Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη στην Ελλάδα που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα του Ταμείου Επισιτιστικής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), για τη διετία 2015 – 2016, παρέχοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 61.000 ωφελούμενους, μέσω έξι κοινωνικών συμπράξεων, σε συνεργασία με Δήμους και Ιερές Μητροπόλεις.
Σε ειδική εκδήλωση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τίτλο «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάνει πράξη την Αλληλεγγύη» η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης Γερακίνα Μπισμπινά, ο Συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής Χάρης Αηδονόπουλος και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Άννα Τομπουλίδου, παρουσίασαν τα αποτελέσματα του προγράμματος.
Οι ομιλητές και οι εκπρόσωποι των φορέων που παρέστησαν στην εκδήλωση στο σύνολό τους τόνισαν την ανάγκη το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να προωθήσει το ταχύτερο όλες τις διαδικασίες, προκειμένου να μη μείνει κενό στην παροχή βοήθειας προς τους άπορους συνανθρώπους μας στην Κεντρική Μακεδονία και να εγκρίνουν (έκδοση προκηρύξεων) το πρόγραμμα για την επόμενη διετία, που για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει πλέον προϋπολογισμό 25.365.859 ευρώ, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που ανήλθε στα 15 εκ. ευρώ.
Η κ. Μπισμπινά επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απορρόφησε πρώτη από όλες τις Περιφέρειες της χώρας πλήρως το ποσό των 15 εκ. ευρώ που είχε στη διάθεσή της διανέμοντας 3.380 τόνους βοήθειας και συγκεκριμένα 2.729 τόνους τροφίμων και 648 τόνους ειδών βασικής υλικής συνδρομής (είδη ατομικής υγιεινής και είδη οικιακής καθαριότητας) σε περίπου 61.000 συνανθρώπους μας.
Οι 61.000 ωφελούμενοι είναι κατανεμημένοι στις έξι κοινωνικές συμπράξεις, που συνεργάζονται με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη δυτική Θεσσαλονίκη (Δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος και Ωραιοκάστρου καθώς και οι Μητροπόλεις Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνας και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως), στην Ημαθία, το Κιλκίς, την Πέλλα, τις Σέρρες και τη Χαλκιδική.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κινητοποιήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά και πρώτη από όλες τις Περιφέρειες ξεκίνησε και υλοποίησε ένα έργο δύσκολο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται από τη διαχειριστική αρχή του Υπουργείου η νέα πρόσκληση για τα δύο επόμενα χρόνια και θέλουμε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, ώστε να υλοποιήσουμε εκ νέου έναν κύκλο προμήθειας και διανομών βοήθειας προς τους συμπολίτες μας που είναι στα όρια της ακραίας φτώχειας», τόνισε η κ. Μπισμπινά.
Ο κ. Αηδονόπουλος επισήμανε ότι «φτάσαμε στο σημείο μηδέν, καθώς όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας χρήζουν βοήθειας ακόμη και για βασικά αγαθά, όπως η τροφή. Η διαδικασία πήγε εξαιρετικά χάρη στην καλή συνεργασία όλων των φορέων και χάρη στο πάθος όλων μας για προσφορά στο συνάνθρωπο. Εύχομαι κάποια στιγμή να μη χρειάζεται κανένας αυτά τα επισιτιστικά προγράμματα».
Η κ. Τομπουλίδου παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία του προγράμματος σημειώνοντας μάλιστα ότι οι οικογένειες που συνολικά δέχτηκαν βοήθεια ήταν 32.690 και αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των ωφελούμενων σε όλη τη χώρα, ενώ σημείωσε ότι σε κάθε δικαιούχο διανεμήθηκαν συνολικά 45,4 κιλά τροφίμων, ενώ σε 1.900 βρέφη διανεμήθηκαν 23 κιλά τροφίμων στο καθένα και 29 κιλά ειδών βασικής υλικής συνδρομής. Σε κάθε ωφελούμενο, είπε η κ. Τομπουλίδου, διανεμήθηκαν 23 είδη τροφίμων και τρία είδη τροφίμων αποκλειστικά για τα βρέφη.