Γι’ άλλη μια φορά βρεθήκαμε προ εκπλήξεως, όταν μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου διάβασε σε σχολική εφημερίδα Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας με τίτλο ‘’Οι ταξιδευτές’’, ένα αναληθές κείμενο, το οποίο αναφερόταν στα αδέσποτα, με την υπογραφή ‘’Με άποψη’’, χωρίς όνομα συντάκτη.
Έτσι, πρωτίστως κάποιοι δημοσιογράφοι διαμορφώνουν έμμεσα την υποτιθέμενη άποψη των συμπολιτών μας, κατηγορώντας ανοιχτά τους αρμόδιους της δημοτικής αρχής και το φιλοζωικό σύλλογο για μη τήρηση καθήκοντος, χωρίς να έχουν στην κατοχή τους στοιχεία που να επαληθεύουν τα όσα γράφουν, δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις και τρομοκρατώντας τους αναγνώστες τους, παρουσιάζοντας τα αδέσποτα σκυλιά σαν τέρατα.
Εν συνεχεία, κάποιοι εκπαιδευτικοί που πιθανόν έχουν υιοθετήσει μια τέτοια άποψη, χωρίς βέβαια να έχουν εξετάσει εάν τα όσα αναφέρονται στο συγκεκριμένο κείμενο είναι αλήθεια ή ψέμα, προχωρούν σε αναδημοσίευση, και μάλιστα σε σχολική εφημερίδα, δίνοντας την εντύπωση στα παιδιά, πως τα σκυλιά είναι πεινασμένα, διψασμένα, άρρωστα, επιθετικά, δημιουργώντας φόβο, τρόμο, απέχθεια σε αυτές τις αθώες ψυχούλες προς τα ζώα.
Η απάντησή μας προς τέτοιου τύπου δημοσιεύματα είναι η εξής:
Για τη διαχείριση των αδέσποτων έχει συγκροτηθεί πενταμελής επιτροπή του Δήμου, (όπως ορίζει ο νόμος), που αποτελείται από έναν δημοτικό σύμβουλο, δύο μέλη της φιλοζωικής, έναν κτηνίατρο και έναν εκπαιδευτή.
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Έδεσσας, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο και τους εθελοντές του καταφυγίου, καθώς και το αρμόδιο τμήμα του Δήμου για τη διαχείριση των αδέσποτων, διατηρεί καρτέλες, για όλα τα σκυλιά που ζουν έγκλειστα στο καταφύγιο (κυνοκομείο), όπως και για αυτά που ζουν ελεύθερα, από το 2012 μέχρι και σήμερα, στις οποίες αναγράφονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται, με τη φωτογραφία και τον αριθμό microchip, την ημερομηνία εμβολιασμού, αποπαρασίτωσης και στείρωσης (όπου απαιτείται), της προτεινομένης θεραπείας από τον κτηνίατρο κτλ.
Έχουν αντιμετωπιστεί πολλαπλά περιστατικά τραυματισμένων ζώων από αυτοκίνητα, χειρουργεία, ακρωτηριασμοί, παραλυσίες, χρόνιες θεραπείες, καθώς και κακοποιήσεις ζώων με συστάσεις και καταγγελίες, ενώ οι στειρώσεις αποτελούν βασική προτεραιότητα.
Στο σημείο αυτό να τονιστεί, πως τα τελευταία 5 χρόνια έχουν γίνει πάνω από 300 υιοθεσίες αδέσποτων σε υπεύθυνους κηδεμόνες με συμβόλαια υιοθεσίας.
Το φυσικό περιβάλλον των σκύλων είναι κοντά στον άνθρωπο, καθώς πρόκειται για ζώα εξημερωμένα, που δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους, όπως για παράδειγμα οι αρκούδες ή οι λύκοι.
Είναι γεγονός, ότι ο αυξανόμενος αριθμός των αδέσποτων, προκύπτει από τον ίδιο τον άνθρωπο που προβαίνει σε εγκατάλειψη κουταβιών ή ακόμα και ενήλικων ζώων σχεδόν καθημερινά, θέτοντας σε κίνδυνο τα ίδια, και ταυτόχρονα δείχνοντας έλλειψη σεβασμού στο συνάνθρωπό του. Η πράξη αυτή θεωρείται κακούργημα και διώκεται ποινικά.
Ο έλεγχος του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους μας, καθώς επίσης και η αρμονική συμβίωση μαζί τους.
Με σεβασμό
εκ μέρους του Φιλοζωικού Συλλόγου Έδεσσας
Καλτσά Αικατερίνη