Θ. Τζάκρη: Ξεκινά τη Δευτέρα 22-1-2018 η υποβολή δηλώσεων ζημίας από τους αγρότες που υπέστησαν ζημίες στα ροδάκινα και νεκταρίνια από τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που το περασμένο καλοκαίρι υπέστησαν ζημίες εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια που εκείνη την περίοδο βρίσκονταν στην περίοδο της συγκομιδής, καθώς και στις πρώιμες ποικιλίες συμπύρηνων ροδάκινων.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.
Προκειμένου να συλλεχθούν τα απαραίτητα στοιχεία, η υπό σύσταση Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων και οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις δημιούργησαν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να δηλώσουν τα απαραίτητα στοιχεία υποστήριξης δικαιώματος αποζημίωσης.
Στη διαδικασία θα μπορούν να λάβουν μέρος οι οργανωμένοι αγρότες σε ομάδες/οργανώσεις παραγωγών και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και οι μεμονωμένοι αγρότες που δεν ανήκουν σε κάποιο από τα προηγούμενα συλλογικά σχήματα.
Οι ομάδες/οργανώσεις παραγωγών και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που λειτουργούν νόμιμα θα καταχωρίσουν τα στοιχεία των μελών τους με χρήση κλειδάριθμου εισόδου στην πλατφόρμα. Οι μεμονωμένοι αγρότες θα εξυπηρετηθούν μέσα από τα προηγούμενα συλλογικά σχήματα.
Η υποβολή των σχετικών στοιχείων των παραγωγών θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 και θα διαρκέσει έως τις 5 Φεβρουαρίου.
Τα στοιχεία στη συνέχεια θα δοθούν στον ΕΛΓΑ προς επεξεργασία προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημιώσεως των παραγωγών.
Υπεύθυνη για τη διαχείριση της πλατφόρμας θα είναι η υπό σύσταση Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων, η οποία θα ενημερώνει συνεχώς τους παραγωγούς για την εξέλιξη του θέματος.