Ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Αποδέκτες στρεβλών, παραπλανητικών και ψευδών δηλώσεων-εξαγγελιών από πλευράς κυβέρνησης γίνονται καθημερινά οι Έλληνες αγρότες, προκειμένου με επικοινωνιακά τρυκ να καλυφθεί το κενό κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής και η απουσία ενδιαφέροντος για τον κόσμο της υπαίθρου.

Στο μπαράζ αυτών των έωλων δηλώσεων-εξαγγελιών και της παραπληροφόρησης, πέραν του γνωστού για τις αλλεπάλληλες αστοχίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, φαίνεται πως τελευταία μετέχει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός – προφανώς λόγω ελλιπούς πληροφόρησής του και άγνοιας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Γιατί τι άλλο από άγνοια και παραπληροφόρηση συνιστούν οι πρόσφατες δηλώσεις που φέρουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να έχει δώσει ρητή εντολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ώστε «μέσα στο 2018 να έχει γίνει ριζική αναθεώρηση του συστήματος κατανομής των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών», με στόχο τη δήθεν δικαιότερη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Και αυτό, όταν είναι σε όλους γνωστό ότι οι αναθεωρήσεις της ΚΑΠ δεν γίνονται όποτε επιθυμεί ο καθένας και ούτε βέβαια με επικοινωνιακού στυλ φανφάρες. Μια ματιά και μόνο να είχε ρίξει ο κ. Αποστόλου στο βασικό κοινοτικό κανονισμό της νέας ΚΑΠ (Καν. 1307/2013) θα διαπίστωνε – και φυσικά θα ενημέρωνε τον Πρωθυπουργό – ότι στο άρθρο 15 ρητά αναφέρεται πως τα καθεστώτα στήριξης των αγροτών εφαρμόζονται από το 2014 μέχρι και το τέλος ισχύος της καινούργιας ΚΑΠ σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μοναδική επιφύλαξη ενδεχόμενης αναθεώρησης μόνο υπό το πρίσμα έκτακτων οικονομικών εξελίξεων και της δημοσιονομικής κατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και φυσικά οποιαδήποτε τυχόν αναθεώρηση δεν μπορεί να γίνει όποτε το επιθυμεί ο όποιος κ. Αποστόλου, παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών μελών, η οποία για όσους γνωρίζουν τις στοιχειώδεις κοινοτικές διαδικασίες προαπαιτεί τουλάχιστον δύο έως τρία χρόνια διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να εκδοθούν τα απαιτούμενα νομοθετήματα. Πρακτικά μιλάμε για το 2020 και μετά, οπότε και λήγει η ισχύουσα σήμερα ΚΑΠ, με τους «κλειδωμένους» αγροτικούς προϋπολογισμούς για τα 28 κράτη μέλη, ενώ ταυτόχρονα το 2019 λήγει και η θητεία της σημερινής Κομισιόν.

Με άλλα λόγια, άνθρακες ο θησαυρός περί δήθεν ριζικής αναθεώρησης του συστήματος κατανομής των ατομικών δικαιωμάτων ενίσχυσης των Ελλήνων αγροτών μέσα στο 2018. Όπως άλλωστε και η περιβόητη ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, που με παχιά λόγια διατυμπάνιζε εδώ και πάρα πολλούς μήνες ο κ. Αποστόλου πως, με κυβερνητική παρέμβαση «θα έφερνε τα πάνω-κάτω στην Ελλάδα».

Η ενδιάμεση αναθεώρηση «κλείδωσε» τον περασμένο Αύγουστο με ελάχιστες και οριακές μόνο μεταβολές στις συνδεδεμένες με την αγροτική παραγωγή ενισχύσεις και χωρίς την προσθήκη ούτε ενός ευρώ επιπλέον στο συνολικό προϋπολογισμό για τους Έλληνες αγρότες. Διατηρώντας, δηλαδή, επί της ουσίας το σύνολο των ενισχύσεων του πρώτου και του δευτέρου Πυλώνα της ΚΑΠ, σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε η δική μας κυβέρνηση το 2014 και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και έτσι το μόνο που απέμεινε για τους αγρότες μας είναι οι αλλεπάλληλες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη σύσταση νέων ομάδων εργασίας, οι οποίες «εργάζονται πυρετωδώς προς την κατεύθυνση της ριζικής αναθεώρησης του συστήματος κατανομής των ατομικών δικαιωμάτων ενίσχυσης των Ελλήνων αγροτών». Αλλά όσο «πυρετωδώς» και να εργάζονται αυτές οι νέες ομάδες εργασίας, θα έχουν προφανώς την ίδια κατάληξη με τις επιτροπές που συνέστησε ο κ. Αποστόλου τον Ιανουάριο του 2016 για την αναθεώρηση των εθνικών αποφάσεων της καινούργιας ΚΑΠ. Κοινώς, μηδέν εις τη μηδενική !

Και ίσως να μην χρειαστεί να εργαστούν «πυρετωδώς», αφού ο γνωστός για τις οβιδιακές του μεταμορφώσεις κ. Αποστόλου, ενώ στις δηλώσεις του σε Γιάννενα και Λάρισα μιλούσε για «ριζική αναθεώρηση» του συστήματος κατανομής των δικαιωμάτων, έσπευσε στην Καβάλα (κατά την επίσκεψή του στο μουσείο Καπνού) να πει πως, «…στόχος μας είναι, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, να μη θίξουμε τα δικαιώματα των αγροτών που τα έχουν ανάγκη και ζουν από αυτά». Δηλαδή, με τη λογική του παραλόγου, θα αναθεωρήσουμε ριζικά, αυτά που θα διατηρήσουμε και δεν θα θίξουμε και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Ή μήπως έστω και καθυστερημένα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακάλυψε, όπως άλλωστε πρόσφατα δήλωσε ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου, ότι τυχόν κατάργηση των τριών Περιφερειών στο σύστημα κατανομής των κοινοτικών ενισχύσεων και η βίαιη σύγκλιση θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους αγρότες μας και θα προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στην ύπαιθρο χώρα. Και τελικά φαίνεται πως είδε ότι, εάν δεν υπήρχαν οι αγρότες των ιστορικών δικαιωμάτων της ελιάς, του καπνού, της σταφίδας, του βαμβακιού, αλλά και οι κτηνοτρόφοι, δεν θα εισέρεαν κάθε χρόνο τουλάχιστον 2 δις ευρώ κοινοτικές ενισχύσεις, από τα οποία επωφελούνται και οι νέοι, αλλά και οι νεοεισερχόμενοι αγρότες.

‘Η μήπως επιτέλους την πληροφόρησε η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι τα 2/3 των σημερινών αγροτών, που υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ, κατέχουν ιστορικά δικαιώματα και πως με βάση τη δική μας πολιτική ο μέσος όρος της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων των νέων αγροτών αυξήθηκε κατά 106% (από 237,64 ευρώ το 2009, το 2014 ανήλθε στα 490,06 ευρώ).

Αντί λοιπόν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Πρωθυπουργός να αναλώνονται σε δηλώσεις-εξαγγελίες κενού περιεχομένου για δήθεν αδικίες στην κατανομή των ατομικών δικαιωμάτων ενίσχυσης των αγροτών, καλύτερα θα ήταν να έσπευδαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση ώστε μέσα στο τρέχον έτος :

– Να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση της δικής μας κυβέρνησης για αύξηση της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας (κάτι που η ίδια η κυβέρνηση εξήγγειλε στη Βουλή πως θα κάνει από πέρυσι το Μάιο). Αν είχε εφαρμόσει την απόφασή μας αυτή, σήμερα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον κο Απόστόλου.

– Να εντάξει όλους τους 3.122 επιλαχόντες νέους αγρότες στο πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων αγροτών, όπως εμείς πράξαμε το 2014, αντί να τους εμπαίζει εδώ και πέντε μήνες.

– Να διορθώσει το τραγικό σφάλμα που διέπραξε το 2015 στερώντας από χιλιάδες επαγγελματίες αγρότες και νέους αγρότες μισθωμένα δικαιώματα, αλλά και δικαιώματα που προέρχονταν από κληρονομιές και ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις.

– Να πάρει πίσω την ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια, που εξέδωσε το 2015, δημιουργώντας άδικα, αυθαίρετα και αναιτιολόγητα κτηνοτρόφους πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, διογκώνοντας έτσι τα προβλήματά τους.

– Να εκδώσει τα πρόχειρα και τα οριστικά διαχειριστικά σχέδια για τα βοσκοτόπια, όπως αποφάσισε η δική μας κυβέρνηση, ώστε να απονεμηθεί δικαιοσύνη στους κτηνοτρόφους μας.

Από αυτές τις μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό χώρο έχει σήμερα ανάγκη η χώρα κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι από δηλώσεις πυροτεχνήματα».

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017