Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, όπως έχει καθιερωθεί η 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους, το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει τα εξής:
«Το AIDS παραμένει μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία και οφείλεται στον ιό HIV. Επί πλέον είναι μία από τις σπουδαιότερες προκλήσεις για την Δημόσια Υγεία παγκοσμίως και μάλιστα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1998 ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Διάφορες οργανώσεις του ΟΗΕ (11) συνεργάζονται στενά με παγκόσμιους και εθνικούς εταίρους για τον τερματισμό της επιδημίας του AIDS μέχρι το 2030 και αυτό αποτελεί μέρος των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.
Το φετινό θέμα της εκστρατείας ενημέρωσης είναι «Η Υγεία Μου, το Δικαίωμα Μου» και υπογραμμίζει τη σημασία της εξάλειψης των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας. Επικεντρώνεται στο δικαίωμα για την υγεία, που εξασφαλίζει μεταξύ των άλλων το δικαίωμα στην πρόληψη, την αντιμετώπιση της κακής υγείας, την εξάλειψη των ανισοτήτων και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για θεραπεία και φροντίδα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας :
• Στα τέλη του 2016 υπήρχαν περίπου 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν με τον ιό HIV και 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους νέες μολύνσεις.
• Το 2016, παγκοσμίως ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τον ιό HIV.
• Μεταξύ του 2000 και του 2016, οι νέες μολύνσεις από τον ιό HIV μειώθηκαν κατά 39% και οι θάνατοι που σχετίζονται με τον ιό HIV μειώθηκαν κατά ένα τρίτο λόγω της ART (αντιρετροϊκής αγωγής) κατά την ίδια περίοδο.
• Το 2016 μόνο 19,5 εκατομμύρια άνθρωποι, που ζουν με τον HIV, έλαβαν αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και με το σύστημα της Υποχρεωτικής Δήλωσης, στο πρώτο δεκάμηνο του 2017 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν 492 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης εκ των οποίων 403 (81,91%) αφορούσαν άνδρες και 87 γυναίκες (17,68%) ενώ 2 (0,41%) ήταν τα διεμφυλικά άτομα. Οι νέες διαγνώσεις θεωρούνται μειωμένες συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη (2011-2013). Ωστόσο, υπάρχει μια σχετική επιφύλαξη στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων αυτών μέχρι την ολοκλήρωση του έτους.
Οι αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας μπορούν να έχουν μια θετική συμβολή στην αντιμετώπιση του θέματος αυτού όμως η πρόληψη είναι ο πυλώνας προστασίας της υγείας των ανθρώπων. Τα όπλα της πρόληψης είναι απλά και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η σωστή ενημέρωση, η υιοθέτηση υπεύθυνης συμπεριφοράς στη σεξουαλική ζωή και ο σεβασμός .
Το Δίκτυο Δράσεων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εφαρμόζει συστηματικά πρόγραμμα ενημέρωσης και αγωγής υγείας για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, μεταξύ των οπoίων είναι και το AIDS, στους μαθητές της Β/θμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Περιφέρεια. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί προσπάθεια προαγωγής της σεξουαλικής υγείας των εφήβων μέσα από την υπεύθυνη ενημέρωση.
Επίσης, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνδιοργανώνει και συμμετέχει ενεργά στις ολοήμερες εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης και των επισκεπτών της σχετικά με το AIDS. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2017, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, επαγγελματίες υγείας θα ενημερώνουν το κοινό σχετικά με την πρόληψη κατά του AIDS, θα διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό ενώ θα υπάρχουν πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το καθιερωμένο άναμμα των κεριών που θα σχηματίζουν τη συμβολική κόκκινη κορδέλα (Red Ribbon)».