Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί την επέτειο ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 1948, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Το 2018 αποτελεί την εβδομηκοστή επέτειο της ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γι’ αυτό και το θέμα του φετινού εορτασμού είναι: «Καθολική Κάλυψη Υγείας: όλοι, παντού» (Universal Health Coverage), το δε σύνθημα «Υγεία για όλους».
Με αφορμή την επέτειο αυτή, ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν, όταν συμφώνησαν το 2015 τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης για την προώθηση της υγείας όλων των ανθρώπων.
Από το Επιδημιολογικό Δελτίο του ΠΟΥ για το 2017 προκύπτουν τα εξής:
• Τουλάχιστον το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη σε βασικές υπηρεσίες υγείας.
• Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να εκτίθενται σε “ακραία φτώχεια”, επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
• Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% του οικογενειακού προϋπολογισμού τους ώστε να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
• Όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης συμφώνησαν να προσπαθήσουν να επιτύχουν την Καθολική Κάλυψη Υγείας (UHC) έως το 2030,
Η Καθολική Κάλυψη Υγείας (UHC) σημαίνει ότι όλα τα άτομα και οι κοινότητες μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας τις οποίες χρειάζονται, χωρίς να αποτελούν εμπόδιο οι οικονομικές δυσκολίες. Περιλαμβάνει δε το πλήρες φάσμα των βασικών και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, από την προαγωγή της υγείας έως την πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την παρηγορητική αγωγή. Υπάρχουν όμως και πολλά πράγματα που δεν περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής της UHC, όπως η δωρεάν κάλυψη για όλες τις πιθανές παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας, ανεξάρτητα από το κόστος, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να παρέχει δωρεάν όλες τις υπηρεσίες σε βιώσιμη βάση.
Επιπλέον, η Παγκόσμια Κάλυψη Υγείας δεν αφορά μόνο στη χρηματοδότηση της υγείας, αλλά περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία ενός συστήματος υγείας, όπως συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας, το εργατικό δυναμικό για την υγεία, τις εγκαταστάσεις και επικοινωνίες, τις τεχνολογίες υγείας, τα πληροφορικά συστήματα, τους μηχανισμούς διασφάλισης ποιότητας και τη νομοθεσία.
Περιλαμβάνει επίσης υπηρεσίες που βασίζονται στην προστασία του πληθυσμού, όπως π.χ η προσθήκη φθορίου στο νερό, ο έλεγχος των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, η εφαρμογή αντικαπνιστικών νόμων, τα προγράμματα Πρόληψης, Αγωγής και Προαγωγής Υγείας και γενικότερα οι εκστρατείες προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει έναν ενεργό έμπρακτο ρόλο και σταθερή παρουσία στις δράσεις αυτές μέσω των διευθύνσεων και των τμημάτων της Δημόσιας Υγείας, της Κοινωνικής Μέριμνας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής και μέσω του Δικτύου Δράσεων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας.
Για τη μετάβαση προς την Παγκόσμια Κάλυψη Υγείας είναι καθοριστική η ενίσχυση των συστημάτων υγείας σε όλες τις χώρες με επαρκή χρηματοδότηση.
Η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και των αποτελεσμάτων της στην υγεία του πληθυσμού εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα, την προσβασιμότητα και την ικανότητα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο να παρέχουν ποιοτική και ολοκληρωμένη περίθαλψη με επίκεντρο τον άνθρωπο. Οι επενδύσεις σε εργατικό δυναμικό στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Φροντίδα είναι οι πλέον απαραίτητες και οικονομικά αποδοτικές για τη βελτίωση της ίσης πρόσβασης στις βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
Η Παγκόσμια Κάλυψη Υγείας (UHC) υπογραμμίζει ότι απαιτείται μια θεμελιώδης ανανέωση της παροχής υπηρεσιών, που θα περιλαμβάνει τον επαναπροσανατολισμό των υπηρεσιών υγείας, ώστε να είναι ολοκληρωμένες και εστιασμένες στις ανάγκες των ανθρώπων και των κοινοτήτων.
Αυτό σημαίνει βήματα προς την ισότητα, τις αναπτυξιακές προτεραιότητες, την κοινωνική ένταξη και συνοχή. Η υγεία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και κανείς δεν είναι δυνατόν να αρρωσταίνει ή να χάνει την ζωή του, επειδή είναι φτωχός ή επειδή δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, όταν χρειάζεται.