Το Edessanews.gr έναν χρόνο πριν τις εκλογές ανοίγει έναν μεγάλο κύκλο συνεντεύξεων έτσι ώστε να γνωρίσουμε τον προσωπικό απολογισμό των Δημοτικών συμβούλων αλλά και των επικεφαλής αυτών. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβουλίο προσεγγίσαμε τον επικεφαλής της Ενωτικής Δράσης, Αντώνη Ρυσάφη. Παρακολουθώντας σχεδόν όλα τα Δημοτικά Συμβούλια εύλογα παρατηρήσαμε ότι ο κ. Ρυσάφης είναι ένας άνθρωπος που έρχεται σωστά προετοιμασμένος, κάνοντας εύστοχες παρατηρήσεις αλλά και ερωτήματα προ ημερησίας διάταξης προς τη βοήθεια των συμπολιτών μας είτε με εντάσεις είτε χωρίς αυτές. Η συνέντευξη έλαβε χώρα στο ήσυχο πάρκο των καταρρακτών καθώς και η φωτογράφηση.

Αντώνη, το εκλογικό σύστημα που ισχύει σήμερα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δίνει τη δυνατότητα στον νικητή των εκλογών του 2ου γύρου να εκλέγει το 60% των συμβούλων, έστω και αν στον 1ο γύρο, που απεικονίζεται η πραγματική θέληση των πολιτών, έλαβε για παράδειγμα μόλις το 30% ή ακόμη και λιγότερο των ψήφων. Ποια η γνώμη σας επ’ αυτού και πως βλέπετε την απλή αναλογική;

Για να μιλάμε συγκεκριμένα. Στον Δήμο μας ο κος Γιάννου έλαβε την πρώτη Κυριακή 42% και εξέλεξε 16 συμβούλους, ενώ όλη η αντιπολίτευση με 58% εξέλεξε μόνο 11 συμβούλους. Παράλογο και αντιδημοκρατικό. Με τον τρόπο αυτό, μπόρεσε η δημοτική αρχή να ψηφίσει κάποια θέματα (όπως π.χ. το κυκλοφοριακό και το κέντρο καταρρακτών) για τα οποία οι πλειοψηφία των δημοτών διαφωνούσε. Με την απλή αναλογική, τα θέματα αυτά δεν θα περνούσαν. Επί της αρχής λοιπόν, η απλή αναλογική με βρίσκει σύμφωνο. Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες το σύστημα αυτό λειτουργεί με πολύ καλά αποτελέσματα. Είμαι λίγο επιφυλακτικός για το πώς θα λειτουργήσει στην χώρα μας, όπου δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε συλλογικά και με πνεύμα συνεργασίας. Ακούγοντας όλους τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου να είναι κάθετα αντίθετοι με την απλή αναλογική, φοβάμαι πως όσοι απ’ αυτούς βρεθούν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, θα κάνουν απλά στείρα αντιπολίτευση αδιαφορώντας για το καλό του τόπου.

Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είδαμε ότι πολλές φορές ελάχιστα είναι αυτά που βγαίνουν στην επιφάνεια σε σχέση με όσα λέγονται και όσα γίνονται και άλλοτε είναι στη λογική να βγουν τα άπλυτα στη φόρα, του ενός από τον άλλο, ενώ άλλοτε είναι ψεύδη για να δώσουν χτυπήματα κάτω από τη μέση. Με την εμπειρία που είχατε πιστεύετε ότι αυτοί είμαστε ως κοινωνία; Μπορούμε άραγε να αναμετρηθούμε με τον όποιο πολιτισμό μας διακατέχει;

Η λασπολογία και η μαύρη προπαγάνδα είναι το απόλυτο όπλο του συστήματος. Όποιος τολμήσει και σηκώσει ανάστημα κόντρα στο σύστημα, θα το νιώσει αυτό πολύ έντονα. Εμείς της Ενωτικής Δράσης το 2014 τολμήσαμε και αντισταθήκαμε σε παγιωμένες λογικές και πρακτικές, ριζωμένες επί δεκαετίες στην πόλη μας. Και όσο δυναμώναμε και κινδύνευε το σύστημα να χάσει την εξουσία, τόσο πιο λυσσαλέες γινόταν οι επιθέσεις. Και το κατανοώ αυτό, διότι εάν είσαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν θέλεις να μείνεις άνεργος.
Όσον αφορά την κοινωνία μας, δεν νομίζω πως αυτοί είμαστε. Απλά ο περισσότερος κόσμος, λόγω τον καθημερινών του προβλημάτων, δεν έχει το σθένος και το χρόνο να ασχοληθεί πιο ενεργά με τα κοινά. Να αποκτήσει ιδία πληροφόρηση των θεμάτων του Δήμου. Και επαναπαύεται σε αυτά που του σερβίρουν τα φερέφωνα του συστήματος.
Για να υπάρξει πολιτισμένη πολιτική αναμέτρηση, πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να νιώθουν ότι προσφέρουν ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ. Να έχουν όλοι έναν κοινό γνώμονα: το καλό του Δήμου. Όσο κάποιοι το βλέπουν ως επαγγελματική αποκατάσταση, οικονομικά οφέλη ή κομματική αναρρίχηση, δεν πρόκειται να δούμε δυστυχώς πολιτισμένες εκλογές.

Επιγραμματικά θα θέλαμε τη γνώμη σας σε δύο θεματικές ενότητες α) για το κυκλοφοριακό της πόλης μας, β) τη μεταφορά γηπέδου και ενοποίησης παλαιάς πόλης με το Εμπορικό Κέντρο.

Κακώς το ονομάζεται κυκλοφοριακό της πόλης. Ο δήμαρχος, απ΄ την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του είχε βάλει ως πρωταρχικό του στόχο τη δημιουργία πλατείας στην πλατεία Ελευθερίας. Με αυτό ως δεδομένο, ανέθεσε σε κάποιον μελετητή, να λύσει κυκλοφοριακά το πρόβλημα που δημιουργούσε αυτή η νέα πλατεία. Από την πρώτη παρουσίαση της «κυκλοφοριακής» αυτής μελέτης ήμασταν κάθετα αντίθετοι, διότι αντιλαμβανόμασταν πως αντί να λύσει το υπάρχον κυκλοφοριακό πρόβλημα, θα το δυσχέραινε. Και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.
Στο δημοτικό στάδιο Φόρης Γεντσής έχουν γραφτεί χρυσές σελίδες του Εδεσσαϊκού αθλητισμού και κάποιοι θα προτιμούσαν για συναισθηματικούς λόγους να παραμείνει το γήπεδο στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Άλλο όμως το συναίσθημα και οι αναμνήσεις και άλλο η λογική και το κοινό καλό. Σαφώς και ήμαστε υπέρ της μεταφοράς του γηπέδου. Της μεταφοράς όμως. Δηλαδή, πρώτα χτίζεις τις καινούργιες υποδομές (κλειστό, ταρτάν, γήπεδο) και μετά γκρεμίζεις το υφιστάμενο. Το να γκρεμίσεις είναι το εύκολο. Το να χτίσεις παίρνει χρόνο. Ειδικά στην Ελλάδα. Η ΑΕΚ γκρέμισε το γήπεδό της το 2003, και ακόμα προσπαθεί να χτίσει το καινούργιο.

Κάνοντας έναν προσωπικό απολογισμό πόσο ικανοποιημένος είστε όσον αφορά τη βοήθεια που παρείχατε στους συμπολίτες μας σε προσωπικό επίπεδο αλλά και ως ομάδα της Ενωτικής Δράσης μαζί με Χρήστο Πισλίνα – Φούλα Αρβανιτίδου.

IF

Καταρχάς να σας θυμίσω, πως η Ενωτική Δράση αποτελεί στο δημοτικό συμβούλιο την ελάσσων αντιπολίτευση, δηλαδή την τρίτη πολιτική δύναμη. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέλη της αντιπολίτευσης απαριθμούσαμε 11 μέλη, και η δημοτική αρχή είχε 16 ψήφους στο συμβούλιο. Από την αρχή της θητείας μας, προσπαθούσαμε να κάνουμε γόνιμη αντιπολίτευση. Σε όποια πρόταση και να έφερε η δημοτική αρχή, προσπαθούσαμε να βρούμε τα τρωτά σημεία αυτής και προτείναμε τροποποιήσεις, διορθώσεις, βελτιώσεις. Αρκετές φορές δεν εισακουστήκαμε και αναγκαστήκαμε να καταψηφίσουμε. Το παρήγορο για εμάς ήταν, πως πάμπολλες απ΄ αυτές τις κατά πλειοψηφία αποφάσεις, κρίθηκαν εκ των υστέρων παράνομες από τον ελεγκτή νομιμότητας.
Οι πολίτες έχουν εκπαιδευτεί με το ρητό «τα παράπονα στον Δήμαρχο». Οπότε ο πρώτος αποδέκτης για κάποιο αίτημα ήταν συνήθως η δημοτική αρχή. Στις περιπτώσεις που οι πολίτες ζήτησαν τη βοήθειά μας, σταθήκαμε δίπλα τους και το δίκαιο αίτημά τους διευθετήθηκε άμεσα.