«Με σοφιστείες αρνούνται αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς μέσω ΕΛΓΑ»!
Ο Υπουργός κ. Αραχωβίτης, όχι μόνον ξέχασε πολύ νωρίς τη δήλωσή του – κατά την ανάληψη των καθηκόντων του – ότι «τα προβλήματα είναι γνωστά, δεν είναι ώρα για καταγραφή αλλά για λύσεις»… Αλλά επίσης πολύ νωρίς, έρχεται και να δικαιώσει τους φόβους που διατύπωσε προ ημερών ο Γιώργος Καρασμάνης ότι οι ροδακινοπαραγωγοί είναι και πάλι στο ίδιο έργο θεατές… Και μάλιστα, αυτή τη φορά, σε μια παράσταση εμπνευσμένη από τους σοφιστές οι οποίοι, κατά τον Αριστοτέλη, «διατύπωναν σοφίσματα για να υποστηρίξουν παράδοξες απόψεις παραβιάζοντας τους νόμους της λογικής».
Αυτό πράττει σήμερα ο κ. Αραχωβίτης!
Υπενθυμίζεται ότι ο Καρασμάνης στις 3 Οκτωβρίου καλούσε με Ερώτησή του τον νέο Υπουργό, να ξεκαθαρίσει τί προτίθεται να πράξει με τα τεράστια προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών, με ερωτήματα απολύτως συγκεκριμένα και γνωστά.
Ο χρόνος που ορίζει ο κοινοβουλευτικός Κανονισμός πέρασε, ο κ. Αραχωβίτης σιώπησε και, μετά τη διαμαρτυρία Καρασμάνη στη Βουλή επιχειρεί να ¨απαντήσει¨ εκπρόθεσμα. Αλλά πώς; Με ένα κείμενο εφτακοσίων και πλέον λέξεων που θα το ζήλευαν και οι επιφανέστεροι σοφιστές της αρχαιότητας, χωρίς επί της ουσίας να απαντά έστω σε ένα από τα ξεκάθαρα ερωτήματα του πρώην Υπουργού.
Κατ’ αρχήν στην ¨απάντηση¨, οι τεράστιες ζημιές του 2017, γίνονται απλές… «επιπτώσεις από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες» οι οποίες, κατά τον κ. Υπουργό… αμβλύνθηκαν με τις αποζημιώσεις – ψίχουλα των 8.500.000 ευρώ! Ούτε κουβέντα για τους σκόπιμους αποκλεισμούς ποικιλιών, ούτε λέξη για παραγωγούς που, ενώ οι ποικιλίες τους ήταν αποζημιούμενες και πλήρωσαν τα τέλη, αποζημιώσεις δεν έχουν δει, συνεχίζουν να τρέχουν από τον ΕΛΓΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, από κει στο Υπουργείο, δίκιο δεν βρίσκουνε και ετοιμάζονται να προσφύγουν στα δικαστήρια!
Όμως, το ρεσιτάλ, δηλαδή «το ρεζουμέ» που λέει ο λαός, δίνεται σε ό,τι αφορά τις ζημιές από τις φετινές καλοκαιρινές βροχοπτώσεις.
Αφού ο κ. Υπουργός, μας… περιφέρει σε καλλιέργειες καπνού, κηπευτικών και… σανοδοτικών – σανού, στην καθομιλουμένη – λέει, χωρίς να έχουμε ρωτήσει, ότι γι΄ αυτές τις καλλιέργειες οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχές είναι άμεσες και καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Αλλά αυτό, περιέργως πώς, δεν ισχύει για τους ροδακινοπαραγωγούς, για τους οποίους η ¨απάντηση¨ επιφυλάσσει το ¨δια ταύτα¨.
Λέει επί λέξει: «…σύμφωνα με τις διενεργηθείσες από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ επισημάνσεις, διαπιστώθηκε απώλεια παραγωγής σε καλλιέργειες ροδακινιάς και νεκταρινιάς εσοδείας 2018 που βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής. Ωστόσο η εν λόγω ζημιά δεν είναι άμεση και ως εκ τούτου δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ»
Και γιατί ¨δεν καλύπτεται¨; Διαβάστε ¨απάντηση¨:
«…δεν καλύπτονται οι ζημιές, οι οποίες δευτερογενώς οφείλονται στα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, καθώς και οι ζημιές που προξενούνται από άλλα, εκτός από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, ανεξάρτητα αν αυτά προηγούνται, ακολουθούν ή συμβαίνουν ταυτόχρονα με τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια».
Είναι ή δεν είναι σοφιστεία; Καταλαβαίνει κανείς τίποτα; Αν ναι, ας δώσει να το καταλάβουν και άλλοι!
Είναι ή δεν είναι σοφιστεία όταν με 42 λέξεις – παραδοξολογίες επιχειρείται να ακυρωθεί στην πράξη το νομικό πλαίσιο του Κανονισμού του ΕΛΓΑ – το οποίο άριστα οφείλει να γνωρίζει ο κ. Υπουργός – που σαφέστατα (ΦΕΚ Β΄ 1668/27-7-2011, άρθρο 5, παρ. 4) ορίζει ότι οι καταστροφές εξ αιτίας βροχοπτώσεων από Μάιο μέχρι Νοέμβριο, αποτελούν άμεση ζημιά καλυπτόμενη ασφαλιστικά από τον Οργανισμό;
Το εκπληκτικό εδώ είναι ότι εφαρμόζουν τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ όπως τους βολεύει. Δηλαδή, το ασφαλιζόμενο αίτιο που λέγεται ¨βροχόπτωση¨, το αναγνωρίζουν ως άμεση ζημιά και το αποζημιώνουν από τον ΕΛΓΑ – και πολύ σωστά – για τα σανά και τα σύκα. Αλλά για τα ροδάκινα η ζημιά είναι έμμεση και δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, γράφοντας ¨στα παλαιότερα των υποδημάτων¨ τους τη γνωμάτευση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας που αναφέρει ότι η ζημιά είναι άμεση, και το σημαντικότερο το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε υπουργική με απόφαση του προκατόχου του που χαρακτηρίζει επίσης άμεση τη ζημιά. Ο παραλογισμός στο έπακρο!
Και αναρωτιέται ο ροδακινοπαραγωγός: Πώς είναι δυνατόν, πριν από τη βροχή να μαζεύει ροδάκινα άριστης ποιότητας και αμέσως μετά τη βροχή να μαζεύει καρπό κατεστραμμένο. Εδώ σταματάει η λογική.
Το μόνο στο οποίο απαντάει ο Υπουργός είναι ότι, εφόσον αποζημιώνονται από το πρόγραμμα de minimis, δεν πρέπει να καταβάλλονται από τους πληγέντες τέλη εκτίμησης.
Ο επίλογος – αυλαία στη νέα παράσταση, έχει να κάνει με το ρώσικο εμπάργκο. Στο ερώτημα του Καρασμάνη τι θα πράξει με την ανυπολόγιστη απώλεια εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών, η δήθεν απάντηση – πέντε (5) αράδες όλες κι όλες στην ουρά του κειμένου – είναι κυριολεκτικά… αποστομωτική:
«Όσον αφορά στις ενισχύσεις λόγω ρωσικού εμπάργκο, που καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τα έκτακτα μέτρα στήριξης τη χρονική περίοδο από 16-10-2017 έως 30-9-2018, σημειώνεται ότι ανέρχονται σε 10.794.438,44 ευρώ. Καταληκτική ημερομηνία καταβολής των ενισχύσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και ενισχύσεις σε Οργανώσεις Παραγωγών για απόσυρση και δωρεάν διανομή ροδακίνων, ήταν η 30η-9-2018».
Να θυμίσουμε στον κ. Αραχωβίτη ότι, το 2014 ο τότε Υπουργός θεώρησε την αποζημίωση για απόσυρση και δωρεάν διανομή ¨ψίχουλα¨ – παρά το γεγονός ότι πιστωνόταν στον ίδιο θετικά, γιατί ήταν ο μοναδικός Υπουργός από τους «28» που είχε προβλέψει έγκαιρα και το εμπάργκο και τις επιπτώσεις του. Γι’ αυτό και είχε καταθέσει τον ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο φάκελο με τα 60 (εξήντα) εκατομμύρια για στρεμματική ενίσχυση. Έδωσε τα 33 εκατομμύρια πρώτη προκαταβολή με τον Κανονισμό ¨ήσσονος σημασίας¨ και, αφού εγκρίνονταν από το Κολέγιο Επιτρόπων απ΄ όπου υποχρεωτικά έπρεπε να περάσει, θα ισοσκέλιζε τα 33 εκατομμύρια που είχαν ήδη δοθεί και θα έδινε και τη δεύτερη δόση των 27 εκατομμυρίων.
Δυστυχώς, ο διάδοχός του Υπουργός, ξέχασε τον φάκελο αυτό στα συρτάρια του, δεν ασχολήθηκε και η ευκαιρία χάθηκε – όπως χάθηκε και ευκαιρία να αξιοποιήσει το ευνοϊκό κλίμα που ο Καρασμάνης είχε τότε καλλιεργήσει στα κοινοτικά φόρα, ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί για όσο χρόνο διαρκεί το ρώσικο εμπάργκο.
Εδώ που φτάσανε τα πράγματα, ο κ. Αραχωβίτης, πρέπει να δώσει στους ροδακινοπαραγωγούς, πλήρεις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και όχι τα ψίχουλα της κοροϊδίας από το πρόγραμμα de minimis.
Τα λεφτά υπάρχουν. Είναι, όπως επανειλημμένα έχουμε πει, τα 50 εκατομμύρια, χρήματα των ίδιων των παραγωγών από τις ασφαλιστικές τους εισφορές, που τα έχουν καταχωνιάσει από τον Απρίλιο του 2015 κάπου στην Τράπεζα Ελλάδας ποιος ξέρει για να καλύψουν ποιες ¨τρύπες¨.
Για δε το εμπάργκο, ας αξιοποιήσει τα δεκαπέντε (15) εκατομμύρια που διασφαλίστηκαν από τον Καρασμάνη ως συνδεδεμένη ενίσχυση στο συμπύρηνο ροδάκινο για χυμοποίηση, και τα οποία λόγω της κάκιστης διαχείρισης από τον προκάτοχό του, κινδυνεύουν να επιστραφούν στις Βρυξέλλες. Και ας προσθέσει σε αυτά, τα χρήματα που σκοπεύει να δώσει από τo de minimis.
Το οφείλει στους παραγωγούς που το δικαιούνται. Είναι δέσμευση του προκατόχου του. Είναι και δέσμευση των κυβερνητικών στελεχών που επί δύο χρόνια υπόσχονταν στους ροδακινοπαραγωγούς αποζημιώσεις για το εμπάργκο, αλλά τώρα σιωπούν…
Οι παραγωγοί και οι οικογένειές τους δεν αντέχουν άλλο!