Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου Michael Kratsios, συνοδεία κλιμακίου Αμερικανών αξιωματούχων του Λευκού Οίκου είχε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις δυνατότητες που έχει η Κεντρική Μακεδονία στον τομέα των νέων τεχνολογιών, της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς στόχος της διοίκησης της Περιφέρειας είναι να γίνει τρίτος αναπτυξιακός πυλώνας της Κεντρικής Μακεδονίας η καινοτομία. Επίσης συζητήθηκε η προοπτική στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σε Πολιτείες των ΗΠΑ, που έχουν ισχυρά ανεπτυγμένο τον πυλώνα της καινοτομίας, όπως είναι η Καλιφόρνια.
«Επενδύουμε στην παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία, καθώς στην Κεντρική Μακεδονία λειτουργούν και έχουν την έδρα τους πέντε από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, κολλέγια αλλά και ερευνητικά κέντρα, καθώς και η Ζώνη Καινοτομίας, ενώ στη Θεσσαλονίκη φοιτούν περίπου 150.000 φοιτητές. Θέλουμε να περιορίσουμε το brain drain, μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της κρίσης που βίωσε και βιώνει η χώρα μας κι αυτό θα το πετύχουμε δημιουργώντας επί της ουσίας το νέο αναπτυξιακό μας πυλώνα, που είναι η καινοτομία, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων. Ήδη έχουμε υλοποιήσει έργα και έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αποκτήσει τις κατάλληλες υποδομές για την υποδοχή και δραστηριοποίηση νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την προσέλκυση τέτοιων επιχειρήσεων στην περιοχή μας, ενώ η Περιφέρειά μας είναι ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς φορείς παγκοσμίως, που έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με το Ινστιτούτο CERN. Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να γίνει η Silicon Valley της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Γι’ αυτό θέλουμε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, που μπορούν να μας βοηθήσουν τόσο σε επίπεδο τεχνογνωσίας, όσο και σε επίπεδο επενδύσεων», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνει ανταλλαγή τεχνογνωσίας, να διευρυνθεί η συνεργασία και να επιτευχθούν συμφωνίες ανάμεσα σε εταιρίες παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.