«Στον αέρα» βρίσκεται η μισθοδοσία και η ίδια η εργασία εκατοντάδων εργαζομένων (γιατρών, νοσηλευτών κ.ά.) που εργάζονται στα νοσοκομεία με ελαστικές σχέσεις εργασίας, σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας.

Σε ο,τι αφορά τους επικουρικούς γιατρούς τα εντάλματα πληρωμής των μισθών και των εφημεριών τους επιστρέφονται το ένα μετά το άλλο αθεώρητα από Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αποτέλεσμα να είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβρη. Αντιμέτωποι με το πρόβλημα είναι περίπου 500 επικουρικοί γιατροί σε σύνολο 2.100, οι οποίοι εργάζονται για παραπάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση, οπότε οι Επίτροποι, με βάση την αντεργατική νομοθεσία, θεωρούν μη σύννομες τις ανανεώσεις των συμβάσεών τους. Αντίστοιχο πρόβλημα, σύμφωνα με την παραδοχή του ίδιου του υπουργείου, αντιμετωπίζουν τουλάχιστον 450 ακόμα εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων που εργάζονται ως επικουρικό προσωπικό.
Παράλληλα, παραμένουν και επιδεινώνονται τα προβλήματα με τη μισθοδοσία άλλων 700 επικουρικών, τους οποίους η κυβέρνηση έχει εντάξει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρότατες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει πληρωθεί μόνο ένα μέρος των δεδουλευμένων, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου και των διοικήσεων, μήνες πριν, ότι έχει δοθεί εντολή μέχρι να εκταμιευτεί το αντίστοιχο κονδύλι από το ΕΣΠΑ, να πληρώνονται από τις πιστώσεις των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, όχι μόνο δεν έχει εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους από τον μεθεπόμενο μήνα, αλλά κινδυνεύουν και να απολυθούν με τη λήξη του προγράμματος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να:
1. Πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα.
2. Να δοθεί οριστική λύση στο θέμα και να μην απολυθεί κανένας επικουρικός.
3. Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και να πραγματοποιηθούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά κι επιστημονικά δικαιώματα.

Οι βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης

Γιάννης Δελής

Γιώργος Λαμπρούλης