Με πρωτοφανή υποστήριξη από όλα τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ψηφίστηκε από την ολομέλεια του Στρασβούργου, η Έκθεση της Εύας Καϊλή για την τεχνολογία blockchain η οποία με ψηφιακό τρόπο επιτρέπει την μεταφορά αξιών χωρίς μεσάζοντες και αναμένεται να αλλάξει το τρόπο που λειτουργούν ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας καθώς και η δημόσια διοίκηση. Η Έκθεση αποτελεί ήδη το σημείο αναφοράς πολλών κρατών εντός και εκτός ΕΕ, έχει διεθνή εμβέλεια και η νομοθετική προσέγγιση που υιοθέτησε η Εύα Καϊλή έχει την υποστήριξη από κορυφαία πανεπιστήμια όπως το ΜΙΤ, το Stanford και η Οξφόρδη.
Η τεχνολογία αυτή μπορεί να αλλάξει τη ποιότητα και την εμπιστοσύνη στη σχέση μας με τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και το κόστος των υπηρεσιών που λαμβάνουμε στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, των μεταφορών, του διεθνούς εμπορίου, των συναλλαγών και των χρηματοδοτήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τεχνολογία blockchain εκδημοκρατίζει τη πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγορές καθώς ενισχύει την ασφάλεια δεδομένων των πολιτών δίνοντάς τους μεγαλύτερο έλεγχο και αποκεντρώνοντας τον έλεγχο της τεχνολογίας καθώς βασίζεται σε συναίνεση των χρηστών και των developers. «Είναι καιρός να δώσουμε τον έλεγχο των δεδομένων τους στους πολίτες. Με τη τεχνολογία blockchain κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά», δήλωσε η Εύα Καϊλή.
Αυτή η τεχνολογία αποτελεί την υποδομή πάνω στην οποία θα δομηθεί η νέα εποχή του Internet of Things. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δική μας πρωτοβουλία, έχει αγκαλιάσει τις νέες προοπτικές που ανοίγονται και επεξεργάζεται εφαρμογές αιχμής σε ένα μεγάλο εύρος τομέων όπως η απασχόληση, η εκπαίδευση, τα έξυπνα συμβόλαια, το διεθνές εμπόριο και ο φορολογικός έλεγχος. «Ο εκσυγχρονισμός επιχειρηματικών μοντέλων και των μοντέλων δημόσιας διοίκησης μπορεί να περάσει μέσα από το blockchain. Οι βάσεις της τεχνολογίας είναι όχι μόνο οικονομικά ωφέλιμες, αλλά έχουν και μεγάλες πολιτικές και θεσμικές προεκτάσεις, καθώς ξανα-ανακαλύπτουμε την έννοια της εμπιστοσύνης μέσα από την απομάκρυνση των μεσαζόντων. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι κρυφές χρεώσεις και τα κόστη διαμεσολάβησης, μόνο στον τραπεζικό τομέα στην Ευρώπη, φτάνουν τα 130 δις Ευρώ.
Επιπλέον, εισάγεται η ιδέα των ICOs (Initial coin offerings) ως μέσω χρηματοδότησης σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και startups. Η έκθεση υπογραμμίζει τους κινδύνους απάτης και προτείνει ένα πλαίσιο νομικής βεβαιότητας για τη διασφάλιση από τους κινδύνους και για την καλή χρήση των ευκαιριών που δίνει η τεχνολογία. Επιπλέον, στη βάση της πρωτοβουλίας κατευθύνονται 340 εκατομμύρια Ευρώ σε πιλότους για εφαρμογές blockchain για διακρατικές συνεργασίες και όχι μόνο.
«Με το κείμενο αυτό φιλοδοξούμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο την επιτάχυνση της ΕΕ στο να είναι ανταγωνιστική στη Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Το γεγονός ότι η Έκθεση ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα αποτελεί από μόνο του ισχυρότατο μήνυμα και μία Ευρωπαϊκή νίκη», δήλωσε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.
Κατά την συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και πρώην Πρωθυπουργός της Εσθονίας Άντρους Άνσιπ συνεχάρη την Ελληνίδα ευρωβουλευτή για την επίτευξη συναίνεσης στην υποστήριξη αυτής της τεχνολογίας, ενώ και η Επίτροπος Gabriel, υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ένωση ανέφερε ενδεικτικά πως ανυπομονεί να συνεχίσει περαιτέρω τη συνεργασία της με την Εύα Καϊλή για τις τεχνολογίες του μέλλοντος.