«Ολοκληρωτική η καταστροφή, σε απόγνωση οι πληγέντες, να ανοίξουν αμέσως οι διαδικασίες για πλήρεις αποζημιώσεις»!
Στις περιοχές που χτυπήθηκαν βαρύτατα από τη σφοδρή χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα το Σάββατο το μεσημέρι σε βαμβακοφυτείες, κηπευτικά, αμπέλια και μποστάνια στα Άθυρα, Λειβαδίτσα και Ραχώνα έσπευσε το απόγευμα της ίδιας μέρας και την Κυριακή το πρωί ο Γιώργος Καρασμάνης ο οποίος και διαπίστωσε ιδίοις όμμασιν, την έκταση και το μέγεθος της καταστροφής.
Η ένταση της θεομηνίας ήταν τέτοια που πέραν του ολοκληρωτικού αφανισμού των καλλιεργειών, ¨σήκωσε¨ στέγες σπιτιών και εγκαταστάσεων, ισοπέδωσε μαντριά και ξερίζωσε δέντρα ενώ, ως εκ θαύματος δεν θρηνήσαμε και ανθρώπινα θύματα.
Οι πληγέντες παραγωγοί, που μέσα σε 10’ λεπτά είδαν να αφανίζονται κυριολεκτικά οι κόποι μιας ολόκληρης και οι προσδοκίες για εισόδημα, έχουν περιέλθει σε απόγνωση. Ο πρώην υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι οι ζημιές καλύπτονται ασφαλιστικά από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για την υποβολή δηλώσεων, αντικειμενικών εκτιμήσεων και καταβολής αποζημιώσεων. Διαβεβαίωσε επίσης τους βαμβακοπαραγωγούς ότι δεν κινδυνεύουν να χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, δεδομένου οι κοινοτικοί κανονισμοί προβλέπουν την ¨ανωτέρα βία¨, με αποδεικτικά στοιχεία τη δήλωση ζημιάς και το πόρισμα.
Στη συζήτηση που είχε με τους κατεστραμμένους καλλιεργητές, ο Γιώργος Καρασμάνης υπογράμμισε για ακόμη μια φορά την πάγια θέση του: Ότι δεν αρκεί να προτρέπουμε τους αγρότες να κάνουν καλή παραγωγή, αν αυτή δεν την διασφαλίζουμε – όπως είμαστε υποχρεωμένοι – ειδικότερα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που, μέσα σε λίγα λεπτά, καλλιέργειες, δένδρα και σοδειά όπως στην προκειμένη περίπτωση.
Υπενθύμισε δε, ότι πρώτο μέλημά του ήταν πάντα η δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος. Γι’ αυτό άλλωστε, ως Υπουργός περιέλαβε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης το μέτρο 17 με προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, από κοινοτικούς πόρους με αποκλειστικό στόχο την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει επαρκώς τις ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ένα πρόγραμμα που, δυστυχώς, η σημερινή ηγεσία του υπουργείου εγκατέλειψε στα συρτάρια με αποτέλεσμα, τα 200 εκατομμύρια ευρώ, οι πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι να χαθούν για τον ΕΛΓΑ και τους αγρότες μας
Ο πρώην Υπουργός, διαβεβαίωσε τους πληγέντες καλλιεργητές ότι θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των διαδικασιών για εκτιμήσεις και αποζημιώσεις και ότι σε περίπτωση καθυστερήσεων θα φέρει το θέμα στη Βουλή.