Συζητήσαμε, σε Γενική Συνέλευση των μελών του Αγροτικού Συλλόγου «ΕΝΟΤΗΤΑ» – Πέλλας στο Γυψοχώρι, την τραγική κατάσταση και με τη φετινή ροδακινοπαραγωγή μας. Στη συζήτηση αναδείχτηκαν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε και φέτος με τις καλλιέργειές μας και κύρια με την καλλιέργεια ροδάκινων και των άλλων φρούτων ( κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα ).

Βιώνουμε τα ίδια συναισθήματα αγανάκτησης & απόγνωσης, νοιώθοντας απροστάτευτοι από την Πολιτεία, τόσο για τις ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα από τον ΕΛΓΑ, όσο και από τα εμπορικά αδιέξοδα διάθεσης & τις τιμές της παραγωγής μας με τη συνέχιση του εμπάργκο των εξαγωγών προς τη ρώσικη αγορά.
Είμαστε αντιμέτωποι, ξανά, με τις γνωστές συνέπειες των έντονων βροχοπτώσεων («αποχρωματισμοί», Μονίλιες, σκασίματα ) σε Επιτραπέζια Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Κεράσια, Δαμάσκηνα, χωρίς να υπάρχει κάλυψη από τον ΕΛΓΑ, παρά τα θετικά περσινά πορίσματα της Επιτροπής Επιστημόνων Γεωπόνων του Υπουργείου & του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας.
Παράλληλα βλέπουμε σημαντικό αδιέξοδο στην εμπορία & την εξαγωγική δραστηριότητα και τις τιμές παραγωγού για τα φρούτα μας να κατατρακυλούν, την ίδια στιγμή που η ανεξέλεγκτη από την κυβέρνηση κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων τα δίνει στην κατανάλωση με το άνοιγμα της γνωστής “ψαλίδας” τιμών παραγωγού και εργαζόμενου καταναλωτή με τιμές στο ράφι να είναι μέχρι και 8-9 φορές επάνω.
Συμβάλει σ’αυτό το συνεχιζόμενο εμπάργκο με την απώλεια της σημαντικότατης τα τελευταία χρόνια εξαγωγικής δραστηριότητας προς τη Ρωσία, συνέπεια του εμπόλεμου κλίματος στην Ουκρανία, μετά την παρέμβαση ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ με την συμβολή και της χώρας μας σ’ αυτή από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη, έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί οι εξαγωγές μας. Και είναι γνωστό ότι η Ρωσία αποτελούσε σημαντικό αποδέκτη της φρουτοπαραγωγής της χώρας μας μετά την απώλεια των αγορών των χωρών της ΕΕ. Από κοντά και οι εμποροβιομήχανοι κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα δίνοντας εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, αφού εκβιάζουν με το εμπάργκο.
Η Πολιτεία οφείλει να υπερασπιστεί την ντόπια παραγωγή και τα συμφέροντα των φρουτοπαραγωγών και συνολικά των μικρομεσαίων αγροτών, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις κυρώσεις της ΕΕ. Να στηρίξει έμπρακτα το χαμένο εισόδημα μας εισόδημα από το συνεχιζόμενο εμπάργκο στις εξαγωγές μας.
Εμείς από τη μεριά μας, είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για την επιβίωση των οικογενειών μας και θα το κάνουμε με κάθε πρόσφορο μέσο. Προχωράμε άμεσα σε κοινή ανοικτή σύσκεψη με τους Αγροτικούς Συλλόγους Βέροιας & Νάουσας , που συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ( τη Δευτέρα 2 / 7 στο Αναψυκτήριο «ΕΛΙΑ» στη Βέροια στις 6.30’ μ.μ.) και καλούμε σε αυτή όλους τους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας.

Γυψοχώρι, 29 – 6 – 2018 Αγροτικός Σύλλογος «ΕΝΟΤΗΤΑ» – Πέλλας