Απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτας Βράντζα, σχετικά με τις τιμές του πρόβειου γάλακτος και την προστασία της φέτας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«Καταφέραμε μετά από μεγάλη επιμονή στις Βρυξέλες να θεσμοθετήσουμε την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας αρμέγματος του γάλακτος σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Θα γνωρίζει πλέον ο Έλληνας καταναλωτής το ελληνικό γάλα.
Το ζήτημα είναι αν αυτή η υποχρέωση θα βρει τη στήριξη και στην αγορά. Γιατί η απάτη στην αγορά των τροφίμων γενικά, αλλά και της ΦΕΤΑΣ ειδικότερα, είναι καλά οργανωμένη και εδραιωμένη.
Η επικοινωνία βάσεων και δεδομένων και ανθρώπων είναι ένα από τα επόμενα βήματα που θα κάνουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παραπλάνησης, ελληνοποιήσεων και απάτης, είτε αυτές σχετίζονται με την εγχώρια αγορά είτε με το ενδοκοινοτικό εμπόριο ή το εμπόριο Τρίτων Χωρών.
Πάνω από όλα όμως πρέπει να γίνει κατανοητό, ιδιαίτερα από όσους είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν την αναγραφή της χώρας αρμέγματος του γάλακτος, ότι θα παρακολουθούμε την υλοποίησή της και αν παραβιάζουν τους όρους, θα είμαστε αυστηροί, όχι μόνο γιατί θα παραπλανούν τους καταναλωτές αλλά και γιατί θα υπονομεύουν τις Γεωγραφικές Ενδείξεις της χώρας μας και μάλιστα τη σημαία της Ε.Ε., τη φέτα.
Εξίσου σημαντικό όμως είναι το θέμα του αυτοελέγχου της αγοράς.
Ο αυτοέλεγχος όμως προϋποθέτει συνεννόηση.
Προϋποθέτει εμπιστοσύνη, αποτελεσματική επικοινωνία και χάραξη κοινής στρατηγικής.
Η ίδια η αγορά γνωρίζει αυτό που πολλές φορές ο επίσημος έλεγχος δεν μπορεί να διαπιστώσει.
Αλλά, τα μηνύματα δεν είναι ευοίωνα, όταν αντιμετωπίζουμε
(1) δύο αντικρουόμενες αιτήσεις αναγνώρισης διεπαγγελματικών οργανώσεων για τη ΦΕΤΑ, τον κυρίαρχο αυτή τη στιγμή θεσμό ,που έπρεπε να έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες, ώστε να έχει χαράξει και υλοποιήσει στρατηγική ανάπτυξης και αυτοκάθαρσης του χώρου και
(2) εξώδικα στο Υπουργείο επειδή καταβάλουμε προσπάθεια επίτευξης εθνικής συνεννόησης.
Δεν μπορεί εμείς να δίνουμε μάχες στα πλαίσια των διεθνών συμφωνιών της Ε.Ε. με τις τρίτες χώρες, μέσα σε δύσκολες συνθήκες και προδιαγραμμένες αποφάσεις για την υπεράσπιση της φέτας.
Όπως επίσης δεν μπορεί να διαθέτουμε περισσότερα από 160 εκατ. ευρώ το χρόνο για τη στήριξη των ποιοτικών μας προϊόντων στις διεθνείς αγορές, με σημαία μάλιστα τη φέτα και να υπηρετούμε τη στήριξη του κλάδου με διασπαστικές λειτουργίες.
Γι’ αυτό καλούμε σήμερα από το βήμα της Βουλής, για μια ακόμη φορά, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εθνική συνεννόηση για τη δημιουργία μίας Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη ΦΕΤΑ.
Θέλω όμως να απευθύνω μια έκκληση και στους κτηνοτρόφους και ειδικά στους αιγοπροβατοτρόφους.
Να οργανωθούν. Υπάρχει το νομικό πλαίσιο.
Ο συνεργατισμός στο χώρο έχει και καλά παραδείγματα. Την ίδια ώρα που οι τιμές του αιγοπρόβειου δείχνουν πτωτική πορεία, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, υπάρχουν οργανώσεις που κρατούν σταθερά υψηλότερες τιμές».