Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη παρέστη σήμερα σε ενημερωτική συνάντηση στο Επιμελητήριο Πέλλας παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης των Οφειλών των Επιχειρήσεων και τις 120 δόσεις σε μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ.
Η κ. Τζάκρη κατά την παρέμβασή της τόνισε ότι συμπληρώθηκαν 7 μήνες λειτουργίας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων και δυστυχώς η εφαρμογή του νόμου είναι αναιμική, παρά τις συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την προώθησή του. Αυτό οφείλεται στο ότι η μέχρι τώρα στάση των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν επιφυλακτική απέναντι στην αποτελεσματικότητα του μηχανισμού και στο ότι επικρατεί η διάχυτη εντύπωση ότι οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για την εν λόγω εξωδικαστική ρύθμιση. Ωστόσο είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι η δημοσίευση των πρώτων επιτυχών περιπτώσεων ρύθμισης οφειλών μέσω του Μηχανισμού ενίσχυσε το ενδιαφέρον πολλών επιχειρήσεων για την ένταξή τους σε αυτόν και το γεγονός αυτό αποτέλεσε εφαλτήριο για τη διοργάνωση της σημερινής συνάντησης.
Η βουλευτής τόνισε ότι δεν πρέπει οι επιχειρήσεις να χάσουν αυτή την ιστορική ευκαιρία για την εξασφάλιση και διατήρηση της βιωσιμότητάς τους, διότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στο σύνολο των πιστωτών τους και μάλιστα σε μια ενιαία δόση. Δυστυχώς, όπως είπε η κ. Τζάκρη, η εμπειρία έχει δείξει ότι η προσφιλής έως σήμερα διμερής διαπραγμάτευση των επιχειρήσεων με κάθε έναν πιστωτή τους χωριστά, δεν μπορεί στο τέλος να επιφέρει αποτελέσματα και να τους ικανοποιήσει όλους. Αρκεί να μη βρεθεί λύση με έναν μόνο πιστωτή, ο οποίος να θελήσει να εισπράξει την απαίτησή του μέσω αναγκαστικής εκτέλεσης στην περιουσία της επιχείρησης και σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι μέχρι πρότινος ρυθμισμένοι πιστωτές και η επιχείρηση θα οδηγηθεί σε πτώχευση. Την αδυναμία αυτή έρχεται να άρει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.
Η κ. Τζάκρη επεσήμανε ότι οι προϋποθέσεις ένταξης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό είναι οι κατάλληλες ώστε να υπηρετήσει αποτελεσματικά τον διττό σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε, που είναι αφενός η διάσωση των βιώσιμων επιχειρήσεων και η επαναφορά τους στην παραγωγική δραστηριότητα και αφετέρου η αντιμετώπιση του φαινομένου της κακόβουλης χρήσης του Μηχανισμού.
Σύμφωνα με όσα είπε η κ. βουλευτής, είναι θετικό το γεγονός ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός διευρύνεται και απλοποιείται συνεχώς, όπως συνέβη με την υ.α. της 29ης Νοεμβρίου 2017 για την απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων με χρέη έως 50.000 €. Προς τη σωστή κατεύθυνση βρίσκεται και η έκδοση των δύο υ.α. για τις οφειλές σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) και Εφορίες, που δίνουν τη δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κ.λπ.) να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε μέχρι 120 δόσεις. Αναμένεται η επέκταση της ρύθμισης και σε αγρότες από αρχές Μαΐου για τις οφειλές τους σε ασφαλιστικούς φορείς και εφορία.
Τέλος η κ. Τζάκρη ζήτησε από τον κ. Κουρμούση την περαιτέρω διεύρυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των ρυθμίσεων των 120 δόσεων ώστε να μπορούν να ενταχθούν τόσο οι κλειστές επιχειρήσεις, όσο και οι συνταξιούχοι. Στόχος όλων πρέπει να είναι η ευρύτερη δυνατή ρύθμιση των οφειλών όλων των ειδών και κατηγοριών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και η μείωση της γραφειοκρατίας μέσω της συνεχούς τεχνικής και ουσιαστικής βελτίωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υλοποίησης του Νόμου και μέσω της συνεχούς αυτοματοποίησης και βελτιστοποίησης της διαδικασίας.