Φύλλο και φτερό έκανε στη Βουλή ο Γιώργος Καρασμάνης, τη κυβερνητική προσπάθεια να παρουσιάσει τον νέο Προϋπολογισμό, ως αντιμνημονιακό και αναπτυξιακό.
Ο πρώην Υπουργός με επιχειρήματα και στοιχεία απέδειξε ότι, και ο νέος Προϋπολογισμός είναι ¨μία από ίδια¨, και ότι η υπερφορολόγηση και τα χαράτσια όχι μόνον παραμένουν, αλλά αντίθετα και το 2019, παρά τις όποιες ελαφρύνσεις, ο ¨λογαριασμός¨ για αγρότες, μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και νοικοκυριά θα είναι φουσκωμένος κατά ένα δις ευρώ! Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει στην έκθεση του την Ελλάδα ως χώρα «πρωταθλήτρια στους φόρους»!
Απαντώντας στους κυβερνητικούς κομπασμούς ότι ¨έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια¨, για δήθεν ¨επάνοδο στην κανονικότητα¨ κλπ, αναφέρθηκε ένα προς ένα στα τραγικά λάθη της πολιτικής τους, ξεκινώντας από το «μαύρο 2015» της κυβερνητικής πλήρους απραξίας και συνεχίζοντας με την καταστροφική πρακτική της εγκατάλειψης γενναίων μέτρων και εκατοντάδων εκατομμυρίων κοινοτικών κονδυλίων που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε πετύχει. Μέτρα και χρήματα που, αν είχαν υλοποιηθεί και αξιοποιηθεί, η χώρα δεν θα βρισκόταν στη σημερινή αποκαρδιωτική κατάσταση!
Αναλυτικότερα ο Γιώργος Καρασμάνης, αναφέρθηκε:
· Στην απώλεια ενός δις 300 εκατομμυρίων (1.300.000.000) ευρώ κοινοτικά χρήματα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, ζημιώνοντας κατά το ίδιο ποσό το καινούργιο Πρόγραμμα 2014 – 2020. Ένα πρόγραμμα 6 δις ευρώ, που η Κυβέρνηση της ΝΔ έφτιαξε για να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάκαμψης και ανάπτυξης, με πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα, να διασφαλίσει ρευστότητα, να τονώσει την αγορά, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να αυξήσει τα φορολογικά και λοιπά δημόσια έσοδα, (ΦΠΑ εισοδήματος, ασφαλιστικών εισφορών κλπ) που θα καθιστούσαν αχρείαστες τις αυξήσεις, τις υπερφορολογήσεις κλπ χαράτσια.
· Στα 20 μέτρα επενδυτικού, αναπτυξιακού χαρακτήρα, που εάν εφαρμόζονταν, θα προωθούσαν τα αγροτικά μας προϊόντα, θα στήριζαν το αγροτικό εισόδημα, θα δημιουργούσαν επιπλέον θέσεις εργασίας, όμως, δυστυχώς η σημερινή Κυβέρνηση κάποια δεν τα προώθησε καθόλου ή δεν τα προκήρυξε καν, ενώ άλλα βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της αξιολόγησης. Ανάμεσά τους:
– Το μέτρο Μ17 με τα 200 εκατ. ευρώ για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ, για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, μια κατάσταση που τη ζούμε καθημερινά με φαινόμενα ακραία και ζημιές πρωτόγνωρες που η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μη τις αποζημιώσει. Ένα μέτρο για το οποίο, τον Οκτώβριο του 2016 ο επίτροπος Χόγκαν εδώ, μέσα στη Βουλή είχε κατακεραυνώσει την Κυβέρνηση λέγοντας ότι κακώς έχει καταργηθεί.
– Το πρόγραμμα με 7.500 σχέδια βελτίωσης, με προϋπολογισμό 466 εκατ., που επίσης κατακρεουργήθηκε κατά 32,4%, στερώντας από τους αγρότες μας 151 εκατ. για έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της γεωργίας μας. Ακόμη είναι στο στάδιο της… αξιολόγησης και τα κοινοτικά λεφτά στις Βρυξέλλες! Ενώ ανάλογα είναι, όπως είπε, τα ¨κατορθώματά¨ τους με το πρόγραμμα για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων για 340 νέες επενδύσεις, προϋπολογισμού 254 εκατ. και με τη δημιουργία τουλάχιστον δύο ως τριών θέσεων εργασίας, ανά επενδυτικό σχέδιο, όπως και με τα 72 εκατομμύρια για την εκκίνηση νέων επιχειρήσεων, των λεγόμενων Start Ups, που συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
– Το Πρόγραμμα Αλιείας 2014 – 2020, με κοινοτικά κονδύλια 388 εκατ., που με την εθνική συμμετοχή έφθασαν για πρώτη φορά στα 523 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια από το προηγούμενο πρόγραμμα, που θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε νέες επενδύσεις στη μεταποίηση, στις υδατοκαλλιέργειες, αλλά και στον αλιευτικό τουρισμό. Αναξιοποίητο το έμεινε.
– Το μέτρο Μ6.3, που αφορά την ανάπτυξη και ενίσχυση μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με ατομική ενίσχυση 14 χιλιάδων ευρώ, που και αυτό δεν έχει μέχρι σήμερα προκηρυχθεί καν.
«Αναφέρθηκα σ’ αυτό το μεγάλο Πρόγραμμα των 6 δις», υπογράμμισε ο Γιώργος Καρασμάνης, «ακριβώς διότι έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα επί 3 ή και 4, που σημαίνει ότι αν είχε αξιοποιηθεί θα πιάναμε 20 – 25 δις, και δεν θα καταφεύγαμε σ’ αυτή τη βάρβαρη υπερφορολόγηση και σ’ αυτούς τους φοροληστρικούς προϋπολογισμούς.
«Δεν είναι τυχαίο, ότι γι’ αυτό το Πρόγραμμα ο Επίτροπος Χόγκαν, είχε πει ότι «το Ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, αν αξιοποιηθούν μ’ έναν έξυπνο και βιώσιμο τρόπο, ώστε να απορροφηθούν όλα τα κοινοτικά κονδύλια». Ο Χόγκαν τα είπε αλλά «εσείς κύριοι της Κυβέρνησης τα αφήσατε όλα και προγράμματα, και κοινοτικά κονδύλια, να αραχνιάζουν στα κοινοτικά ταμεία», συμπλήρωσε ο Καρασμάνης.
«Αν αυτό που είπε ο Χόγκαν γινόταν, δεν θα είχαμε την κατάργηση επιστροφής του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο για την αγροτική χρήση, ούτε την εκτίναξη των φορολογικών συντελεστών, που η δική μας Κυβέρνηση είχε στο 13% και εσείς το πήγατε στο 22% μέχρι και 45%, ούτε την αύξηση κατά 100% της προκαταβολής φόρου, την αύξηση από 2,2% στο 10% της εισφοράς αλληλεγγύης, τη φορολόγηση, για πρώτη φορά στα χρονικά, επιδοτήσεων και ενισχύσεων από το πρώτο κιόλας ευρώ, την αύξηση κατά 50% του φόρου ασφαλίστρων στα αγροτικά αυτοκίνητα, την αύξηση κατά 50% της εισφοράς υπέρ υγείας στις αγροτικές συντάξεις και όχι μόνον, την παρακράτηση από τον ΕΛΓΑ του 30% των αποζημιώσεων, αλλά και τα 50 εκατ. από τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ – χρήματα από τις εισφορές των αγροτών – τα οποία είναι ¨παρκαρισμένα¨ από τον Απρίλιο του 2015 στην Τράπεζα της Ελλάδος, για την κάλυψη άλλων δημοσιονομικών προβλημάτων».
Ο πρώην Υπουργός, επισήμανε ακόμη, ότι οι αγρότες, πέρα από τις δραστηριότητές τους, είναι και καταναλωτές, αντιμέτωποι με τους εξοντωτικούς φόρους σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες, που από το μειωμένο Φ.Π.Α 13%, πήγε στο 24%! Όσο για το ζήτημα της πολυδιαφημιζόμενης από την Κυβέρνηση μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στους αγρότες, χρησιμοποίησε σκωπτικά την κουτοπόνηρη ¨πρακτική του Χότζα¨, λέγοντας, ότι αφού τις διπλασιάσατε και τριπλασιάσατε, τις μειώνετε τώρα κατά… το 1/3!
Ολοκληρώνοντας ο πρώην Υπουργός, στάθηκε και στο καυτό θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο χαρακτήρισε ως ¨μια πονεμένη ιστορία¨:
«Εμείς, είπε, μειώσαμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης κατά 30%. Η δική σας Κυβέρνηση τον αύξησε κατά 22% όπως και τον ΦΠΑ στο 24%, εκτοξεύοντας την τιμή στο 1,15 το λίτρο. Το επίδομα το είχαμε στα 0,35 λεπτά, ενώ, η δική σας Κυβέρνηση το μείωσε στα 0,125 λεπτά, μειώνοντας επίσης κατά 50% τους δικαιούχους βάζοντας κόφτη με τα εισοδηματικά κριτήρια».
«Ο Προϋπολογισμός σας για το 2019, είναι συνέχεια της ανάλγητης, της φοροεισπρακτικής πολιτικής σας, η οποία προδιαγράφεται για έναν ακόμη χρόνο», κατέληξε ο Γιώργος Καρασμάνης.