Με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΠΚ), η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ) και η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΔΒΜΑ) της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ διοργανώνουν συνέδριο και φωτογραφική έκθεση, με θέμα την πολύπλευρη συμβολή των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών και Ινστιτούτων στη μελέτη και προβολή του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού, ιδίως μέσα από την επιστήμη της αρχαιολογίας.
Ο θεσμός των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών και Ινστιτούτων στην Ελλάδα μετρά περισσότερο από ενάμισι αιώνα ζωής και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας στη χώρα μας. Μέσα από το έργο των Σχολών αναδεικνύεται η πολυδιάστατη συνεργασία μεταξύ των κρατών αλλά και η διεπιστημονική διερεύνηση του ευρωπαϊκού πολιτιστικού παρελθόντος, προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά ως κοινό ευρωπαϊκό αγαθό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου με τίτλο “Φιλό-ξενη Αρχαιολογία. Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές και Ινστιτούτα στην Ελλάδα” εκπρόσωποι των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν στο πολυσχιδές έργο των Σχολών από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, το οποίο παράλληλα με το επιστημονικό αρχαιολογικό περιεχόμενο, έχει προεκτάσεις στον κοινωνικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και πνευματικό τομέα. Αντίστοιχα, η έκθεση με θέμα “Φιλό-ξενη Αρχαιολογία. Στιγμές από το έργο των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών στην Ελλάδα”, περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, που ευγενώς παραχώρησαν οι Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές και Ινστιτούτα, καθώς και η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ακροπόλεως στις 18-19 Οκτωβρίου, ενώ η φωτογραφική έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 18 Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 28 Νοεμβρίου 2018.