Γιάννης Σηφάκης από τα γραφεία του ΤΟΕΒ Εδεσσαίου : Αδιανόητη η μη ωρίμανση από τους Δήμους της Πέλλας ούτε μιας μελέτης ενός αρδευτικού έργου για να διεκδικηθεί χρηματοδότηση του. Απόδειξη το αρδευτικό έργο της Φλαμουριάς.
Συνεχίζοντας ο βουλευτής ανέφερε ότι είναι απαραίτητο ο ίδιος ο ΤΟΕΒ Εδεσσαίου να επενδύσει σε ΑΠΕ ( Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα) σε τρείς θέσεις που υπάρχουν στο δίκτυο του για να μειώσει σημαντικά το λειτουργικό του κόστος με στόχο την σημαντική μείωση των εισφορών των αγροτών για άρδευση με τον συμψηφισμό παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ και καταναλισκόμενης ενέργειας στα αντλιοστάσια του.
Αφορμή για τις δηλώσεις του βουλευτή το αρδευτικό έργο Φλαμουριάς που μόνο λόγια ακούν οι αγρότες χρόνια τώρα χωρίς να υπάρχει ούτε ένα βήμα ωρίμανσης του.
Στα γραφεία του ΤΟΕΒ Εδεσσαίου πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του βουλευτή σύσκεψη για το αρδευτικό έργο της Φλαμουριάς. Στην σύσκεψη συμμετείχαν μαζί με τον βουλευτή ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γιάννης Τρυψιάνης, μέλη του ΔΣ του Δασικού Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Φλαμουριάς, ο κατασκευαστής της πρώτης φάσης του έργου και ιδιώτης μελετητής. Η πρώτη φάση του έργου είχε κατασκευαστεί στο παρελθόν και όλα τα τελευταία χρόνια συζητείται η επέκταση του στις υπόλοιπες περιοχές που δεν καλύφθηκαν από το αρχικό έργο.
Παρά όμως τις υποσχέσεις, τις συζητήσεις, τις φωτογραφίες κλπ διαφόρων παραγόντων όλα τα τελευταία χρόνια δεν έχει προχωρήσει ούτε σπιθαμή η όποια ωρίμανση του έργου , όπως αποκαλύφθηκε στην σύσκεψη.
Αφού αναλύθηκε λεπτομερώς το θέμα διερευνήθηκαν οι δυνατότητες μελετητικής ωρίμανσης και χρηματοδότησης του αρδευτικού έργου της Φλαμουριάς και οι ενέργειες που ακόμη απαιτούνται για την ολοκλήρωση του αρδευτικού έργου της Πλατάνης με την σύνδεση του στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γιάννης Τρυψιάνης αναφέρθηκε τόσο στην ανάγκη υποβοήθησης από τους δήμους της ωρίμανσης αρδευτικών έργων όσο και της απόφασης του ΤΟΕΒ να εκμεταλλευτεί την πρόσφατη νομοθεσία για τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering) με την παραγωγή ενέργειας με Μικρούς Υδροηλεκτρικούς σταθμούς σε δύο θέσεις στο φρύδι της Έδεσσας και έναν στο αρδευτικό του Μεσημερίου και τον συμψηφισμό της με την πολύ μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των ίδιων των αγροτών με την μείωση των εισφορών τους για άρδευση.
Ο Γιάννης Σηφάκης και με την βουλευτική του ιδιότητα αλλά και τις γνώσεις από την επαγγελματική του ιδιότητα θα βρίσκεται πολύ κοντά στα θέματα αυτά με στόχο να ωριμάσουν έργα και να χρηματοδοτηθούν και όχι να συνεχιστεί αυτή η αδιανόητη αδράνεια κυρίως των Δήμων και η συστηματική υποτίμηση των αγροτών.
Στην Αλμωπία έχει ενταχθεί στο ΙΝΤΕRREG η μελέτη του φράγματος του Προδρόμου και αναμένεται η εκπόνηση της. Είναι απαραίτητο να ωριμάσει το συντομότερο δυνατόν για να μπορέσει, ίσως, να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το ΠΑΑ, η καθυστέρηση όμως είναι μεγάλη.
Όσον αφορά το φράγμα του Αλμωπαίου ο Γιάννης Σηφάκης δήλωσε:
«Το μόνο μελετητικά ώριμο αρδευτικό έργο στην Πέλλα είναι το φράγμα του Αλμωπαίου (που η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την μελετητική ωρίμανση του) που είναι και έργο πολλαπλού σκοπού και έχει προϋπολογισμό 118 εκατ. € ( πλην ΦΠΑ). Το πολύ σημαντικό αναπτυξιακό αυτό έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί σε πρώτη φάση καθόσον ο συνολικός προϋπολογισμός των αρδευτικών έργων σε όλη την χώρα από το ΠΑΑ 2014-2020 είναι 180 εκατ. € και δεν αφορά νέα φράγματα. Αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για νέα έργα που θα αφορούν δίκτυα ( όπου υπάρχουν φράγματα) η ολοκλήρωση έργων για να είναι λειτουργικό το σύνολο. Η διεκδίκηση της χρηματοδότησης του φράγματος Αλμωπαίου μπορεί να είναι ρεαλιστική όταν αποφασιστεί από την Κομισιόν η ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΠΑΑ για αρδευτικά έργα και κατασκευή νέων φραγμάτων.
Στα θέματα αυτά απαιτείται σοβαρότητα και διεκδίκηση και όχι οι πολύ γνωστές (και τετριμμένες πια στην Πέλλα) πρακτικές με φωτογραφίες και δήθεν ενημερώσεις που συνεχώς πέφτουν έξω».