Η περιφερειακή πολιτική θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα της ΕΕ μετά το 2020
Απαιτείται συνεχής στήριξη των περιφερειών συνοχής
Χρειάζονται προσαρμοσμένες στρατηγικές, προγράμματα και δράσεις για τις περιφέρεις που παρουσιάζουν χαμηλό εισόδημα ή/και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Τα έργα που στηρίζουν τη συνοχή μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο των επενδυτικών της πολιτικών, παρά τις δημοσιονομικές πιέσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Οι «αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης», ειδικά για τις περιοχές με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μείωσαν τα περιθώρια των δημοσιονομικών πολιτικών, οδηγώντας σε περικοπές των δημόσιων επενδύσεων. Αυτό υπογράμμισαν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές την Τρίτη (488 ψήφοι υπέρ, 90 κατά και 114 αποχές).

Προσαρμοσμένες στρατηγικές και δράσεις

Πέρα από την επαρκή χρηματοδότηση των έργων, οι περιφέρειες αυτές χρειάζονται προσαρμοσμένες στρατηγικές που θα μειώσουν τις ανισότητες με τις λοιπές ευρωπαϊκές περιφέρειες και θα προσφέρουν δυναμικές προοπτικές στους πληθυσμούς τους.

Πιο αναλυτικά οι ευρωβουλευτές ζητούν τα εξής για τις περιφέρεις που παρουσιάζουν χαμηλό εισόδημα ή/και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης:

προσδιορισμό τους σε επίπεδο NUTS III και καλύτερη στοχοθέτηση της χρηματοδότησής τους
ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης για να μειωθεί η ανεργία και να βοηθηθούν οι νέοι να παραμείνουν στις περιοχές αυτές
εξασφάλιση ευκολότερης πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πιστώσεις
βελτίωση της ποιότητας της διοίκησης και των θεσμικών οργάνων τους
στήριξη των παραγωγικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του βιώσιμου τουρισμού, της κυκλικής οικονομίας και της γεωργίας

Δήλωση της εισηγήτριας

Η εισηγήτρια Michela GIUFFRIDA (S&D, IT), δήλωσε τα εξής: «Η παρούσα έκθεση αποτελεί συνέχεια μιας πρωτοβουλίας που αναλάβαμε το 2015 μαζί με την Επίτροπο Creţu, προκειμένου να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες περιφέρειες, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την ύφεση. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε το ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η πολιτική συνοχής στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Οι συγκεκριμένες περιφέρειες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και η στήριξή τους αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον Απρίλιο του 2017 έκθεση σχετικά με την «Ανταγωνιστικότητα στις περιοχές χαμηλού εισοδήματος και χαμηλής ανάπτυξης», η οποία επικεντρώθηκε σε 47 περιφέρειες 8 κρατών μελών: περιφέρειες με χαμηλή ανάπτυξη, δηλαδή με ΑΕΠ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά με χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης (περιοχές στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία) και περιφέρειες χαμηλού εισοδήματος με χαμηλό ΑΕΠ, αλλά με ενθαρρυντικές τάσεις ανάπτυξης (περιοχές στην Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία).

Περίπου ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ ζει σε μια περιφέρεια που παρουσιάζει χαμηλή ανάπτυξη ή/και χαμηλό εισόδημα (83 εκατομμύρια κάτοικοι), εκ των οποίων τα 32 εκατομμύρια ζουν σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα και τα 51 εκατομμύρια σε περιοχές με χαμηλή ανάπτυξη.