Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να πληροφορηθεί αν θα αξιοποιηθεί περαιτέρω ο ENISA μετά την εξαγγελία του προέδρου Γιούνκερ για σύσταση ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για την κυβερνοασφάλεια. Παράλληλα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ελληνική κυβέρνηση με συνεχή δημοσιεύματα καλλιεργούσε την αισιοδοξία ότι η χώρα μας έχει πάρα πολλές πιθανότητες να γίνει η επόμενη έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. Μία μετεγκατάσταση που θα απέφερε ασφαλώς πολλά οφέλη στην Ελλάδα. Έφθασε μάλιστα στο σημείο με διαρροές για το θέμα να ισχυρίζεται ότι η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Όπως είναι ήδη γνωστό, ως νέα έδρα του Οργανισμού ψηφίστηκε το Άμστερνταμ. Ενώ η υποψηφιότητα της Αθήνας αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο.
Ελπίζουμε, η ελληνική κυβέρνηση να δει χωρίς τις αυταπάτες της –και να στηρίξει έμπρακτα- τη συνέχιση και τη διεύρυνση της λειτουργίας του ENISA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών). Που μπορεί –μετά την εξαγγελία του προέδρου Γιούνκερ- νε μετεξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό οργανισμό κυβερνοασφάλειας.»
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ πρότεινε τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας που θα συμβάλλει στην προστασία των Ευρωπαίων από κυβερνοεπιθέσεις.
Στην Ελλάδα λειτουργεί ήδη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και με γραφεία στην Αθήνα. Καθώς ο ENISA είναι επιφορτισμένος με αυτό ακριβώς το αντικείμενο προκύπτει το προφανές συμπέρασμα ότι μία τέτοια πρωτοβουλία για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας εκ μέρους της Επιτροπής θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αναβάθμιση της λειτουργίας του ENISA με δεδομένο ότι πλέον υφίστανται και νέες υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις στο Ηράκλειο.
Από την άλλη, μετά από αυτή την τοποθέτηση του προέδρου Γιούνκερ ακούστηκε από κάποιους ότι η δημιουργία ενός Νέου Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας θα υποσκάψει το έργο του ENISA και μέσω της συγχώνευσης των αρμοδιοτήτων του θα αποτελέσει το βήμα εκείνο για την ουσιαστική απομάκρυνση του από την Ελλάδα.
Κατόπιν τούτων ερωτάται η Επιτροπή:
– Σκοπεύει να δημιουργήσει νέο Οργανισμό για την Κυβερνοασφάλεια ή θα αξιοποιήσει την εμπειρία, τους ανθρώπους και τις υποδομές του ENISA;
– Η ίδρυση ενός νέου Οργανισμού με το ίδιο αντικείμενο πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την λειτουργία του ENISA στην Ελλάδα;