Η αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίες φόρτωσαν τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα, έχει εξαθλιώσει τις λαϊκές οικογένειες, με αποτέλεσμα να έχουμε τα γνωστά φαινόμενα υποσιτισμού στα σχολεία.
Τα διάφορα μεμονωμένα προγράμματα που κατά καιρούς υλοποιούνται, σε κάθε περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη για ένα γεύμα δωρεάν για όλα τα παιδιά με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους σε χώρους κατάλληλους και με το αντίστοιχο προσωπικό.
Φέτος η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διευρύνονται τα σχολικά γεύματα σε περισσότερα σχολεία σε όλη τη χώρα και προχώρησε σε μια σειρά Υπουργικές Αποφάσεις και εγκυκλίους για το θέμα. Μετά την Φ.14/ΦΜ/181027Δ1/25-10-2017 Υ.Α. (ΦΕΚ 3870 Β’ /3-11-2017), το Υπουργείο Παιδείας με την Υπουργική Απόφαση 3870/3-11-2017, καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να προχωρήσουν στη σύσταση τριμελών Επιτροπών Παραλαβής, οι οποίες θα έχουν στην ευθύνη τους «…τον ποσοτικό (αριθμό πακέτων) και ποιοτικό έλεγχο των φαγητών… τις συνθήκες μεταφοράς των προς παράδοση τροφίμων, τη συνολική ποσότητα των παραδοθέντων γευμάτων, καθώς και το είδος του γεύματος. Επιπλέον, σε τυχαία και αντιπροσωπευτικά δείγματα σε ποσοστό 1% των γευμάτων, 1% από τις σαλάτες και 1% από τα ψωμάκια, ελέγχει τη συμμόρφωση ως προς τη σύνθεση των γευμάτων»! Μάλιστα αυτή η διαδικασία θα γίνεται στις ώρες 11.00-12.45, δηλαδή κατά τη διάρκεια των ωρών διδασκαλίας.
Με βάση τα παραπάνω προκύπτουν ερωτήματα και ανησυχίες που δικαιολογημένα θέτουν τόσο η ΔΟΕ, οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και οι γονείς. Συγκεκριμένα:
Ζητείται από τους εκπαιδευτικούς να υπογράφουν και να παραλαμβάνουν τα γεύματα με δική τους ευθύνη χωρίς φυσικά να έχουν ούτε τις γνώσεις αλλά ούτε να είναι στην αρμοδιότητά τους κάτι τέτοιο. Κανείς όμως δεν απαντάει τι θα γίνει αν το φαγητό προκαλέσει μια γαστρεντερίτιδα σε αρκετούς μαθητές; Ποιος θα φταίει γι’ αυτό;
Τη στιγμή που δεν υπάρχουν τραπεζοκόμοι ούτε για δείγμα, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ζητήματα καθαριότητας, οι κατάλληλοι χώροι σίτισης δεν υφίστανται, η εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας, προβλέπει να σιτίζονται οι μαθητές στις ίδιες αίθουσες αμέσως μετά το τέλος των μαθημάτων του πρωινού προγράμματος, χωρίς τον απαραίτητο χρόνο ούτε το απαραίτητο προσωπικό τα θρανία να πλυθούν και να απολυμανθούν. Δηλαδή μιλάμε για μηδενικούς όρους υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών!
Είναι φανερό ότι η ανάγκη για καθολική σίτιση των μαθητών δεν αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας με τη σοβαρότητα και την οργάνωση που απαιτείται.
Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι για να λειτουργήσει το Πρόγραμμα θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει την τελευταία εγκύκλιό του και να λάβει άμεσα μέτρα, αν πραγματικά θέλει να σιτιστούν τα παιδιά με όρους υγιεινής και ασφάλειας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:
• Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και η κατάλληλη υποδομή στα σχολεία (π.χ. τραπεζαρίες) και να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες), ώστε να σιτίζονται όλα τα παιδιά με όρους υγιεινής και ασφάλειας με χρηματοδότηση και ευθύνη του κράτους;
• Να ανακαλέσει την εγκύκλιο και να μη συσταθούν ή να καταργηθούν εκεί που συστάθηκαν οι επιτροπές παραλαβής από εκπαιδευτικούς και να γίνεται η παράδοση με ευθύνη του Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
• Να περιλάβει στις επιλογές και δηλώσεις των γονέων και την εκδοχή οι μαθητές-τριες να παίρνουν το φαγητό σπίτι τους κατά την αποχώρησή τους από το σχολείο, ώστε να γευματίσουν στο σπίτι τους, ώσπου να εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες υγιεινής στα σχολεία.
Ο βουλευτής
Γιάννης Δελής