Την εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και των μαρινών, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, στην ομιλία της στην έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Μαρινών του Διεθνούς Συμβουλίου Ενώσεων Ναυτικής Βιομηχανίας,ICOMIA στην Αθήνα.
To Yπουργείο Τουρισμού στήριξε την Ένωση Μαρίνων Ελλάδος στην διεκδίκηση του παγκόσμιου αυτού συνεδρίου, του μεγαλύτερου στον κλάδο, που διεξάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας με τη συμμετοχή 400 προσκεκλημένων.
Η Υπουργός τόνισε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Για πρώτη φορά υπάρχει στρατηγική που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή και την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Όπως επίσης για πρώτη φορά, υπήρξε και υλοποιείται συγκεκριμένη πολιτική στον τουρισμό για την ανάπτυξη των μαρινών και την ανάδειξη της Ελλάδας ως πόλο έλξης στον τουρισμό με σκάφη αναψυχής στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Προσκαλώντας τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να διερευνήσουν τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, η Υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει επενδυτικές προσπάθειεςμε στόχο την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Παρουσίασε τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, αλλά και το έργο του Υπουργείου Τουρισμού να ενθαρρύνει επενδύσεις με επίκεντρο το θαλάσσιο τουρισμό και τις μαρίνες, που συμβάλλουν στην υψηλή ποιότητα της εθνικής τουριστικής προσφοράς, στην ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, στην αύξηση των εσόδων και την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε
Στα Προεδρικά Διατάγματα για τις μαρίνες Αλίμου και Χίου, τα πρώτα σε εφαρμογή του νόμου περί τουριστικών λιμένων, που εξέδωσε το Υπουργείο Τουρισμού για την έγκριση χωροθέτησης μαρινών μεγάλου μεγέθους και μαρινών σε περιοχές υπό ειδικό χωροταξικό καθεστώς προστασίας.Η έκδοση των Π.Δ. ανοίγει το δρόμο για την επενδυτική αξιοποίησή των δύο μαρινών, για τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί διαγωνισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ και αναμένεται να αποτελέσει παράδειγμα για την αξιοποίηση και άλλων μαρινών. Επίσης έχει κινηθεί η διαδικασία για την έκδοση Π.Δ. για τη νέα μαρίνα Πύλου.
Στην καθιέρωση φιλικότερου πλαισίου για την επενδυτική αξιοποίηση και την ανάπτυξη μαρινών με τη χωροθέτηση, παραχώρηση και λειτουργική τακτοποίηση μεγάλου αριθμού λιμένων την τελευταία διετία , όπως επίσης και με την διασφάλιση ταχύτερων διαδικασιών στη γνωμοδότησηαπό την Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων, ως συλλογικό όργανο με τη συμμετοχή του Υπουργείου Τουρισμού και όλων των συναρμόδιων Υπουργείων.
Στο σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού για τη δημιουργία δικτύου μεσαίου και μεγάλου μεγέθους μαρινών τα επόμενα χρόνια, στη βάση επιχειρησιακού σχεδίου (businessplan) που θα καταρτίσει το Υπουργείο Τουρισμού, έχοντας αιτηθεί την τεχνική υποστήριξη της ΕΕ. Στόχος επίσης είναι η ανάπτυξη ενός πρωτεύοντος συστήματος μαρινών που θα λειτουργούν ως κόμβος (hubports) στα νησιά και στις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας και η διασύνδεσή τους με ένα δευτερεύον σύστημα αγκυροβολίων και καταφυγίων
Την ανάπτυξη, προώθηση και προβολή του γιώτινγκ και του θαλάσσιου τουρισμού μέσω της υλοποιούμενης ενιαίας εθνικής στρατηγικής από τη Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας, το πρώτο ενιαίο όργανο αποτελούμενο από εκπροσώπους του Υπ. Τουρισμού και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, και τη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Την προώθηση του τουριστικού προϊόντος στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και του γιώτινγκ στις ξένες αγορές μέσω του ΕΟΤ, ως του εθνικού φορέα στην παγκόσμια τουριστική προώθηση και προβολή της Ελλάδας, και την ενισχυμένη παρουσία σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις , παγκόσμιες διοργανώσεις και συνέδρια για το θαλάσσιο τουρισμό.
«Σας προτρέπω να διερευνήσετε τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται στην Ελλάδα για επενδύσεις σε αυτόν τον πολλά υποσχόμενο τομέα του θαλάσσιο τουρισμού, που αναμένεται να αναπτυχθεί και να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια», κατέληξε η κα Κουντουρά.