Η Επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωκοινοβούλιο, Εύα Καϊλή, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο διεξήχθη σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, με θέμα: «Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία – Ευκαιρίες Ανάπτυξης για την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας», βρέθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και συναδέλφους της, όπως Δ. Παπουτσής, Γ. Πεταλωτής, Α. Χατζή Οσμάν και Α. Κίσσας.
Η κ. Καϊλή, που στο παρελθόν υπέβαλε σειρά ερωτήσεων σε διάφορους επιτρόπους της ΕΕ που αφορούν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ΑΜκΘ, παρουσίασε συγκεκριμένους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που αφορούν την περιφέρεια και στοχεύουν στην άμβλυνση των ανισοτήτων, στη νεανική ανεργία, την κοινωνική ένταξη και στην καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος.
Η Ευρωβουλευτής, η οποία είναι μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο νομοθετικό της έργο για το Σχέδιο Γιούνκερ (Ευρωπαικό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων). “Ανοίγουμε τον δρόμο για την δημιουργία επενδυτικών πλατφορμών (Investment platforms) που θα επιτρέψουν σε μικρότερης έκτασης περιφερειακά και θεματικά έργα υποδομής να ενταχθούν κάτω από τον τίτλο μιας ενιαίας επένδυσης” σχολίασε η Ευρωβουλευτής.
Όπως επεσήμανε η Εύα Καϊλή, “στόχος μας είναι η μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε ρευστότητα μέσω των κεφαλαίων που θα δοθούν στις Ελληνικές τράπεζες κάτι που πρόκειται να δώσει ανάσα στην πραγματική οικονομία καθώς περιλαμβάνει μία τεράστια γκάμα τομέων, από τις νέες τεχνολογίες και τις μεταφορές, μέχρι την αγροτική οικονομία και την αλιεία.”
Η Ευρωβουλευτής δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τη διεκδίκηση για την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων στη Θράκη.
Το Διήμερο συνδυάστηκε με επισκέψεις στην Ξάνθη, την Καβάλα, σε επιχειρήσεις αλλά και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο όπως τόνισε η Εύα Καϊλή, πρέπει να ενταχθεί στα διευρωπαϊκά δίκτυα, να ολοκληρωθεί το business plan για την αξιοποίησή του έτσι, ώστε να αναδειχθεί η γεωστρατηγική θέση του και να γίνει η περιοχή πόλος έλξης εμπορικών συναλλαγών.