Να χρησιμοποιήσουν την κοινωνική οικονομία στον ενεργειακό τομέα για να παράγουν ενέργεια από Ανανεώσιμες πηγές διαφόρων τεχνολογιών ( μικρών υδροηλεκτρικών, φωτοβολταϊκών, βιομάζας, γεωθερμίας) αλλά και να εξοικονομήσουν ενέργεια συμμετέχοντας στην ενεργειακή δημοκρατία.
Δίδεται η δυνατότητα μια Ενεργειακή Κοινότητα, ακόμη και σε κορεσμένα δίκτυα, με τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό ( virtual net metering) να παράγει ενέργεια σε άλλη περιοχή (που δεν έχει πρόβλημα με το δίκτυο) και να συμψηφίζει καταναλώσεις των μελών της.
Μπορούν αγρότες να παράγουν ενέργεια με διάφορες μορφές και να συμψηφίζουν την ηλεκτρική ενέργεια στις πομώνες ή τις υποβρύχιες αντλίες της άρδευσης.
Οι Δήμοι επίσης μπορούν , με την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας, να παράγουν ενέργεια και να συμψηφίζουν την ηλεκτρική ενέργεια της άρδευσης επιλύοντας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα τους.
Σημαντικά κίνητρα στις Ενεργειακές Κοινότητες ( τοπικότητα, έδρα στην Περιφέρεια, δυνατότητα συνεργασιών φυσικών προσώπων, εταιριών και ΟΤΑ, αδειοδοτικά κίνητρα , χρηματοδοτικά και άλλα)
Ένα πολύ θετικό νομοθέτημα στην κατεύθυνση της δίκαιης ανάπτυξης που καλείται η κοινωνία να εκμεταλλευτεί προς όφελος της