Η Πέλλα, η πολύβουη και ξακουστή πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας, ο Μ. Αλέξανδρος και επτά πρόσωπα της βασιλικής του Αυλής ταξίδεψαν πρόσφατα ως τη Ρουμανική πρωτεύουσα.
Σε ένα εντυπωσιακό διατηρητέο ιστορικό κτίριο, το Κέντρο Πολιτισμού ARCUB, στην καρδιά του Βουκουρεστίου, παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία το θεατρικό αναλόγιο «Ὡς σκιᾶς ὄναρ – Σαν ονείρου σκιά» του Δρ. Νικόλαου Παππά, Αρχαιολόγου και Επιμελητού του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας. Η εκδήλωση, που οργανώθηκε από τον «ΝΟΣΤΟ», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελλήνων Ρουμανίας», στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού στη Ρουμανία, πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βουκουρέστι, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Lyris».
Θέμα του θεατρικού αναλογίου ο πόνος της ξενιτιάς και ο μεγάλος Νόστος, όπως τον αφηγούνται επτά ιστορικά πρόσωπα του στενού κύκλου του Μεγαλέξανδρου. «Γάμοι ανάγκης, εξορίες και άλλες αντίξοες συνθήκες οδηγούν» τα παραπάνω πρόσωπα, «μακριά από την ποθητή πατρίδα με άγνωστο και αμφίβολο τον πιθανό γυρισμό. Η σκληρή και αδίστακτη Ολυμπιάδα, η βασιλομήτωρ, που θα λυγίσει μόνο με τον χαμό του γιου της, η λαμπερή πριγκίπισσα Κλεοπάτρα, αδερφή του Αλέξανδρου, η ευγενική Βαρσίνη που είχε την «τύχη» να γνωρίσει τον Αλέξανδρο στα παιδικά της χρόνια, ώσπου η μοίρα να τους ενώσει ξανά πολύ αργότερα, η θρυλική εταίρα Θαΐδα, η καλλονή Περσίδα σύζυγός του Ρωξάνη, η στοργική τροφός του Λανίκη και τέλος ο συνετός και αφοσιωμένος στρατηγός του Κοίνος αφηγούνται […] καθένας τη δική του ιστορία» (Βικτωρία Ιωσηφίδου). ««Σκιές» πια στον Άδη», επανέρχονται για να αφηγηθούν «τον πόνο της ξενιτιάς, την άγρια μοναξιά και τον μεγάλο «νόστο», που ένοιωθαν για τους δικούς τους και τον τόπο τους και που δεν ευτύχησαν, να πραγματοποιηθεί το όνειρό τους και χάθηκαν άταφοι, στις ερημιές, ξεχασμένοι σε χώρες μακρινές άξενες. Έρχονται, μετά από τόσους αιώνες μοναξιάς να φωνάξουν πως «Τίποτα δεν είναι τα ωραία αυτού του κόσμου· πριν καλά φανούν, χάνονται…· σαν ονείρου σκιά»» (Λίλα ντε Τσάβες).
Σε έναν εξαιρετικό, μυσταγωγικό χώρο, άρρηκτα δεμένο με το περιεχόμενο του κειμένου, οι θεατές είδαν να ζωντανεύει μπροστά τους, μέσα από τις ζωές των προσώπων και από μια παράλληλη αφήγηση, τόσο η ζωή του μεγάλου στρατηλάτη όσο και οι ζωές, τα πάθη και τα βάσανα των απλών ανθρώπων, των απλών στρατιωτών και των αγαπημένων τους που άφησαν πίσω στην πατρίδα. Κοινός παρανομαστής για όλους ο πολυπόθητος νόστος, η επιστροφή στον τόπο που γεννήθηκαν… Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα διαχρονικό θέμα αλλά και την ιστορία με έναν τελείως διαφορετικό, περισσότερο προσφιλή, τρόπο, συνδέοντας με αριστοτεχνικό τρόπο το παρελθόν με το παρόν. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συγκινήθηκαν και άφησαν χωρίς κανένα ενδοιασμό τα αισθήματά τους να εκδηλωθούν, βρίσκοντας προφανώς πολλά κοινά με τους πρωταγωνιστές βιώματα. Στη δημιουργία της κατάλληλης υποβλητικής ατμόσφαιρας συνέβαλαν και τα ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας φωτογραφικά έργα, εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας, που ειδικά για αυτόν τον σκοπό παραχωρήθηκαν από την ομώνυμη Εφορεία Αρχαιοτήτων και στήθηκαν στην αίθουσα της εκδήλωσης.
Το κείμενο ερμήνευσαν η Αφροδίτη Ιωαννίδου (Ολυμπιάδα), καταξιωμένη ηθοποιός, που για πολλά χρόνια υπηρέτησε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, και η θεατρική ομάδα του «Νόστου» [Αμαλία Στρινοπούλου (Αφηγητής Α), Ανδρέας Νικηφορίδης (Αφηγητής Β), Ηλέκτρα Γραμματικούδη (Κλεοπάτρα), Μαρία Τσιτσιπίνη (Βαρσίνη), Έφη Βαλσαμάκη (Θαΐς), Δημήτρης Κωνσταντακέλης (Κοίνος), Νατάσσα Καραλιά (Ρωξάνη), Σάντυ Σιβρή (Λανίκη)]. Τα μέλη της θεατρικής ομάδας, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ερμήνευσαν και τα τραγούδια της ξενιτιάς που παρεμβλήθηκαν, τραγούδια Ελληνικά παραδοσιακά και έντεχνα, σε ενορχήστρωση του κ. Σάκη Δερμιτζάκη και μουσική διδασκαλία της κ. Στέλλας Γκουτσάνου, με συνοδεία μουσικών οργάνων (βιολί: Στέλλα Γκουτσάνου, πιάνο: Ina Craciun, μπουζούκι: Ηρακλής Χριστόπουλος). Στην ερμηνεία των τραγουδιών συμμετείχαν και οι Χρήστος Παπαδημητρίου και Φωτεινή Τσόγια.
Στην κατάμεστη Αίθουσα Arcelor του ARCUB, όπως επισήμανε στον εναρκτήριο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του «ΝΟΣΤΟΥ», κ. Αμαλία Στρινοπούλου, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών του Βουκουρεστίου, του επιχειρηματικού κόσμου, εκπαιδευτικοί και μαθητές του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου «ΑΘΗΝΑ», καθώς και φοιτητές, Έλληνες και Ρουμάνοι, διότι το κείμενο παρουσιαζόταν και με Ρουμανικούς υπέρτιτλους, τη μετάφραση του οποίου επιμελήθηκε η κ. Σιμόνα Μπαλού, με την επίβλεψη της κ. Έλενας Λάζαρ, εκδότριας και μεταφράστριας της Ελληνικής Λογοτεχνίας.
Ο Νικόλαος Παππάς με τις κυρίες Σοφία Κανταρά, Εκπρόσωπο της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βουκουρέστι και Αφροδίτη Ιωαννίδου, Ηθοποιό.
Για πρώτη φορά το θεατρικό αναλόγιο του κ. Παππά παρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας και έκτοτε ανέβηκε σε σκηνές της Θεσσαλονίκης, με μεγάλη πάντοτε επιτυχία. Η παρουσίασή του στο Βουκουρέστι είναι η πρώτη εκτός Ελλάδας εμφάνιση, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει συνέχεια. Όπως μας πληροφόρησαν μέλη του «Νόστου», εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο το «Ὡς σκιᾶς ὄναρ» να παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις-κέντρα της πολιτιστικής, ακαδημαϊκής και καλλιτεχνικής ζωής της Ρουμανίας με έντονο το Ελληνικό στοιχείο, όπως το Ιάσιο (σπουδαίο Ελληνικό πνευματικό κέντρο κατά την Οθωμανική περίοδο, η συμβολή του οποίου στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε μεγάλη), η Μπράιλα (πατρίδα του συνθέτη και αρχιτέκτονα Γιάννη Ξενάκη και του λογοτέχνη Ανδρέα Εμπειρίκου), κ.ά. Εξετάζεται ακόμη η έκδοσή του στη Ρουμανική γλώσσα, από τη στιγμή που η μετάφρασή του έχει ήδη ολοκληρωθεί. Δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε καλή συνέχεια…
Ο Νικόλαος Παππάς με τις κυρίες Αμαλία Στρινοπούλου, Πρόεδρο του «ΝΟΣΤΟΥ» και Αφροδίτη Ιωαννίδου, Ηθοποιό.