Κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο ο λαός μας πλήρωσε βαρύ τίμημα σχετικά με τις καταστροφές που σημειώθηκαν από τις πυρκαγιές. Σημαδεύτηκε με το θάνατο ενός πυροσβέστη και τον τραυματισμό αρκετών ακόμη. Σπίτια και αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες καταστράφηκαν, χιλιάδες στρέμματα δασικών οικοσυστημάτων έγιναν στάχτη.
Για μια ακόμη χρονιά αναδείχθηκαν οι ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με την πολιτική που εφαρμόζει για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Είναι συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ. Διατήρησαν ένα νομικό πλαίσιο, που οδηγεί σε αποχαρακτηρισμούς, νομιμοποιεί και ενισχύει τις κερδοφόρες επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, οδηγεί σε αναγνωρίσεις ανύπαρκτων δικαιωμάτων κυριότητας σε κρατικά δάση και δασικές εκτάσεις από φυσικά, αλλά και νομικά πρόσωπα, ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός και οι αντιθέσεις μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας διαχρονικά έχει υποστηρίξει, την αναγκαιότητα καθιέρωσης μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας για όλες τις κατηγορίες προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Έχει αντιταχθεί στη μείωση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, στην κατάργηση των 4.000 οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού, στη διατήρηση τεσσάρων διαφορετικών εργασιακών σχέσεων. (Μόνιμους Πυροσβέστες, Πενταετούς Υποχρέωσης, Τριετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχους Πυροσβέστες).
Το Κ.Κ.Ε μπροστά στην αδιαφορία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και των υπολοίπων κομμάτων Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωσης Κεντρώων, κάλεσε όλους τους πυροσβέστες, μόνιμους, πενταετούς υποχρέωσης, συμβασιούχους, να αγωνιστούν για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για να σταματήσουν να υπάρχουν τέσσερεις κατηγορίες εργασιακών σχέσεων στο προσωπικό της Πυροσβεστικής. Κατέθεσε το Φλεβάρη 2017, τροπολογία στη Βουλή για την οριστική εργασιακή αποκατάσταση, με τη μονιμοποίηση όλων των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και των συμβασιούχων πυροσβεστών, αλλά και για την ουσιαστική κάλυψη όλων των αναγκών στον τομέα της πυροπροστασίας της χώρας.
Η τροπολογία αυτή του Κομμουνιστικού Κόμματος απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, παρ΄ ότι βρήκε καθολική ανταπόκριση στις τάξεις των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών. Ωστόσο θα συνεχίσει τις προσπάθειές του και να καλεί το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος να αγωνιστεί για να μπει οριστικό τέλος στην εργασιακή ομηρεία και στην κατηγοριοποίηση του προσωπικού.
Σήμερα προβάλλει εκ νέου, σε οξυμμένη μορφή και παρά το γεγονός ότι μεσολαβούν επτά μήνες για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για το έτος 2018, το πρόβλημα της ανανέωσης σύμβασης των πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης για την αντιπυρική περίοδο του έτους 2018.
Πιο συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης διαβίβασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 09/05/2016, σχέδιο για την τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ 124/2003 σχετικά με τον «Κανονισμό πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, στο Πυροσβεστικό Σώμα, ως πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης».
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με το 117/2016, Πρακτικό συνεδριάσεως και γνωμοδότησής του, ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Το σχέδιο, υπό το προεκτεθέν περιεχόμενο, προτείνεται νομίμως μόνον ως προς την εκ νέου πρόσληψη των πυροσβεστών εποχιακής απασχόλησης, που εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες επιτυχόντων του έτους 2003, για το έτος 2016, καθώς και ως προς τη δυνατότητα επαναπρόσληψής τους για το έτος 2017, έτος, κατά το οποίο συμπληρώνονται οι δέκα συμβατικές περίοδοι που προέβλεπε το Π.Δ 121/2007. Αντιθέτως, ως προς τη δυνατότητα επαναπρόσληψης των εν λόγω εποχικών πυροσβεστών για το έτος 2018, το υπό επεξεργασία σχέδιο δεν προτείνεται νομίμως, ως ευρισκόμενο εκτός εξουσιοδότησης… Ως εκ τούτου, η παράτασή της για τα επόμενα του 2017 έτη δεν θα είναι πλέον, νόμιμη, θα ήγειρε δε και συνταγματικής τάξης ζητήματα. Εναπόκειται επομένως στη Διοίκηση να προβεί, εντός του ικανού χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί έως τότε, στην κίνηση της διαδικασίας κάλυψης των ανωτέρω απαραίτητων για την πυρόσβεση της χώρας εποχιακών θέσεων, με ανοιχτές διαδικασίες, κατά τρόπο που να μην ενέχει, αμέσως ή εμμέσως, παράταση της απασχόλησης των αυτών προσώπων».
Το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για το εργασιακό μέλλον των 1.300 περίπου συμβασιούχων πυροσβεστών, καθώς και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την παραπέρα μείωση συνολικά του αριθμού των πυροσβεστών, σχετικά με την πυροπροστασία και την πυρόσβεση ειδικότερα κατά την αντιπυρική περίοδο.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, μπροστά στις μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και με δεδομένη τη γνωμοδότηση 117/2016 του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κυβέρνηση τι μέτρα προτίθεται να πάρει:
1. Για την άμεση ανανέωση των συμβάσεων των Συμβασιούχων Πυροσβεστών για όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο για πέντε μήνες στην αντιπυρική περίοδο;
2. Για να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις στη βάση των πραγματικών αναγκών για την πλήρωση όλων των κενών θέσεων στην Πυροσβεστική. Για μονιμοποίηση όλων των πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και των Συμβασιούχων Πυροσβεστών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας;
3. Για την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για το σύνολο των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος;
Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης
Χρήστος Κατσώτης
Σάκης Βαρδαλής
Νίκος Καραθανασόπουλος
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου
Νίκος Μωραΐτης
Μανώλης Συντυχάκης
Σταύρος Τάσσος