Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου 2018 | Ώρα 12:00

Η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προσκαλεί την ΣΟΔΘ για μία συναυλία αφιερωμένη στην τιμώμενη χώρα την φετινή χρονιά, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.


Θα παρουσιαστούν soundtracks από αμερικανικές ταινίες όπως: Star Trek, James Bond και γνωστές μελωδίες από αγαπημένα musicals
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Βασιλική Ρούσση, ερμηνεύτρια ελληνικής καταγωγής που θα ερμηνεύσει με τον μοναδικό της τρόπο αποσπάσματα από μιούζικαλ. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης οι καταξιωμένοι λυρικοί καλλιτέχνες- Σοφία Μητροπούλου, Armando Puclavec, Παναγιώτης Μανιάτης και οι εξαιρετικοί μουσικοί Παναγιώτης Κουντούρης και Δημήτρης Νέπκας.

ΕΙΣΟΔΟΣ – με το εισιτήριο της ΔΕΘ (https://tif.helexpo.gr/el/hours_visitors )

Πρόγραμμα:
Μουσική και τραγούδια από τον αμερικανικό κινηματογράφο και μιούζικαλ

Βασιλική Ρούσση, τραγούδι
Σοφία Μητροπούλου, σοπράνο
Armando Puklavec, βαρύτονος
Παναγιώτης Μανιάτης, τενόρος
Παναγιώτης Κουντούρης Electone,
Δημήτρης Νέπκας πιάνο,
Αθανάσιος Κολαλάς, καλλιτεχνική επιμέλεια τίτλων προγράμματος των λυρικών τραγουδιστών
Δημοσθένης Φωτιάδης, Στέφανος Ντιναπόγιας, ενορχηστρώσεις

Δημοσθένης Φωτιάδης, διεύθυνση ορχήστρας
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον συντονισμό της ορχήστρας ανέλαβαν στη συνέχεια οι αρχιμουσικοί Δημήτρης Αγραφιώτης και Βύρων Φιδετζής και ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες, με διεθνείς διαγωνισμούς, με συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach κ. ά. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο. Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

Δημοσθένης Φωτιάδης

Ο Δημοσθένης Φωτιάδης σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης βιόλα, ανώτερα θεωρητικά και διεύθυνση ορχήστρας και συνέχισε τις σπουδές του στη Hochschule für Musik, Münster. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και ιδρυτικό μέλος του ANIMUS Quartet. Έχει εμφανισθεί με επιτυχία σε συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος των επιτροπών κρίσης στους μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες του Υπουργείου Παιδείας.
Έχει διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Balkan Youth Symphony Orchestra, την Ορχήστρα Εγχόρδων ΝΟΜΟS, την Ορχήστρα Εγχόρδων Pro Musica, την Συμφωνική Ορχήστρα του Κ.Ω.Θ., καθώς και διάφορα μουσικά σύνολα σε πρώτες εκτελέσεις έργων νέων συνθετών. Μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας το αφιερώνει στην διδασκαλία νεανικών ορχηστρών.

Βασιλική Ρούσση
Η Βασιλική Ρούση σπούδασε χορό, τραγούδι και υποκριτική στη Σχολή του Θεάτρου an den Wien, όπου ξεκίνησε την καριέρα της στο μιούζικαλ Γάτες. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ηθοποιός στο Θέατρο της Βασιλείας στην Ελβετίς, όπου υποδύθηκε μεταξύ άλλων τους ρόλους της Ανζελίκ Ο κατά φαντασίαν ασθενής, του Ήρωα Πολύ κακό για το τίποτα, της Άμπιγκεϊλ The Crucible και της Ιρίνα Οι Τρεις αδελφές. Στον τομέα του κινηματογράφου και της τηλεόρασης συνεργάστηκε με τον Αυστριακό σκηνοθέτη Xaver Schwarzenberger και εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Στον τομέα της μουσικής η Βασιλική Ρούση ερμήνευσε σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία πολλούς και μεγάλους γυναικείους ρόλους όπως της Anita West Side Story, της Σάλι Μπόουλς Cabaret της Λούσι Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ, της Charity Sweet Charity κ. ά. Από το 2012 ενσαρκώνει τον ρόλο της Εντίθ Πιάφ σε ένα έργο του P. Holzwarth στο Θέατρο του Λίμπεκ και στο ομώνυμο θεατρικό έργο της P. Gems στην Στουτγκάρδη, όπου και της απονεμήθηκε το βραβείο ηθοποιίας /κοινού 2016. Το καλοκαίρι του 2017 έπαιξε στο φεστιβάλ Schlossfestspielen Biedenkopf τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μιούζικαλ Die Hatzfeldt. Στη Χαϊδελβέργη ερμήνευσε το καλοκαίρι του 2018 τον ρόλο της Zeitel από τον Βιολιστή στη Στέγη. Το 2019 θα τραγουδήσει έργα Κουρτ Βάιλ με την Κρατική Ορχήστρα της Βαϊμάρης και το καλοκαίρι του 2019 μεταξύ πολλών εμφανίσεων θα τραγουδήσει σε συναυλίες με τραγούδια της Έ. Πιαφ και του Ζ. Μπελ συμπράττοντας με την Κρατική Ορχήστρα της Gera.

Σοφία Μητροπούλου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, παίρνοντας το Δίπλωμα Μονωδίας με άριστα παμψηφεί. Έχει διακριθεί σε πολυάριθμους διαγωνισμούς τραγουδιού, όπως 1° βραβειο στο Voci Verdiane του Busseto, την 55ο Διαγωνισμό του Teatro Lirico Sperimentale di Spoleto,1° βραβείο στον διαγωνισμό Spiros Argiris στην Sarzana και ήταν φιναλίστ στο Francisco Vinas στην Βαρκελώνη. Έχει ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία πολλούς ρόλους όπως: Fiordiligi (Cosi fan tutte), Contessa (Le nozze di Figaro), Donna Elvira (Don Giovanni), Vitellia (La clemenza di Tito), Rosalinde (Die Fledermaus), Leonora (Il Trovatore), Elisabeth (Don Carlos), Amelia(Un Ballo in maschera), Amelia (Simon Boccanegra), Lady Macbeth (Macbeth), Duchessa Elena (I vespri siciliani), Aida, Mimi (La Boheme), Manon Lescaut, Suor Angelica, Cio-Cio-San (Madama Butterfly), Santuzza (Cavalleria Rusticana), Giocasta (Edipo re), Gerhilde (Die Walkure), Soprano (Messa di Requiem, Verdi), Soprano (Te Deum, Dvorak), Soprano (Missa Solemnis, Beethoven). Έχει εμφανιστεί σε σημαντικά θέατρα όπως το Teatro lirico Sperimentale di Spoleto, στο San Carlo στην Νάπολη, στο Teatro Carlo Felice της Γένοβας, στο Teatro Comunale στην Μπολόνια, στο Teatro Lirico στο Κάλιαρι , στο Teatro Greco Antico στην Ταορμίνα , στο Luglio Musicale Trapanese στο Τράπανι, στο Teatro Municipal στο Σαντιάγκο, στη Welsh National Opera στο Καρντιφ, στο Theater Basel στην Βασιλεία, στο Toscanini Foundation στην Πιατσέντζα, στο New National Theater στο Τόκιο, στο National Opera of Split στο Σπλιτ, στο Budapest Opera House στην Βουδαπέστη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην Όπερα Θεσσαλονίκης, και σε πολλά άλλα. Εχει εμφανιστεί σε πολυάριθμα ρεσιτάλ σε Ελλάδα, Ιταλία, Ρωσία, Καναδά, Κίνα, Γερμανία, Κροατία, Ισλανδία, Ολλανδία, Γαλλία.

Armando Puklavec

Ο Κροάτης βαρύτονος Armando Puklavec σπούδασε Τρομπόνι και Τραγούδι στην πόλη Varaždin, ενώ πραγματοποίησε περαιτέρω σπουδές στο Universität für Musik und darstellende Kunst της Βιέννης με τους Ralf Döring και Robert Holl.
Έλαβε πολυάριθμα βραβεία σε διαγωνισμούς τραγουδιού σε Αυστρία (Hans Gabor-Belvedere στη Βιέννη, “Jugend musiziert” στο Leoben, Ακαδημία Βιέννης-Πράγας-Βουδαπέστης στο Baden bei Wien), Ιταλία (“Palma d’Oro” Finale Ligure και Rolando Nicolosi στον Τάραντα), Σλοβενία (“Ondina Otta” στο Μάριμπορ), Σλοβακία (Lucia Popp στην Μπρατισλάβα) και Πολωνία (Ada Sary στο Nowy Sącz).
Μετά το ντεμπούτο του στο Ζάγκρεμπ όπου τραγούδησε τον ρόλο του Eugene Onegin, ερμήνευσε τους ρόλους των G. Germont/La Traviata, Conte di Luna/Il Trovatore, Rigoletto/Rigoletto, Renato/Un Ballo inMaschera, Rodrigo Posa/Don Carlos, Amonasro/Aida, Tonio/Pagliacci, Alfio/Cavalleria Rusticana, Kurwenal/Tristan und Isolde, Don Pizarro/Fidelio, Figaro/Il Barbiere di Siviglia, Escamillo/Carmen, Belcore/L’Elisir d’Amore, Malatesta/Don Pasquale, Gianni Schicchi/Gianni Schicchi, Marcello/La Bohème, Papageno/Die Zauberflöte, Guglielmo/Così fan Tutte, Dr. Falke/Die Fledermaus, Shaklowity/Khowanshchina κ.α., σε διάφορες αίθουσες όπερας και σε φεστιβάλ.
Με τη Φιλαρμονική της Κρακοβίας ερμήνευσε τα Lieder eines fahrenden Gesellen του Gustav Mahler. Σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική του Ζάγκρεμπ τραγούδησε τον ρόλο του βαρύτονου στο Ein deutschesRequiem του Johannes Brahms, ενώ στην Goldener Saal του Musikverein της Βιέννης ερμήνευσεCarmina Burana του Carl Orff και Requiem του Gabriel Fauré. Έχει συνεργαστεί με διευθυντές ορχήστρας, όπως οι Yakov Kreizberg, Nicola Luisotti, Julian Kovatchev, Berislav Klobučar, Siegfried Heinrich και άλλοι.
Ο Armando Puklavec αφιερώνει μεγάλο μέρος της καριέρας του ερμηνεύοντας Lieder.

Παναγιώτης Μανιάτης

Ο τενόρος Μανιάτης Παναγιώτης σπούδασε στο Μακεδονικό ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου και αποφοίτησε το 2003 με δίπλωμα μονωδίας (άριστα παμψηφεί). Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια τραγουδιού και μελοδραματικής (L.Alva, J.Sutherland κ.α.) ενώ μαθήτευσε δίπλα στο R.Doykov στην ακαδημία της Σόφιας.
Έκανε το οπερατικό του ντεμπούτο τραγουδώντας τον κύριο ρόλο του Acis στην όπερα του G.F.Händel “Acis & Galatea” αποσπώντας πολύ ευνοϊκές κριτικές. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με σημαντικούς φορείς όπως το Μέγαρο Μουσικής και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Timissoara National Orchestra, Hagen Stadttheater, την Όπερα της Βέρνης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα και το Ιστορικό μουσείο Αλεξανδρούπολης, το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισσας, το Ιταλικό Ινστιτούτο και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης κ.α. Έχει τραγουδήσει κι εμφανιστεί τόσο σε Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού όπως Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Τουρκία και Βουλγαρία. Έχει ερμηνεύσει επί σκηνής πολλούς κύριους και σολιστικούς ρόλους σε διάφορα έργα όπως “Le Villi” και “Tosca” του G.Puccini “Die Fledermaus”/J.Strauss, “La Clemenza di Tito” /W.A.Mozart- “La Traviata” /G.Verdi, “Ελληνικά Πάθη” του B. Martinu, “Pagliacci” και “Edipo Re” -R.Leoncavallo, “Manon Lescaut”/J.Massenet, “Ι Puritani” /V.Bellini, αλλά και “Salome” του R.Strauss, «Samson et Dalila”/C.Saint Saens, «Δέσπω»/Π.Καρρέρ κ.α. Έχει επίσης τραγουδήσει ως σολίστ στα Requiem του W.A.Mozart και του A.Bruckner στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς και στα ορατόρια «Ο Μεσσίας» του G.F.Händel και “Die schöpfung” του J. Haydn σε διεθνείς παραγωγές στην Κωνσταντινούπολη.
Τα τελευταία χρόνια έχει επίσης λάβει μέρος σε διάφορες συναυλίες τραγουδώντας κι άλλα είδη μουσικής όπως musical, retro, jazz και ασχολείται ενεργά με τη διδασκαλία του τραγουδιού. Έχει βραβευθεί στο διαγωνισμό λυρικών σολίστ του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής στη Ρόδο. Είναι επίσης διπλωματούχος χημικός μηχανικός (Α.Π.Θ.)