Καλοκαίρι 2018 και μετά από τις διάφορες εξορμήσεις σε αξιοθέατα της πόλης μας πετύχαμε τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας κο Γιάννη Σηφάκη στους καταρράκτες Κάρανος. Δεν χάσαμε την ευκαιρία και χωρίς χρονοτριβή με ερωτήσεις της τρέχουσας επικαιρότητας πήραμε στο πόδι με μαγνητόφωνο αυτήν την αποκλειστική συνέντευξη.
Kε Σηφάκη η χώρα έζησε πριν λίγες μέρες μια εθνική τραγωδία με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής. Ποιος έφταιγε για αυτή την τραγωδία και τι μέτρα θα λάβει η πολιτεία για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο;
Κε Δούκλη η εθνική τραγωδία με τους 95 νεκρούς και τις ανυπολόγιστες καταστροφές ήταν αποτέλεσμα της σφοδρότητας ενός φαινομένου που στο σημείο που εκδηλώθηκε, με την ταχύτητα που εξελίχθηκε και τις συνεχείς αλλαγές του ανέμου δεν ξέρω αν μπορούσε να αποφευχθεί. Πήγα πριν λίγες μέρες στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι να δω από κοντά τα σημάδια της τραγωδίας και συγκλονίστηκα. Η περιοχή αναδεικνύει όλες τις οικιστικές στρεβλώσεις, την αυθαιρεσία στο έπακρο με την πρόσβαση στην θάλασσα από παντού φραγμένη, τα πεύκα μέσα στα σπίτια και τις εξόδους διαφυγής από τον οικισμό να ψάχνεις να τις βρεις σε νορμάλ συνθήκες και όχι σε συνθήκες κόλασης.
Όσον αφορά τις τυχόν επιχειρησιακές ευθύνες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ανάθεση στον καλύτερο διεθνή οίκο εμπειρογνωμόνων της διερεύνηση ( από τεχνικής άποψης) του θέματος προς διευκόλυνση της ανάκρισης που έχει αναλάβει η δικαιοσύνη. Να είστε σίγουροι ότι, αν υπάρχουν τέτοιες ευθύνες, θα αποδοθούν. Ήταν αδιανόητη όμως η τυμβωρυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των γνωστών καναλιών και εφημερίδων του υπόδικου για ναρκεμπορία Μαρινάκη για απόδοση ευθυνών με κορώνες δικές τους προς άγραν ψήφων..
Αυτή η εθνική τραγωδία είναι το καμπανάκι για να τελειώσει το καθεστώς αυθαιρεσίας που προήλθε από τις πελατειακές σχέσεις, τα λαδώματα, τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους, τους άθλιους πολιτικούς που επί 60 χρόνια εξελέγοντο νομιμοποιώντας και ηλεκτροδοτώντας αυθαίρετα. Να ξηλωθεί ένας τρόπος λειτουργίας και δόμησης που είχε γίνει με τις κυβερνήσεις των 60 τελευταίων ετών καθεστώς.
Ήδη ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για την ουσιαστική ανακούφιση των πληγέντων και για την κατεδάφιση 3200 κτισμάτων, σε πρώτη φάση, στην Αττική που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα τελεσιδίκως και κλείνουν παραλίες ή βρίσκονται σε ρέματα και δάση.
Ακολουθούν κατεδαφίσεις σε όλη την χώρα, κοντά μας μόνο τα κτίσματα που κλείνουν παραλίες σε Πιερία, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική είναι χιλιάδες. Και σε αυτή την ανάγκη των κατεδαφίσεων αυτή η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω από το όποιο πολιτικό κόστος. Και είναι η μόνη κυβέρνηση που πράγματι μπορεί να το κάνει αυτό, όλοι στο παρελθόν υποχωρούσαν και για αυτό αποθρασύνθηκε όλο το σύστημα.
Αναδιαμορφώνεται και η υπηρεσία πολιτικής προστασίας με την ίδρυση υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών με αναβαθμισμένη συμμετοχή επιστημόνων και υπηρεσιών για να αντιμετωπίζονται ακραία φαινόμενα που θα ενταθούν με την κλιματική αλλαγή.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί η πολύ μεγάλη κοινωνική αλληλεγγύη προς τους πληγέντες από όλη την χώρα.
Σε μια βδομάδα, τις 21 Αυγούστου, βγαίνουμε και τυπικά από τα μνημόνια, πως πιστεύετε ότι θα επιδράσει αυτό το γεγονός στην ζωή του Έλληνα και της Ελληνίδας;
Είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από 8 χρόνια ταλαιπωρίας της κοινωνίας και της χώρας καταφέρνει αυτή η κυβέρνηση να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια ( όπως είχε υποσχεθεί και παρά τους εκβιασμούς τα κατάφερε έστω και με καθυστέρηση), την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ την είχαν χώσει για τα καλά στην σκληρή διεθνή επιτροπεία. Και αυτό επιτυγχάνεται γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε σαφείς στόχους τους οποίους κατάφερε να πιάσει ξέροντας ότι μόνο μετά την έξοδο από τα μνημόνια θα μπορέσει η χώρα να έχει ουσιαστικούς βαθμούς ελευθερίας για να εφαρμόσει εθνικές πολιτικές. Και μάλιστα βγαίνουμε αφού παλέψαμε για τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις μέσα στο πρόγραμμα για τα λαϊκά και τα χαμηλά στρώματα του πληθυσμού. Βλέπετε, για παράδειγμα, η ανεργία μετά από 8 χρόνια έπεσε κάτω από 20% όταν την παραλάβαμε στο 27,5%.
Οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην τσέπη των Ελλήνων από την έξοδο της 21 Αυγούστου θα είναι μεγάλες και θετικές. Αύξηση κατώτατου μισθού, συλλογικές διαπραγματεύσεις, να μπορέσουμε να καταργήσουμε τις μειώσεις συντάξεων, κοινωνικό μέρισμα από την υπεραπόδοση της οικονομίας, αύξηση κοινωνικών δαπανών και κοινωνικής προστασίας, αναπτυξιακά μέτρα.
Στις 21 Αυγούστου αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την Ελληνική οικονομία την ίδια ώρα που η Τουρκική οικονομία βυθίζεται στο σκοτάδι. Αυτή η εξέλιξη φοβίζει την αντιπολίτευση και τους σκοτεινούς κύκλους που θίχτηκαν από αυτή την κυβέρνηση και προσπαθούν να την ρίξουν από τότε που ανέλαβε. Και αποδίδονται πάνω στο πανικό τους σε τόσες και τόσες λαθροχειρίες, fake news, κάθε λογής αθλιότητα για να μας θίξουν πολιτικά. Ο λαός όμως, δυστυχώς για αυτούς, και κρίση έχει και μνήμη και θα δώσει τις απαντήσεις του στο τέλος της τετραετίας που θα γίνουν οι εκλογές. Αλήθεια πόσες φορές ακούσαμε από την αντιπολίτευση για εκλογές σε αυτά τα τρία χρόνια; Χάσαμε το μέτρημα…
Κύριε Σηφάκη – Ποια ειναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά κατά τη γνώμη σας από τη συμφωνία των Πρεσπών ; Είχατε άλλη επιλογή στο να συμπεριληφθεί ο όρος της Μακεδονίας όσον αφορά την ονοματοδοσία σχετικά με τη γειτονική Χώρα; Πιστεύετε ότι θα οξυνθούν οι αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων;
Το αντίθετο Κε Δούκλη. Με την συμφωνία των Πρεσπών ( εφόσον οι γείτονες μπορέσουν να διαχειριστούν την αλλαγή του ονόματος τους από σκέτο Μακεδονία, την αλλαγή του συντάγματος τους, την αλλαγή της σημαίας τους με αφαίρεση του αρχαιοελληνικού συμβόλου, την αλλαγή της ιθαγένειας τους, την απαλλαγή από κάθε αλυτρωτισμό, την παραδοχή τους ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την αρχαία Ελληνική Μακεδονία κλπ) τελειώνουν οριστικά οι αλυτρωτισμοί από πλευράς των γειτόνων μας ( πως μπορούσε άλλωστε να μας φοβίσει ένα κράτος μικρό και πολύ αδύναμο;) και θα προχωρήσουμε σε συνανάπτυξη με φιλία και αλληλοκατανόηση κατοχυρώνοντας τον ηγεμονικό ρόλο της Ελλάδας σε όλα τα Βαλκάνια.
Χωρίς φοβικά σύνδρομα που μας τραβούν πίσω. Παίρνουμε πίσω την ιστορία και τον πολιτισμό μας, μειώνουμε αποφασιστικά την επιρροή των Τούρκων στα βόρεια σύνορα μας, αποτρέπουμε την στρατιωτική βάση που ετοίμαζαν οι Τούρκοι στα Σκόπια και ενισχύουμε τις οικονομικές σχέσεις που θα ωφελήσουν κυρίως την χώρα μας σαν μεγαλύτερη οικονομία.
Όλη αυτή η αντίδραση που είδαμε και στην Πέλλα συντηρητικών, ακροδεξιών και εκκλησιαστικών κύκλων ενάντια στην συμφωνία με φοβικά σύνδρομα μίσους και παραπληροφόρησης θα πέσει στο κενό γιατί προσπαθεί να τραβήξει τα πράγματα προς τα πίσω λέγοντας ότι πατριωτική στάση είναι να μην κάνουμε τίποτα, να μην αλλάξει τίποτα, να μην λυθεί κανένα εθνικό θέμα ούτε και επ’ ωφελεία της χώρας μας. Είναι ένα μέτωπο ( που εντελώς φυσιολογικά φθίνει και θα εκφυλιστεί πολύ σύντομα) που έχει μόνο αντιπολιτευτικά και κομματικά χαρακτηριστικά κσι στο οποίο, δυστυχώς, έχει συρθεί υποκριτικά η ΝΔ ( όταν έχει ήδη δεσμευτεί στο εξωτερικό ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει την συμφωνία αν ποτέ ερχόταν σε θέση κυβέρνησης που δεν θάρθει) και όταν η συμφωνία δεν είναι τίποτα άλλο από την εθνική γραμμή που είχαν χαράξει οι δικές της κυβερνήσεις επί 20ετία. Απλά τώρα άλλαξε η κυβέρνηση των Σκοπίων, έφυγαν οι εθνικιστές του ανιστόρητου Γκρουέφσκι ( που τώρα έχουν ολόϊδιες αντιδράσεις με την ΝΔ για την συμφωνία – πως γίνεται άραγε και οι δύο να μιλούν για προδοσίες κλπ κλπ) και έγινε κατορθωτή η λύση. Πιστεύω και η ΝΔ , αν ήταν κυβέρνηση σε αυτή την συγκυρία, θα έκανε αυτή την συμφωνία και μάλιστα και χωρίς την αλλαγή του συντάγματος τους ( αφού δεν το ζητούσε και από παλιά).
Κε Δούκλη δεν πρέπει να μας φοβίζει η συμφωνία. Η Μακεδονία μας δεν έπαθε ούτε θα πάθει τίποτα, αντίθετα θα σταματήσουν όλοι οι λαοί του κόσμου να ξέρουν ότι Μακεδονία είναι οι βόρειοι γείτονες και να καπηλεύονται οι Σκοπιανοί την αρχαία Ελληνική Ιστορία της Μακεδονίας.
Είναι μια πατριωτική συμφωνία ( δείτε τι γίνεται τώρα με τους Τούρκους και θα καταλάβετε περισσότερα) και σιγά σιγά τώρα που τέλειωσαν οι ακραίες κραυγές, οι φωνασκίες και οι εθνικισμοί στο δρόμο ο κόσμος εκδηλώνεται και κατανοεί ότι η συμφωνία εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Θα μείνουν κάποιοι γραφικοί Χρυσαυγίτες σε κάθε χωριό να προσπαθούν να κρατηθούν πολιτικά μέσω αυτών των επικίνδυνων ακροτήτων και κάποιοι αδαείς ΝΔάτες που δεν καταλαβαίνουν ότι η ηγεσία τους τους δουλεύει μήπως –τυχόν- και έλθει στις κυβερνητικές καρέκλες που θεωρεί ότι είναι ιδιοκτησία της και σωθούν κάποιοι «άριστοι» από τον έλεγχο των σκανδάλων τους.
Μέχρι τον Μάιο όλα πήγαιναν πολύ καλά για τους κερασοπαραγωγούς αφού έβλεπαν τα άνθη πολλά και πίστευαν ότι θα «κλείσουν» διάφορες τρύπες αλλά και θα βοηθήσουν με το εισόδημα από την παραγωγή την οικογένεια και τους εαυτούς τους. Ήλθε ο Ιούνιος με τις πολλές βροχές και η παραγωγή καταστράφηκε. Συν τοις άλλοις, όσο ακόμη υπήρχε παραγωγή, οι μεσάζοντες με τα τερτίπια τους έφτασαν σε πολύ χαμηλές τιμές το κεράσι. Που οφείλετε κατά τη γνώμη σας αυτό, τι κινήσεις κάνατε για να απαλύνετε κάπως την κατάσταση με τις αποζημιώσεις και τέλος θα θέλαμε και μια πρόταση.
Φέτος ζήσαμε και στο κεράσι το μεγάλο πρόβλημα της ανοργανωσιάς του αγρότη στην Πέλλα. Ανοργανωσιά και διάλυση των οργανωμένων δομών που εκμεταλλεύτηκαν οι έμποροι και πήραν το κεράσι τζάμπα.
Το γεγονός ότι μικρό ποσοστό των παραγωγών είναι συνεταιρισμένο, το γεγονός ότι η συγκέντρωση και η διακίνηση του προϊόντος γίνεται χύμα και στο δρόμο, η έλλειψη συνεταιριστικών κέντρων τυποποίησης και συσκευασίας μέσω των οποίων ο αγρότης να εισπράττει την προστιθέμενη αξία στο προϊόν ( στο οποίο η Πέλλα έχει το 65% της παραγωγής στην χώρα) είναι οι καθοριστικοί παράγοντες του προβλήματος.
Οι ζημιές που έγιναν στο κεράσι από τις καιρικές συνθήκες ( με τα σκασίματα των καρπών) θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, ήδη είναι προχωρημένες οι προσωποποιημένες εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ που ο οργανισμός είχε φροντίσει να υπάρχουν έγκαιρα και σε ικανοποιητικό αριθμό.
Όμως η λύση και για το κεράσι είναι στην συγκέντρωση-τυποποίηση-συσκευασία και πώληση σε υψηλές τιμές καθόσον είναι προϊόν που το θέλει η αγορά. Οι τιμές στο ράφι στην Αθήνα ( κοντά στα 4€), Ρόδο και πολύ τουριστικά νησιά ( κοντά στα 8 €), Γερμανία ( 12€), Σουηδία ( 29 €) κλπ κλπ αποδεικνύουν ότι δεν είναι το πρόβλημα οι αγορές αλλά η ανοργανωσιά και η νοοτροπία που προσωπικά όλοι ξέρουν ότι αγωνίζομαι να αλλάξει.
Υπάρχουν τα κίνητρα από την πολιτεία ( μείωση αριθμούς και τζίρου για την ίδρυση οργάνωσης, ενίσχυση 5 ετών για την ίδρυση οργανώσεων παραγωγών που πλέον ελέγχονται όλες από ορκωτούς λογιστές, επιχειρησιακά προγράμματα και προγράμματα τυποποίησης και συσκευασίας με μεγάλα ποσοστά επιδότησης).
Αρκεί να ξεφύγει ο αγρότης από τις κατεστημένες νοοτροπίες που τον οδηγούν στην καταστροφή και να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.
Ακόμη και αν οι έμποροι επεκτείνουν στις εγκαταστάσεις τους για τυποποίηση και συσκευασία και οι οργανώσεις παραγωγών κάνουν εγκαταστάσεις τυποποίησης και συσκευασίας και πάλι το σημαντικό σε ποσότητα προϊόν δεν θα προλαβαίνει να διαχειρίζεται σωστά στο σύνολο του. Ας βοηθήσουν λοιπόν όλοι σε αυτό χωρίς φόβο, υπάρχει δουλειά για όλους.
Η διεπαγγελματική ( παράρτημα κερασιού) μπορεί να βοηθήσει. Η Πέλλα δικαιούται και πρέπει να παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για το κεράσι μέσα στην διεπαγγελματική πυρηνόκαρπων.
Ο ΕΛΓΑ είναι ένας οργανισμός που αποζημιώνει τους αγρότες σε διάφορες περιπτώσεις… Οι ροδακινοπαραγωγοί αποζημιώθηκαν για τις βροχοπτώσεις του 2017 από την κυβέρνηση μέσω de minimis και όχι μέσω ΕΛΓΑ. Για τις ζημιές από βροχοπτώσεις του 2018 θα γίνει κάτι;
Πράγματι οι περσινές αποζημιώσεις, μετά από μεγάλη προσπάθεια μας, αποζημιώθηκαν μέσω προγράμματος de minimis. Ο ΕΛΓΑ μέχρι το τέλος επέμεινε ότι η ζημιά δεν είναι στον κανονισμό του. Η συμπαράταξη βουλευτών και αγροτών είχε αποτέλεσμα. Και προσωπικά προσπάθησα πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως είχα προσπαθήσει και για την ίδρυση του ΣΕΑΣ που βοήθησε και στην συλλογή των στοιχείων της ζημιάς και στο να πάρει η Πέλλα επισιτιστική βοήθεια που έχανε τα προηγούμενα χρόνια.
Θα προσπαθήσουμε και για τις ζημιές του 2018 να βρούμε τρόπο αποζημίωσης των παραγωγών που πραγματικά επλήγησαν.
Ο ΕΛΓΑ συζητά να αρχίσει να δέχεται και προαιρετικές καλύψεις με επιπλέον ασφάλιστρο. Νομίζω πρέπει αν γίνει έτσι γιατί πλέον με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συμβαίνουν φαινόμενα που δεν υπήρχαν όταν έγινε ο κανονισμός του, ένα εκ των οποίων είναι οι άκαιρες, έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις μέσα στον Ιούνιο και Ιούλιο.
Είδαμε ότι ήρθε ο αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο της Έδεσσας, προσωπικά ανακοινώσατε χρηματοδοτήσεις για τα επείγοντα ( ΤΕΠ) του νοσοκομείου της Έδεσσας, για επιπλέον καινούργια μηχανήματα για την μονάδα του τεχνητού νεφρού στην Έδεσσα, χρηματοδοτήσεις για υποδομές στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών καθώς και σοβαρή χρηματοδότηση για το Κέντρο Υγείας Αριδαίας. Και προσλήψεις γιατρών στα Νοσοκομεία. Είδαμε ότι εγκρίθηκε και η σκοπιμότητα των έργων με απόφαση του Υπεάρχη κ. Γιώργου Κύρκου και η διαδικασία κινείται ταχύτατα ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Από την άλλη πλευρά η μαιευτική δεν εφημέρευσε το δεύτερο μισό του Ιουλίου… Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας για να έχουμε ένα υγιές σύστημα υγείας και να πηγαίνουν όλα ρολόι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα;
Όπως γνωρίζετε τα χρόνια των μνημονίων μειώθηκαν παρά πολύ οι χρηματοδοτήσεις και για το Νοσοκομείο Πέλλας. Όποιος γιατρός έπαιρνε σύνταξη ή πήγαινε αλλού δεν αντικαθίστατο επί 5 χρόνια ( πριν αναλάβουμε), παραλάβαμε Νοσοκομεία χωρίς αξονικούς, με την μονάδα τεχνητού νεφρού σε τριτοκοσμικές συνθήκες στα υπόγεια. Και αυτά γιατί επιδίωκαν οι προηγούμενοι την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας προς χάριν ιδιωτικών συμφερόντων, αυτή ήταν η πολιτική τους που ήταν ένα με την διαπλοκή, ακόμη και με την μικροδιαπλοκή.
Το δημόσιο σύστημα χρειάζεται αναβάθμιση και σε υποδομές και σε προσωπικό.
Ήρθε ο αξονικός της Έδεσσας και εγκαθίσταται ( για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Έδεσσας), δημοπρατείται ο αξονικός του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, ιδρύθηκε πρότυπη μονάδα τεχνητού νεφρού με την μετεγκατάσταση της μονάδας στο Νοσοκομείο Έδεσσας, εξασφαλίστηκαν 10 καινούργια μηχανήματα τεχνητού νεφρού, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση και «τρέχουμε» την αναδιοργάνωση και επέκταση των επειγόντων ( ΤΕΠ) στο Νοσοκομείο της Έδεσσας, την αγορά νέου κλιβάνου για το Νοσοκομείο Γιαννιτσών και την χρηματοδότηση ριζικής ανακαίνισης του Κέντρου Υγείας Αριδαίας μετά από 40 χρόνια από την ίδρυση του.
Ακόμη προσλήφθηκαν πάνω από είκοσι γιατροί στο Νοσοκομείο Πέλλας και θα προσληφθούν άμεσα και άλλοι. Το ίδιο και νοσηλευτές.
Το πρόβλημα των εφημεριών της μαιευτικής κλινικής το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου ήταν συγκυριακό. Έχει ήδη προσληφθεί μαιευτήρας που θα αναλάβει υπηρεσία σύντομα.
Η λύση για την Υγεία είναι η αύξηση του προϋπολογισμού για αυτήν μετά την έξοδο από τα μνημόνια που συντελείται.
Η πρώτη προτεραιότητα μου είναι η προσπάθεια για την δημόσια υγεία και η κυβέρνηση αυτή έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα.
Η ενίσχυση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας που επιχειρείται, με την καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού, θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων και θα συμβάλει στην βελτίωση της υγείας των πολιτών.
Θυμάμαι στην αρχή της θητείας σας είχατε ένα όνειρο, προαστιακός σιδηρόδρομος μέσω Γιαννιτσών με παράκαμψη προς Αριδαία. Πιστεύετε ότι θα υλοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα;
Είναι αλήθεια Κε Δούκλη ότι ήταν και είναι όνειρο και στόχος μου και προσπαθώ πολύ για την πραγμάτωση του. Θυμάστε ότι όταν το πρωτοέλεγα μετά την εκλογή μου αντιμετώπιζα σχεδόν τον χλευασμό ακόμη και από συναδέλφους σας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Είναι ένα αίτημα που το κράτησε ζωντανό η κίνηση πολιτών για τον σιδηρόδρομο επί 15 χρόνια.
Το ξέθαψα από τα συρτάρια και κινήθηκε.
Ωρίμασε το θέμα, παρουσιάστηκε η επικαιροποιημένη μελέτη σκοπιμότητας του κατά την διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στο Συνέδριο ότι θα ενταχθεί το έργο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μεταφορών το 2019 και η μελέτη και η κατασκευή του και θα κατασκευαστεί ως το 2021.
Το έργο της προαστιακής σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών με παράκαμψη προς Αριδαία αποτελεί σημαντικότατο αναπτυξιακό έργο που θα βοηθήσει πέραν της γρήγορης, φθηνής, περιβαλλοντικής μεταφοράς ανθρώπων και στην μεταφορά των αγροτικών προϊόντων του Νομού αποτελώντας και τμήμα της σιδηροδρομικής Εγνατίας.
Το έργο αυτό μαζί με την ολοκλήρωση των οδικών παρακάμψεων Χαλκηδώνας και Γιαννιτσών και την επέκταση του φυσικού αερίου σε όλη την Πέλλα που ήδη έχει δρομολογηθεί θα αλλάξει την φυσιογνωμία της Πέλλας και θα την βοηθήσει να ξεφύγει από την 49η θέση σε κατά κεφαλήν εισόδημα που βρίσκεται σήμερα.
Τον Δεκέμβριο μας προϊδεάσατε με ένα έργο σχετικά με τη συνέχιση των ανασκαφών στον αρχαιολογικό Λόγγο Έδεσσας… Μια μικρή χρηματοδότηση, φασματογράφος για να έχουμε κάποιες ενδείξεις που μπορεί να υπάρχει ενδιαφέρον. Που βρίσκεται το θέμα;
Διεκδικώ στο Υπουργείο Πολιτισμού την χρηματοδότηση ανασκαφών στον Λόγγο της Έδεσσας μετά από 45 χρόνια. Μια μικρή χρηματοδότηση στην αρχή που να βάζει τον Λόγγο στον χάρτη των αρχαιολογικών ανασκαφών.
Συναντήθηκα για αυτό με την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, με τους υπευθύνους του γραφείου της πολλές φορές όπως και με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πέλλας Μπετίνα Τσιγαρίδα.
Το θέμα βρίσκεται σε καλό δρόμο, άμεσα θα υπάρξει χρηματοδότηση εκκίνησης ανασκαφών με στόχο να προκληθεί το ενδιαφέρον κάποιου ξένου πανεπιστημίου ή άλλου ενδιαφερόμενου επενδυτή για να γίνουν συστηματικές ανασκαφές στο μέλλον.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Λόγγου υπόσχεται σημαντικά ευρήματα και θα μπορέσει να βοηθήσει ουσιαστικά τον πολιτισμό και τον τουρισμό στην Έδεσσα και σε όλη την Πέλλα σε συνδυασμό με τον χώρο της Πελλαίας χώρας ( στον οποίο χρηματοδοτήσαμε την ανάδειξη του ανακτόρου), το Κάστρο της Χρυσής που αναμένει χρηματοδότηση μετά την έγκριση του από το Κ.Α.Σ. καθώς και την ανάδειξη και άλλων Βυζαντινών και Οθωμανικών μνημείων.
Τέλος για άλλη μια φορά θα ξαναρωτήσουμε για το κινηματοθέατρο Μέγας Αλέξανδρος. Ακούμε με λύπη ότι δεν θα έχει χρήση κινηματοθέατρου όπως παλιά. Έχετε γνώση του θέματος;
Γνωρίζετε ότι με την αίθουσα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ασχολούμαι από την εκλογή μου. Μπορέσαμε να την «ξεκολλήσουμε», εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη της επέμβασης από το Κ.Α.Σ. και τώρα εκπονείται η στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης Υπουργείου – Περιφέρειας Κ.Μ. – Δήμου Έδεσσας. Υπάρχει η χρηματοδότηση για την συνέχιση του έργου.
Προβλέπεται ως μνημείο σε χρήση. Για εκδηλώσεις, μουσική, θέατρο, διαλέξεις κλπ. Προσπαθούμε και για την χρήση του χώρου για κινηματογραφικές προβολές.
Θα παρακολουθήσω από κοντά την εξέλιξη των εργασιών που έχει αναλάβει πρόσφατα ( μετά από έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού) η Εφορία Αρχαιοτήτων Πέλλας με στόχο την ταχύτερη ολοκλήρωση τους.
Η Έδεσσα πρέπει να αποκτήσει τον χώρο πολιτισμού που της αξίζει το συντομότερο δυνατόν. Θεωρώ ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί και ο αναβαθμισμένος χώρος του Κανναβουργείου ( μετά την χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε) και για πολιτιστικούς σκοπούς.