Η καφετέρια στην ιστορική πλατεία με τα πελώρια πλατάνια Τημενιδών γιόρτασε τα δύο χρόνια λειτουργίας του υπό τη νέα διοίκηση και το γιόρτασαν με διάφορες εκδηλώσεις οι οποίες ακόμη συνεχίζονται (Στις 5 Αυγούστου έρχεται μάλιστα κι ο Χάρης Κωστόπουλος).
Ο Κωστής Γαλανός με τους συνεργάτες του έχει αναβαθμίσει και αναμορφώσει τον χώρο και έχει γίνει όχι μόνον σημείο αναφοράς αλλά αποτελεί έναν σταθμό στα πέρατα της ιστορίας και δή της πόλης μας. Πολλούς αιώνες διαδρομής στην ιστορία και τον χρόνο… Ο χώρος του ιστορικού καφέ της πόλης μας έχει να “διηγηθεί” αμέτρητες ιστορίες αλλά εμείς θα σας διηγηθούμε την αρχική εν συντομία, του γενάρχη των Αιγών Κάρανου!
Στην ελληνική μυθολογία ο Κάρανος ήταν ο μυθικός γενάρχης του βασιλικού οίκου της Μακεδονίας. Έπειτα από μια μάχη με τα αδέρφια του στο Άργος Πελοποννήσου ηττημένος, έφυγε με στρατό που του έδωσε ο πατέρας του… Επισκέφτηκε το μαντείο των Δελφών όπου του είπε : – Άκου ευγενικέ Καρανέ, να πας προς τις πηγές του Αλιάκμονα κοντά στην Ημαθία. Εκεί που θα πρωτοδείς αίγες να βόσκουν
(νόμισμα 1), εκεί πρέπει να κατοικήσεις ευτυχισμένος εσύ και οι απόγονοί σου.(Ιουστίνος 7.1.7 – 12)
Έτσι ο Κάρανος ήρθε στην Ημαθία. Ακολουθώντας ένα κοπάδι αίγες που έτρεχαν
(νόμισμα 1α) να προφυλαχτούν από τη βροχή, έφτασε σε πόλη. Εκεί πλάι σε καταρράκτες με ομίχλη σταμάτησαν οι αίγες
(νόμισμα 2) και ο Κάρανος πληροφορήθηκε ότι η πόλη λεγόταν Έδεσσα. Είδε ανθρώπους ανάμεσα σε τριαντάφυλλα να καλλωπίζουν και κατέκτησε την πόλη αφομοιώνοντας τους Φρύγες κατοίκους. Τη μετονόμασε χάριν του χρησμού Αιγές, όμως το πνεύμα της νύμφης Έδεσσας, υπήρχε πάντα εκεί.
Η αίγα και το όνομα της πόλης Αιγές, ουσιαστικά συμβόλιζαν το ίδιο πράγμα και αυτό ήταν οι Τημενίδες. Μπορεί στα αυτοκρατορικά νομίσματα της Έδεσσας, να φαίνεται ότι η αίγα να έχει να κάνει με το όνομα, όμως την ίδια περίοδο κάπου στην ανατολή, η αίγα είχε να κάνει εκτός από το όνομα της πόλης και με τους Τημενίδες Ηρακλείδες. Ο Κάρανος σε μεγάλη ηλικία ανέβηκε την ακρόπολη (στη σημερινή Έδεσσα) βλέποντας ότι υπήρχαν μεγάλα και ψηλά δέντρα καθώς δυσκολεύονταν να περπατήσει λόγω βαλτόνερων. Στην τοποθεσία όπου τώρα βρίσκεται το Τημενιδών εικάζεται ότι θυσίασε μια αίγα. Σε προχωρημένη ηλικία, για άγνωστους λόγους, έπεσε από τους μεγάλους καταρράκτες της Έδεσσας όπου μετονομάστηκαν προς τιμήν του στο όνομά του!