Στα πλαίσια της επίσκεψής του σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συναντήθηκε την Πέμπτη 7/9 το πρωί με την Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ενώ αμέσως μετά, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν δυο μεγάλες συσκέψεις, η πρώτη αφορούσε στις εκτατικές υδατοκαλλιέργειες και λιμνοθάλασσες, με την συμμετοχή συνδέσμων αλιέων και σχετικών φορέων και εκπροσώπων απ’ όλη την Ελλάδα και η δεύτερη σε θέματα κτηνοτροφίας, με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων.
Μετά τις συσκέψεις, στις οποίες επικράτησε άριστο κλίμα συνεννόησης όλων των πλευρών, ο Αν. Υπουργός επεσήμανε:
«Σχετικά με τους υδατοκαλλιεργητές, η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, γιατί στον νέο νόμο για τα νωπά, όλα σχεδόν τα χρονίζοντα αιτήματα του κλάδου έχουν επιλυθεί, είναι το πρώτο βήμα και η αρχή της άριστης αυτής συνεργασίας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά και τους υδατοκαλλιεργητές για όλες τις γόνιμες συσκέψεις που πραγματοποιήσαμε στο Υπουργείο ώστε να εντάξουμε όλα τα ζητήματα και τις υπηρεσίες που είχαν αυτή την διαρκή επαφή μαζί τους. Νομίζω είναι η πρώτη φορά που φτιάχνουμε νομικό πλαίσιο σε απόλυτη συνεργασία με τους παραγωγούς. Το παράπονο και των παραγωγών και των υδατοκαλλιεργητών ήταν ότι στο παρελθόν γινόντουσαν μόνο από ανθρώπους που είχαν γνώση επιστημονική, αλλά ερήμην των ίδιων των παραγωγών. Αυτή την στιγμή, ότι λένε αυτές οι διατάξεις, είναι διατάξεις που τις γράψαμε μαζί, σε συνεργασία».
«Η δεύτερη σύσκεψη έγινε με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, για πολύ κρίσιμα ζητήματα, τα περισσότερα από αυτά είναι ήδη στον νόμο για τα νωπά, όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του κρέατος και του γάλακτος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ζήτημα των σταβλικών εγκαταστάσεων, το προχωράμε, μέσα στον Οκτώβρη πιστεύω να το έχουμε τελειώσει, ώστε πλέον οι σταβλικές εγκαταστάσεις να αδειοδοτούνται πάρα πολύ γρήγορα και με δεδομένους κανόνες αυτοματοποιημένα χωρίς μεγάλη γραφειοκρατία. Συζητάμε επίσης για τις αποζημιώσεις από τον παγετό, για τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ ώστε να αντιστοιχούνε τα ασφάλιστρα που δίνουν οι κτηνοτρόφοι μας με τις αποζημιώσεις που παίρνουν και για ζητήματα βοσκοτόπων. Για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες εκπονούνται τα σχέδια για την βοσκοϊκανότητα, τις βοσκήσιμες γαίες, το οποίο έλειπε από την χώρα μας και χάναμε πάρα πολλές επιδοτήσεις, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι με την αύξηση της βοσκοϊκανότητας, μειώνεται το κόστος των ζωοτροφών άρα και του τελικού προϊόντος. Η μείωση ή και ο μηδενισμός των εισαγωγών ζωοτροφής θα αποτελέσει μια επανάσταση στον χώρο της βοσκής και αυτό αποτελεί στοίχημα».