Ο κ. Τζιτζικώστας συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο παραγωγικός κόσμος της Θεσσαλονίκης, έμποροι, βιομήχανοι και βιοτέχνες, ενώ αναλύθηκαν οι παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει από την πλευρά της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε τα προβλήματα αυτά να αντιμετωπιστούν.
Συζητήθηκαν όμως και οι προοπτικές ανάπτυξης, η δυνατότητα επενδύσεων και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε όφελος της περαιτέρω ανάπτυξης της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και του εμπορίου, που στα χρόνια της κρίσης συρρικνώθηκαν, με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία.
«Οι συναντήσεις μου με τους επικεφαλής των Επιμελητηρίων, Ιωάννη Μασούτη (ΕΒΕΘ) και Παναγιώτη Παπαδόπουλο (ΒΕΘ) και τα μέλη των Διοικητικών τους Συμβουλίων δεν είναι απλώς εθιμοτυπικές, αλλά αποτελούν την έναρξη μιας νέας περιόδου συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τον παραγωγικό κόσμο της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι νέες διοικήσεις του ΕΒΕΘ και του ΒΕΘ γνωρίζουν πολύ καλά τα ζητήματα ανάπτυξης και οικονομικής προοπτικής του τόπου μας και εκτός των άλλων αποτελούν σταθερούς συνομιλητές της διοίκησής μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διότι θέλουμε να ενισχύσουμε το επιχειρείν και να αναστρέψουμε το κλίμα που δημιούργησε η παρατεταμένη κρίση, με τα συνεχή λουκέτα σε επιχειρήσεις και την αύξηση της ανεργίας. Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε πολιτικές, αλλά και να διαθέσουμε κονδύλια για την προσέλκυση επενδύσεων, την ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέου εισοδήματος στην περιοχή μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
«Αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα ευρωπαϊκά κονδύλια, κάτι που αποδεικνύεται από τη συνεχή επί τρία χρόνια πρωτιά μας πανελλαδικά σε όλους τους δείκτες υλοποίησης του ΕΣΠΑ και απορρόφησης των κονδυλίων του. Πετύχαμε ήδη την ενεργοποίηση του προγράμματος σε ποσοστό 83,7%, την έκδοση 71 προσκλήσεων ύψους 667 εκ. ευρώ, την ένταξη 183 έργων προϋπολογισμού 512,8 εκ. ευρώ, τη συμβασιοποίηση έργων 340,4 εκ. ευρώ και την απορρόφηση άνω των 154 εκ. ευρώ. Για την επιχειρηματικότητα, την έρευνα και την καινοτομία μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουμε συνολικά 133 εκ. ευρώ, με τις σχετικές προσκλήσεις ήδη να έχουν ανοίξει. Επισήμανα στους επικεφαλής των Επιμελητηρίων ότι ως διοίκηση της Περιφέρειας έχουμε όραμα και σχέδιο για να το πετύχουμε και γι’ αυτό βραβευτήκαμε ως Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Κομισιόν και την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ. Τόνισα πως για να αλλάξει η χώρα μας πρέπει να απαλλάξουμε το επιχειρείν από την κρατική ομηρία και οι πολιτικές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας αποτελούν μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση και για την είσοδο σε μια περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη που απέκτησε one stop shop (υπηρεσία μιας στάσης) καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με δική μας πρωτοβουλία, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, αλλά και των επίδοξων επενδυτών», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Τις συναντήσεις απασχόλησαν επίσης οι εξελίξεις σε μεγάλα έργα υποδομής (λιμάνι, αεροδρόμιο, μετρό κ.ά.), η πρόταση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για την καθιέρωση μόνιμου χαμηλού συντελεστή φορολόγησης (flat tax rate) για τις επιχειρήσεις καινοτομίας και νέων τεχνολογιών που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα, η ενίσχυση των εξαγωγών, μέσα κι από τη βελτίωση των οδικών υποδομών στην Κεντρική Μακεδονία, η καλύτερη εξυπηρέτηση της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και των Βιοτεχνικών – Βιομηχανικών Πάρκων, η πάταξη του παραεμπορίου, αλλά και η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ-Helexpo.