«Στα όρια της αντοχής και της ανοχής τους οι ροδακινοπαραγωγοί από την φαρσοκωμωδία Αποστόλου»
Το θέατρο του παράλογου που επί τέσσερις μήνες παίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με έκπληκτους και εξοργισμένους ¨θεατές¨ τους ροδακινοπαραγωγούς, εξελίσσεται πλέον σε μια αποκρουστική φαρσοκωμωδία.
Οι άνθρωποι αυτοί είδαν την παραγωγή τους να αφανίζεται στο τριήμερο 15, 16 και 17 Ιουλίου, από τις συνεχείς και άκαιρες καλοκαιριάτικες βροχοπτώσεις. Τα αίτια της καταστροφής πασιφανή και αυταπόδεικτα, καθώς και το γεγονός ότι οι ανυπολόγιστες ζημιές καλύπτονται σαφέστατα από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Εντούτοις, ενώ μέσα στα πρώτα 24ωρα θα έπρεπε να έχει βγει ανακοίνωση για την υποβολή δηλώσεων από τους πληγέντες, ο Υπουργός κύριος Αποστόλου αποφάσισε να μετατρέψει τα θέμα σε κακόγουστο σήριαλ: Δηλώσεις επί δηλώσεων, κυβερνητικοί γυρολόγοι από χωρίου εις χωρίον και από ¨σύσκεψη σε σύσκεψη¨ και συγκρότηση επιτροπής που θα… γνωμοδοτήσει. Γιατί; Για το αυτονόητο!
Έρχεται λοιπόν ο κύριος Υπουργός δύο μήνες μετά την καταστροφή και πανηγυρικά δηλώνει από τη Θεσσαλονίκη, ότι ¨το πόρισμα της επιτροπής είναι θετικό¨, ότι το… αποδέχεται (να φανταστούμε ότι μπορούσε να… μην αποδεχτεί πόρισμα επιτροπής που ο ίδιος συγκρότησε;) και θα προχωρήσει ¨με βάση τα συμπεράσματά της”… Κρατώντας όμως… μυστικό το ακριβές περιεχόμενο του πορίσματος. Ούτε λέξη για σημαντικές λεπτομέρειες, όπως πχ ποιες ποικιλίες θα αποζημιωθούν κλπ.
Και το σήριαλ του άθλιου εμπαιγμού συνεχίζεται:
Ο κύριος Αποστόλου ανακοινώνει ότι το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, θα συνεδριάσει στις 12 Οκτωβρίου για να εγκρίνει το πόρισμα, αλλά η συνεδρίαση αναβάλλεται για τις 19 Οκτωβρίου… Ω! του θαύματος, και αυτή η συνεδρίαση… αναβάλλεται, ενώ ο κύριος Υπουργός είναι εξαφανισμένος! Για να γίνει ξεκάθαρο και στον πλέον καλόπιστο ότι, οι πανηγυρικές δηλώσεις το Σεπτέμβρη για το περιβόητο ¨πόρισμα¨ της επιτροπής, ήταν απλά στάχτη στα μάτια. Δηλαδή μια επιχείρηση παραπλάνησης και κατευνασμού της οργής των πληγέντων ροδακινοπαραγωγών, αλλά και αποτροπής τυχόν ¨θερμής υποδοχής¨ του Πρωθυπουργού στα επικείμενα τότε εγκαίνια της ΔΕΘ! Καθώς επίσης ότι, και τις συνεδριάσεις – ¨φάντασμα¨ του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ για την έγκριση του ¨πορίσματος¨, τις ανακοίνωσε… ¨συμπτωματικά¨ ενόψει του κομματικού περιφερειακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα!
Αν αυτά δεν φτάνουν για να αποδειχθεί περίτρανα ότι οι άνθρωποι αυτοί και τα παρατρεχάμενα παπαγαλάκια τους είναι κοινοί ψεύτες και επικίνδυνοι για τους αγρότες μας συνολικά, να θυμίσουμε ακόμη τις δεσμεύσεις Αποστόλου από το βήμα του φεστιβάλ ροδάκινου της Βέροιας: Ότι θα αποζημίωνε τους ροδακινοπαραγωγούς για τις τεράστιες ζημιές από το εμπάργκο, εξασφαλίζοντας στρεμματικές ενισχύσεις με άμεσες παρεμβάσεις του στα Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ, αρχής γενομένης από το Συμβούλιο του… Ιουλίου! Και ότι αν δεν τα κατάφερνε, θα τους αποζημίωνε μέσω… ΠΣΕΑ!
Έχουμε μπει στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Και τί έχει κάνει μέχρι σήμερα ο κύριος Υπουργός; Απολύτως ΤΙΠΟΤΑ! Δεν έχει καταθέσει ούτε ένα στοιχείο… ούτε ένα χαρτί… ούτε μια αναφορά! Αλλά η αγαπημένη του τακτική της κοροϊδίας καλά κρατεί. Τις ¨διεκδικητικές παρεμβάσεις¨ του για τις τεράστιες ζημιές των παραγωγών από το εμπάργκο, τις παρέπεμψε (ο ίδιος και οι ¨παπαγάλοι¨ του) αρχικά στον Ιανουάριο και, τώρα – τέσσερις μήνες μετά τις υποσχέσεις τις μεταθέτει (τις ¨παρεμβάσεις¨ του) για τον… Μάρτιο. Ζήσε Μάρτη μου… και έπεται συνέχεια! Ακόμη δεν έχει βρει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη για το εν γνώσει του όσο και καταγέλαστο ψεύδος περί ΠΣΕΑ. Διότι, δεν μπορεί να μη γνώριζε – δυόμιση χρόνια στην υπουργική καρέκλα – ότι τα ΠΣΕΑ αποζημιώνουν ΜΟΝΟΝ ζημιές από θεομηνίες που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και ΠΟΤΕ για μειώσεις τιμών και απώλεια εισοδήματος!
Η υποτιθέμενη ¨αγροτική πολιτική¨ του κυρίου Αποστόλου καθόλη τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας του, είναι να επιχειρεί να παραπλανά τους παραγωγούς. Σε αντίθεση με τον Γιώργο Καρασμάνη που ποτέ δεν αρκέστηκε στα ¨ψίχουλα¨ της επισιτιστικής βοήθειας για τους ροδακινοπαραγωγούς. Με τους συνεργάτες του έφτιαξε ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο ¨Φάκελο Ροδακίνου¨ με κονδύλια 60 εκατομμυρίων και τον κατέθεσε έχοντας καλλιεργήσει με μεθοδικότητα, επιμονή και σκληρή δουλειά ένα ιδιαιτέρως ευνοϊκό κλίμα. Χωρίς φανφάρες, χωρίς μεγαλοστομίες, με δυναμισμό και επιμονή, διεκδίκησε και πέτυχε τη στρεμματική ενίσχυση των καλλιεργητών. Γι’ αυτό και ο ¨Φάκελος Καρασμάνη¨, έγινε ένθερμα αποδεκτός από την Επιτροπή, αλλά η σημερινή Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου έχουν αφήσει αυτόν τον Φάκελο να αραχνιάζει στα συρτάρια του Υπουργού αναξιοποίητος και ανεκμετάλλευτος!
Κατ’ επανάληψη ο πρώην Υπουργός, κάλεσε τον κύριο Αποστόλου να εκμεταλλευτεί την εμπειρία και το ευνοϊκό κλίμα αλλά και το δρόμο, τα βήματα που είχε χαράξει στο σύντομο διάστημα της υπουργίας του, να εντρυφήσει στα δελτία τύπου που είναι αναρτημένα στο επίσημο σάϊτ του Υπουργείου. Δεν το έχει πράξει. Αλλά, παρά το γεγονός ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και η ευρωπαϊκή ενίσχυση που υποσχόταν είναι πλέον όνειρο θερινής νύχτας, του παραθέτουμε ένα προς ένα τα βήματα Καρασμάνη μέχρι την τελική έγκριση – μήπως και καταφέρει να διασώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί:
* Στις 7 Ιουλίου 2014, τις πρώτες μέρες ανάληψης του Υπουργείου, ανακοινώνει μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών. Ενώ ξεκινά διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του Υπουργούς των ροδακινοπαραγωγών χωρών της Κοινότητας για τη λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προαναγγέλλει συνάντηση με τον Επίτροπο Γεωργίας για το ίδιο θέμα.
*Στις 14 Ιουλίου 2014 (ΔΤ της 16ης Ιουλίου) συνάντηση Καρασμάνη με τον Επίτροπο Γεωργίας Dacian Ciolos στις Βρυξέλλες, για τα ροδάκινα και του ζητά τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Ο Επίτροπος ζητά να του αποσταλούν τα πρώτα αναλυτικά στοιχεία, αίτημα στο οποίο ο Υπουργός ανταποκρίνεται άμεσα.
*Στις αρχές Αυγούστου (ΔΤ 6/8/14) με πρωτοβουλία Καρασμάνη, τέσσερις Υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. (Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας) καταθέτουν κοινό υπόμνημα για τη λήψη έκτακτων μέτρων για την κρίση σε κοινοτικό επίπεδο στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια.
*Στις 12 Αυγούστου 2014 (Δελτίο Τύπου), το Υπουργείο ζητά στοιχεία καταγραφής για ροδάκινα και νεκταρίνια από όλους τους ροδακινοπαραγωγικούς νομούς.
*Στις 19 Αυγούστου 2014 (Δελτίο Τύπου), ανακοινώνεται συμφωνία για τη δωρεάν διανομή ροδακίνων και νεκταρινιών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μετά από συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου με φορείς των παραγωγών. Παράλληλα ο Καρασμάνης τους ανακοινώνει ότι είχε επικοινωνία με το Επίτροπο Γεωργίας, από τον οποίο ζήτησε διεύρυνση των μέτρων στήριξης των ροδακινοπαραγωγών λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία.
*Στις 22 Αυγούστου 2014 (Δελτίο Τύπου), ανακοινώνονται τα 33 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού της Επιτροπής σε πρώτη φάση για τα έκτακτα μέτρα στήριξης σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, καθώς και η επανεξέταση του σχετικού Κανονισμού – και αυτό επίσης μετά από αίτημα της χώρας μας.
Η Ελληνική αντιπροσωπεία διαφωνεί με την προτεινόμενη κατανομή και ζητά τον επαναπροσδιορισμό των ποσών με κριτήριο το μερίδιο των εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία, και στήριξη και στους μεμονωμένους παραγωγούς σε ποσοστό 100%. Επιπλέον, ο Καρασμάνης επιμένει στην επιπρόσθετη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών.
*Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014 (ΔΤ 8/9/14) στο Συμβούλιο Υπουργών ο Καρασμάνης ζητά άμεση αναπλήρωση απώλειας εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών μας με λήψη πρόσθετων μέτρων για την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το μετέπειτα ρωσικό εμπάργκο, χαρακτηρίζοντας τα έκτακτα μέτρα που είχαν υιοθετηθεί πρόσφατα ως ανεπαρκή. Εμμένει στην ανάγκη για στρεμματική ενίσχυση, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι περιφέρειες που θίγονται ιδιαίτερα και, κυρίως, για περιπτώσεις που η μονοκαλλιέργεια-δενδροκαλλιέργεια αποτελεί μοναδική πηγή εισοδήματος.
*Μέσα Σεπτεμβρίου 2014 (ΔΤ 15/9/14) ο Καρασμάνης δίνει νέα, διπλωματική αυτή τη φορά μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο για κάλυψη απωλειών εισοδήματος στους ροδακινοπαραγωγούς από τα ταμεία της Ε.Ε. Ζητά από επικεφαλής των ευρωβουλευτών μας να παρέμβουν στον Επίτροπο Dacian Ciolos, τονίζοντάς του τις δραματικές συνέπειες από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, πρόβλημα που επιτάθηκε με το ρωσικό εμπάργκο. Με εντολή μάλιστα του Υπουργού, στέλνεται στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες κείμενο σημείων παρέμβασης προκειμένου να αναδειχθεί αυτό το ζήτημα το οποίο χαρακτηρίζει ¨εθνικό¨!
Λίγες μέρες αργότερα (ΔΤ 25/9/2014) ο Καρασμάνης συναντά τον Χορστ Ραϊχεμπαχ, επικεφαλής της Ομάδας Τεχνικής βοήθειας (task force) της Κομισιόν. Τον ενημερώνει για τα τεράστια προβλήματα στις εξαγωγές ροδακίνων και νεκταρινιών εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία που είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των τιμών τους, πριν ακόμη επιβληθεί το ρωσικό εμπάργκο και του ζητά να παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
*Δελτίο Τύπου 7/10/14. Στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών στο Μιλάνο ο Καρασμάνης συναντά τον Επίτροπο Τσιόλος για το θέμα του ροδακίνου, ο οποίος ζητεί πρόσθετα στοιχεία για το κλείσιμο της παραγωγής της συγκεκριμένης χρονιάς. Ο Υπουργός ανταποκρίνεται άμεσα. Στις 28/10/14 – ημέρα εθνικής γιορτής με την υπ’ αριθμ 18602/24-10-2014 υπουργική απόφαση οι συνεργάτες του μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες για να στηρίξουν τα στοιχεία του φακέλου στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν.
*Δελτίο Τύπου 12/11/14. Ο Καρασμάνης φέρνει εμβόλιμα στο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες το θέμα της χορήγησης κοινοτικής αποζημίωσης στους ροδακινοπαραγωγούς.
*Δυναμική παρέμβαση Καρασμάνη (ΔΤ 10/12/2014) στον νέο Επίτροπο Γεωργίας Phil Hogan. Του παρουσιάζει και νέα τεκμηριωμένα στοιχεία επισημαίνοντας πως, στα έκτακτα μέτρα που πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο δεν έλαβε υπόψη την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις δραματικές συνέπειές της στο εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών μας. Ζητά την άμεση στήριξη της Επιτροπής για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και αποσπά την άμεση εντολή του Επιτρόπου προς τις υπηρεσίες της Κομισιόν να διερευνήσουν τις δυνατότητες καταβολής αποζημιώσεων.
Λίγες μέρες αργότερα, με ακόμη μια παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών (ΔΤ , 15–16 Δεκεμβρίου 2014) θέτει εκ νέου το θέμα. Διαφωνεί με την πρόταση της Επιτροπής για περικοπές των ποσοτήτων που μπορούν να επωφελούνται από τα μέτρα παρέμβασης και τονίζει ότι σ’ αυτά πρέπει να συμπεριληφθούν τα μήλα, τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια όπως και οι φράουλες, τα κηπευτικά, τα κεράσια, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που κατά κύριο λόγο η εμπορία τους θα πραγματοποιούνταν μέσα στο 2015.
*Δελτίο Τύπου 18/12/2014. Η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, κοινοποιεί έγγραφο στο οποίο ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου του Επιτρόπου, αναφέρει ότι ο Επίτροπος έχει εκτιμήσει ιδιαίτερα την προσπάθεια του Καρασμάνη και αναγνωρίζει ότι πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών. Δηλώνει ότι το ελληνικό αίτημα για στήριξη των δενδροκαλλιεργητών είναι δίκαιο και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
*Στα μέσα Ιανουαρίου (ΔΤ 14/1/2015) έρχεται το επιστέγασμα της τεράστιας και επίπονης προσπάθειας του Γιώργου Καρασμάνη. Ο Υπουργός ανακοινώνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άμεσης καταβολής 33 εκατ. € στους Έλληνες παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών για την απώλεια εισοδήματος το 2014 από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, με τη μορφή στρεμματικής ενίσχυσης. Και ο Καρασμάνης δηλώνει: «Η δικαίωση του ελληνικού αιτήματος, αποδεικνύει πως με σύνεση, υπεύθυνη στάση, συντονισμένες προσπάθειες, οργανωμένη δουλειά και ουσιαστικές παρεμβάσεις, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγαλοστομίες, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας».
*Την 23/1/15 (ΔΤ 22/1/15), σε χρόνο – ρεκόρ, πιστώνονται τα 33 εκατομμύρια στους λογαριασμούς των δικαιούχων ροδακινοπαραγωγών!
Αυτά είναι τα βήματα του Καρασμάνη και των συνεργατών του στην ηγεσία του Υπουργείου. Συνεχής, επίπονη, μεθοδική και ανυποχώρητη προσπάθεια στη διεκδίκηση των συμφερόντων των ροδακινοπαραγωγών. Αυτόν το δρόμο που άνοιξε όφειλε να ακολουθήσει ο κύριος Αποστόλου, αντί να εμπαίζει απροκάλυπτα και συνεχώς τους παραγωγούς με ψεύδη και υποσχέσεις – πυροτεχνήματα. Και το δυστύχημα γι’ αυτόν είναι, ότι δεν μπορεί να επικαλεστεί ¨άλλοθι¨ και δικαιολογίες.
*Κατά την παράδοση του Υπουργείου (ΔΤ 28/1/2015), ο Καρασμάνης ενημέρωσε αναλυτικά τη νέα ηγεσία για το θέμα αυτό, του παρέδωσε τον φάκελο των 60 εκατομμυρίων και για ακόμη μια φορά του επισήμανε ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό για τη διεκδίκηση αυτών των χρημάτων, αλλά και για να υπάρξουν καλύψεις σε περίπτωση συνέχισης του ρωσικού εμπάργκο. Προσφέρθηκε μάλιστα με την εμπειρία του να συμβάλει σε κάθε νέα δημιουργική πρωτοβουλία, μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες.
Δυστυχώς ο κύριος Αποστόλου δεν ανταποκρίθηκε!
Γιαυτό λοιπόν πρέπει να δώσει ένα τέλος στην φαρσοκωμωδία, να αφήσει τις επιτροπές και τα πορίσματα για τις ζημιές του Ιουλίου και να εφαρμόσει άμεσα τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, δηλαδή να κληθούν οι πληγέντες παραγωγοί να υποβάλουν δηλώσεις. Και ταυτόχρονα να αναζητήσει και να εξασφαλίσει πόρους για τις ζημιές από το εμπάργκο, γιατί οι δενδροκαλλιεργητές βιώνουν μια από τις χειρότερες χρονιές και έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής και της ανοχής τους.