Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά: «Η ορθολογική διαχείριση της φυσικής μας κληρονομιάς μπορεί να οδηγήσει σε εναλλακτικές και βιώσιμες αναπτυξιακές κατευθύνσεις»
Στην τελετή έναρξης του 18ου Πανελληνίου Δασολογικού Συνεδρίου & International Workshop το οποίο πραγματοποιείται στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας παραβρέθηκε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ενώ, συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Δασάρχης Έδεσσας Σοφία Βαβούρη.
Ο Αν. Υπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κυβέρνηση και αφορούν τους δασικούς χάρτες, τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων εκτάσεων, τη διαβούλευση για τους υδατικούς πόρους σε εθνικό επίπεδο, χαρακτηρίζοντας τα ‘εργαλεία’ προστασίας και σχεδιασμού της Ανάπτυξης.
Ο Δρ. Νίκος Γρηγοριάδης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου έδωσε το αναπτυξιακό στίγμα των εργασιών και της θεματολογίας του συνεδρίου, ευχαριστώντας, παράλληλα, την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κυρία Αηδονά για τη γενικότερη υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για την επιτυχή πραγματοποίηση του τριήμερου προγράμματος.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και η κυρία Ιγγλέζη, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την προστασία του περιβάλλοντος η οποία δήλωσε ότι η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία είναι πάντα συνεπής στην προστασία του δασικού πλούτου και πως μια σύγχρονη δασική πολιτική είναι απολύτως αναγκαία. Από την πλευρά της η Βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη χαρακτήρισε τη Δασολογία ως Επιστήμη – μοχλό για την αειφορική ανάπτυξη η οποία θα προέλθει μέσω μιας ενιαίας δασικής πολιτικής, ενώ, ο Βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης τόνισε ότι αποτελεί τιμή για την Πέλλα η φιλοξενία του Συνεδρίου τη στιγμή κατά την οποία μέσω εργαλείων, όπως το Κτηματολόγιο και οι Δασικοί Χάρτες πρέπει να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος της Χώρας, με τον Δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου να καλωσορίζει τους παρευρισκόμενους και τη σημαντική διοργάνωση στην πόλη.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά:
«Ξεκινώντας, θα ήθελα να σας καλωσορίσω όλους στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και, ιδίως, τους Συνέδρους που ταξίδεψαν από μακρινά μέρη για να έρθουν στην περιοχή μας. Εύχομαι σε όλους σας να είναι εποικοδομητική και ευχάριστη η συμμετοχή σας στο Συνέδριο και να αποκτήσετε μία όμορφη ανάμνηση από την Έδεσσα και την περιοχή της.
Η έναρξη της κορυφαίας εκδήλωσης της Ελληνική Δασολογικής Εταιρείας είναι πλέον γεγονός και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την επιλογή της περιοχής μας για τη διοργάνωση του Συνεδρίου σας. Η Πέλλα διακρίνεται για την ιστορία της, την όμορφη φύση της, αλλά και για την ευγένεια και φιλοξενία των κατοίκων της. Υπάρχουν λοιπόν οι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία μίας διοργάνωσης υψηλού επιπέδου, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες και επαγγελματίες που ασχολούνται με την προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Να τονίσω εδώ ότι η επιλογή μίας περιφερειακής πόλης για τη διοργάνωση του Συνεδρίου από την Ελληνική Δασολογική Εταιρία, διατηρεί και ένα συμβολικό περιεχόμενο, σηματοδοτώντας την ανάγκη για αποκέντρωση και στήριξη της ανάπτυξης των απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών.
Το περιεχόμενο του Συνεδρίου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο, όχι μόνο για τους ερευνητές και επαγγελματίες του χώρου, αλλά και για πολλές άλλες ομάδες ενδιαφερομένων, όπως τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, τους επιχειρηματίες και την κοινωνία των πολιτών. Επίσης, πολλοί νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες από τη γύρω περιοχή έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να ακούσουν τις ανακοινώσεις του συνεδρίου. Η δυνατότητα αυτή αναμένεται να έχει μία ευεργετική επίδραση στην εκπαίδευση και ανάπτυξη του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού.
Η αλήθεια είναι ότι η ανάπτυξη των Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορικής έχει καταργήσει πολλά από τα εμπόδια που υπήρχαν στο παρελθόν, για την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και τα αποτελέσματα της σύγχρονης έρευνας. Παρόλα αυτά, η πραγματική, δια ζώσης επαφή με τους ερευνητές και τους επικεφαλής των ερευνητικών ομάδων έχει μία ιδιαίτερη αξία. Εκτός από την κοινωνική επαφή, μπορεί να δώσει το έναυσμα για νέες συνεργασίες και εφαρμογές που είναι μέσα στους στόχους διοργάνωσης των επιστημονικών συναντήσεων.
Η πραγματοποίηση του Δασολογικού Συνεδρίου πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, σε μία εποχή έντονης αβεβαιότητας και κρίσιμων γεωπολιτικών αλλαγών. Ζούμε τον απόηχο του εγχειρήματος για τη δημιουργία του Εθνικού Δασολογίου και, παράλληλα, αναζητούμε εναλλακτικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις που θα αναζωογονήσουν την Ελληνική οικονομία και θα αναστρέψουν το αρνητικό επενδυτικό κλίμα της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης. Στο πρόγραμμα του Δασολογικού Συνεδρίου, περιλαμβάνονται πολλές σημαντικές ανακοινώσεις που δείχνουν τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεθόδους, στις τεχνικές και στις τεχνολογίες για την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και της ενέργειας, σύμφωνα με τις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης. Η ειδική αυτή γνώση και ερευνητική εμπειρία, ελπίζω και εύχομαι, μέσα από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του Συνεδρίου, να βρει πρόσφορο έδαφος για την αξιοποίησή της προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των κοινωνιών της Ελληνικής περιφέρειας.
Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω. Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλους όσους συμμετείχαν στην προετοιμασία και οργάνωση του Συνεδρίου και εύχομαι καλή επιτυχία στην πραγματοποίηση των συνεδριών και καλή διαμονή στην Έδεσσα και στην περιοχή της».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, οι κ.κ. Δήμαρχοι Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος, Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου και Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Σπύρος Μάμαλης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Έδεσσας Γιάννης Μουράτογλου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας Δήμου Πέλλας Παναγιώτης Κερασόπουλος, Εκπρόσωπος της Αστυνομίας κι άλλων φορέων, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι καθώς και πλήθος πολιτών που παρακολούθησαν την εναρκτήρια εκδήλωση στην αίθουσα.