Το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται στην πόλη μας ο κ. Νίκος Δημάκας, κάτοικος εξωτερικού, και βοηθά κάποια σχολεία, ώστε να ανακαινίσουν και να εξοπλίσουν χώρους που υπάρχουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν κουζίνες.

Η καινοτόμα παρέμβαση απευθύνεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εστίαση στα ολοήμερα σχολεία. Βασικός στόχος είναι να γίνει μια κοινωνικοποίηση μέσω του φαγητού, να μεταφερθούν στους μικρούς μαθητές οι αξίες και τα ιδανικά της οικογένειας με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους και όλων όσοι εμπλέκονται στην ανατροφή τους. Η καλύτερη παιδεία δεν εξαντλείται στην μεταφορά γνώσεων, αλλά και αξιών οι οποίες καλλιεργούνται με κατάλληλες δραστηριότητες που οργανώνονται από τους εκπαιδευτικούς. Αυτές οι αξίες γίνεται προσπάθεια να επαναπροσδιοριστούν εκ νέου μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος το οποίο στηρίζεται από έναν ιδιώτη, εφόσον η χώρα μας στο στάδιο αυτό αδυνατεί να συνεισφέρει.

Ο ρόλος του κ. Δημάκα αναφορικά με τη δραστηριότητα αυτή είναι πολλαπλός:
Αρχικά, είναι ο εμπνευστής και οραματιστής της καινοτόμου αυτής δράσης. Για μια δραστηριότητα υπάρχουν πολλές ιδέες, όμως θα πρέπει να επιλεγεί η σωστή λύση. Μια ιδέα δεν είναι θέμα ενός ανθρώπου, αλλά πολλών που έχουν έναν κοινό σκοπό. Η εμπειρία του κ. Δημάκα αποδεικνύει πως ο εμπνευστής είναι η αρχή και όχι το τέλος.

Έτσι, εμπνεύσθηκε να μετατρέψει όλα τα κυλικεία σε μικρές κουζίνες, να κάνει τη διαμόρφωση χώρου ώστε να τοποθετηθούν σωστά τα έπιπλα, έχοντας υπόψη επιπλέον πως ο χώρος θα πρέπει να είναι κατάλληλος για διδασκαλία. Τέλος, εμπνεύστηκε τη διαμόρφωση καλύτερων χώρων εστιάσεως. Σε δεύτερη φάση, έδρασε ως κατασκευαστής του πλάνου εργασιών που έπρεπε να γίνουν μέσα στα πλαίσια του κάθε χώρου. Μερίμνησε για τη διεκπεραίωση των εργασιών συντονίζοντας όλους τους επαγγελματίες που χρειάστηκαν για να επιτευχθεί ο κοινός σκοπός. Στη συνέχεια, έδρασε και δρα ως εκπαιδευτής, μια και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια που αφορούν τόσο στην καλλιέργεια παιδαγωγικών ικανοτήτων όσο και στην εκμάθηση συστημάτων διδασκαλίας. Φυσικά, είναι ο εκκινητής του προγράμματος, το οποίο ξεκινά με αρκετές δοκιμές, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και καταλληλότερη λύση κατά τη διάρκεια της υλοποίησης.

Τέλος, είναι ο βασικός χορηγός της δράσης. Ο ρόλος του χορηγού δεν εξαντλείται στην παροχή υλικών αντικειμένων, αλλά επενδύει και στην πνευματική και πρακτική δραστηριότητα των υπόλοιπων τομέων. Στοχεύει στην παροχή παιδείας σε σχολεία, ομάδες, ομίλους, άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας. Επίσης, διασφαλίζει ότι τα υλικά που τοποθετούνται αλλά και οι δραστηριότητες που υλοποιούνται ελέγχονται για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ 8Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ
Η παρέμβαση στο 8ο Δημοτικό Έδεσσας ξεκίνησε πριν τα Χριστούγεννα. Ο κ. Δημάκας συνεργάστηκε με την Διευθύντρια του σχολείου κ. Δελημπανίδου Γεωργία, τον Υπεύθυνο του ολοήμερου σχολείου κ. Κάγγα Ηλία και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Ο χώρος του παλιού κυλικείου το οποίο δε λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια ανακαινίστηκε, εξοπλίστηκε με νέα έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και είδη κουζίνας.

Η βασική χορηγία για τα παραπάνω ήταν του κ. Δημάκα και τελειοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Δήμου Έδεσσας, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και εθελοντών γονέων. Ο κ. Δημάκας μετέφερε την πείρα του από τα γερμανικά ολοήμερα σχολεία και, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται στη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, ξεκίνησε η παρέμβαση η οποία απευθύνεται στους μαθητές του σχολείου που φοιτούν στο ολοήμερο τμήμα (από τις 1:15 – 4:00 μ.μ.). Ο βασικός σκοπός ήταν η κοινωνικοποίηση των παιδιών κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος συνοπτικά είναι οι εξής: 1. Η απομάκρυνση των φούρνων μικροκυμάτων, των οποίων η καθημερινή χρήση θεωρείται πως επηρεάζει αρνητικά την υγεία. Έτσι, εισήχθη το ζέσταμα του φαγητού με μπεν-μαρί και φούρνο. 2. Η κατάργηση του φαγητού μέσα από το τάπερ ή το μεταλλικό δοχείο και η εισαγωγή πιάτων και μαχαιροπήρουνων κατά τη διάρκεια του φαγητού. Με τα βιώματα αυτά τα παιδιά πλάθονται μελλοντικά επάνω στην συμπεριφορά, στο φαγητό και στην κοινωνικοποίηση. 3. Η εκμάθηση σερβιρίσματος και μεταφοράς του φαγητού στο τραπέζι μέσω μίμησης και πράξης. 4. Η σωστή χρήση των μαχαιροπήρουνων, ποια είναι η σωστή τους θέση στο τραπέζι, πώς επιλέγουμε με τι θα φάμε, σωστή λαβή ανάλογα με το βάθος του πιάτου κτλ. 5. Το σωστό στρώσιμο του τραπεζιού 6. Τρόποι συμπεριφοράς στο φαγητό και στο μπουφέ. Τα παιδιά μαθαίνουν στην πράξη πώς να προσαρμόζονται στην περίσταση π.χ. πώς να περιμένουν στη σειρά, να σερβίρονται, πώς να τρώνε τις τροφές (π.χ. μακαρόνια). 7. Εισαγωγή επιδορπίου. Δεν μπαίνει κανένα αναψυκτικό στο τραπέζι. Στη θέση του σερβιρίστηκε μεταλλικό νερό σε ποτηράκια με μια φέτα λεμονιού ή πορτοκαλιού, το οποίο δοκίμασαν όλα τα παιδιά. Επίσης, σερβιρίστηκαν φρούτα κομμένα τα οποία έγιναν ανάρπαστα.
Επιπλέον, κάποιες ημέρες, με την υπευθυνότητα του κ. Δημάκα και με τη βοήθεια του μάγειρα Πέτρου Γώγου (Μεζεδοπωλείο ΠΛΑΤΑΝΟΣ), της κ. Αγγελικής Αργυρίου και της κ. Αναστασίας Μεγακλή μαγειρεύτηκε φαγητό το οποίο σερβιρίστηκε στα παιδιά που επιθυμούσαν.

Συμπληρωματικά, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της συνεργασίας, τα παιδιά εργάστηκαν για ένα πρότζεκτ με θέμα την Ανταρκτική με αυθεντικές φωτογραφίες του κ. Δημάκα και τη συνεισφορά της φωτογράφου κ. Καρατσώρη Θεανώς. Τα παιδιά περιεργάστηκαν αρχικά τις φωτογραφίες, προσπάθησαν να μετρήσουν τις αποστάσεις και να τις κολλήσουν σε χρωματιστά χαρτόνια δημιουργώντας ένα πλαίσιο. Δημιουργήθηκαν ερωτήματα και απορίες οι οποίες καταγράφηκαν γύρω από κάθε φωτογραφία. Έπειτα, οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν σε αίθουσα του σχολείου δημιουργώντας έτσι μια έκθεση φωτογραφίας. Λίγες μέρες αργότερα, τα παιδιά έλυσαν τις απορίες τους παρακολουθώντας μια παρουσίαση με power point με φωτογραφίες του κ Δημάκα από το ταξίδι του στην Ανταρκτική. Έτσι, έκλεισε αυτό το project εκτός πλαισίου, με το οποίο τα παιδιά έλαβαν γνώση για ένα θέμα γεωγραφικό που άπτεται περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκύπτουν από το λιώσιμο των πάγων.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς έχει προγραμματιστεί μια σειρά δραστηριοτήτων που θα αφορούν το πρόγραμμα και θα εμπλέκουν και τους γονείς των παιδιών, μερικοί από τους οποίους έχουν ήδη συνεισφέρει στη διαδικασία. Τα έξοδα αναλαμβάνονται από τον κ. Δημάκα. Η παρέμβαση μέχρι στιγμής θεωρείται πολύ επιτυχημένη, έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση στα παιδιά και θα συνεχιστεί με στόχο να γίνουν επιπλέον βελτιώσεις.

Ο εμπνευστής όλων αυτών των δράσεων, ο κ. Νίκος Δημάκας, που ξεκίνησε αυτό το έργο δύο χρόνια πριν από το Δημοτικό Σχολείο Αψάλου σε συνεργασία με τον κ. Γιώργο Ράπτη, πρώην διευθυντή του Δ.Σ. Αψάλου και νυν διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας, έχει σαν απώτερο σκοπό την ένταξη τέτοιων δραστηριοτήτων και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς πιστεύεται ότι η ηλικία των 13 έως 15 ετών είναι καθοριστική για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων. Τα βασικά κωλύματα που εμφανίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χορηγοί, δεν υπάρχουν ιδεολόγοι, δεν υπάρχουν εθελοντές που θα στηρίξουν τέτοιου είδους δράσεις.

«Νομίζω ότι εάν όλοι μαζί συνεισφέρουμε εθελοντικά σε τέτοιες δραστηριότητες μέσα στα σχολεία και δημιουργήσουμε μια βάση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων στα Γυμνάσια, θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και επιχορηγήσεις από την Ευρώπη. Εάν δεν ενεργοποιηθούμε όλοι μαζί, δε θα καταφέρουμε τίποτα. Επάνω σε αυτόν τον τομέα πρέπει να οργανωθούν ο Δήμος Έδεσσας, ο Ο.Α.Ε.Δ., το Εμπορικό Επιμελητήριο, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η αντίστοιχη Σχολική Επιτροπή και εθελοντές» λέει ο κ. Δημάκας.

Εθελοντές: Πέτρος Γώγος, Αγγελική Αργυρίου, Αναστασία Μεγακλή, Κώστας Μπεντελάιτ
Δωρητής: Ειρηναίος Σαββίδης