ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ!

Η νέα δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνει συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και ανατρέπει την παλαιότερη απόφαση που είχε πάρει, για την οποία οι εργοδότες, αλλά και τα τσιράκια τους, που αποτελούν πλειοψηφία στην ΟΙΥΕ (ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΚΕ,ΔΑΚΕ), πριν δύο χρόνια πανηγύριζαν με στόχο να αποπροσανατολίσουν και να αδρανοποιήσουν τους εργαζόμενους μέσα στον κλάδο.
Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της “δίκαιης ανάπτυξης” που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και αποδεικνύει πως η πολιτική που εφαρμόζεται από αυτήν, αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις υποτάσσεται στα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών, στην αύξηση των κερδών τους.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες πως οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας θα κατοχυρωθούν με δικαστικές αποφάσεις όσο απέχουμε από τις συλλογικές διεκδικήσεις και το συλλογικό αγώνα. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την “κανονικότητα” που η κυβέρνηση επικαλείται.
Η υπεράσπιση της Κυριακής-αργίας, η νομοθετική κατοχύρωσή της, η καλυτέρευση των όρων με τους οποίους δουλεύουμε, η αύξηση στους μισθούς μας, η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο μας δεν θα γίνει με εμάς τους εργαζόμενους θεατές. Να μην υπάρξει καμία αναμονή, καμία ανοχή στο τσάκισμα των εργατικών μας δικαιωμάτων, κανένας εφησυχασμός σε όσα υπόσχονται κυβέρνηση και εργοδοσία, ειδικά τώρα που η παροχολογία και η καλλιέργεια αυταπατών θα φουντώνει μπροστά στην προεκλογική περίοδο.
Σήμερα, με βάση τα στοιχεία που οι ίδιοι παρουσιάζουν, οι νέες θέσεις εργασίας που έταζαν από την εφαρμογή των 32 Κυριακών μεταφράζονται σε μερική απασχόληση, σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε μετατροπή της εργάσιμης εβδομάδας σε 7 ημέρες και 60 ώρες, σε πλήρη εντατικοποίηση της δουλειάς των εμποροϋπαλλήλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επαίσχυντη νέα σύμβαση που φέρνει η εργοδοσία στους εργαζόμενους στα “JUMBO” για 6ήμερη εργασία και σπαστά ωράρια.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε θέση ΤΩΡΑ. Χωρίς καθυστερήσεις. Να μην ανεχτούμε να μετρήσουμε κι άλλους θανάτους και σακατεμένους συναδέλφους, θύματα της εντατικοποίησης και της εκμετάλλευσης που είναι νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της εργοδοσίας για να αυξάνει τα κέρδη της.

Να πετάξουμε στα σκουπίδια τις αυταπάτες, την κοροϊδία και το φόβο που μας ασκούν. Να δούμε τι κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα. Η αγανάκτησή μας να μεταφραστεί σε αγώνα και όχι σε απογοήτευση.
Μόνος εγγυητής για την καλυτέρευση των όρων με τους οποίους δουλεύουμε είναι ο συλλογικός αγώνας μέσα από το κλαδικό μας Σωματείο, η οργάνωση και η συμμετοχή μας σε αυτό, η σύγκρουση με τις επιδιώξεις της εργοδοσίας μέσα στους χώρους δουλειάς. Αυτός ο δρόμος είναι και εγγυητής για να αποτραπούν τα μέτρα και οι αποφάσεις που παίρνονται εις βάρος μας.
Δυναμώνουμε μέσα στα σωματεία μας τις πραγματικές αγωνιστικές φωνές, αλλάζουμε τους συσχετισμούς δύναμης και αφήνουμε έξω τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση για τους εργαζόμενους, το κλαδικό σωματείο της πόλης μας είναι εξαφανισμένο, μακριά από την οργάνωση των εργαζομένων για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Είναι γνωστή η αδράνεια τους μπροστά στα ζητήματα του κλάδου και η δράση τους αντίστοιχα δίπλα στους μεγάλους εργοδότες της περιοχής. Δεν τους χρωστάμε τίποτα. Αντίθετα, ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε όσα ισχύουν μέχρι τώρα.
Διεκδικούμε:
• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής-αργίας.
• Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές».

Η εταιρεία JUMBO από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας έχει δώσει στους εργαζόμενους για υπογραφή, νέες τροποιητικές συμβάσεις.

Η εργοδοσία απαιτεί την υπογραφή των εργαζομένων σε μία τροποποιητική σύμβαση εργασίας, στην οποία ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τον εργάσιμο χρόνο, μετατρέποντας το 5θημερο σε 6ημερο, μεταβάλλοντας ακόμα και το ημερήσιο ωράριο εργασίας από συνεχές σε διακεκομμένο, σύμφωνα με τις ανάγκες της εταιρείας.
Η εργοδοσία ασκεί πίεση έμμεσα και άμεσα, ¨όποιος δεν υπογράψει, θα βρεθεί στα ταμεία του ΟΑΕΔ¨, στους εργαζόμενους.
Επίσης σε αυτή τη σύμβαση ο εργαζόμενος καλείται να δηλώσει με την υπογραφή του ότι ¨έλαβε πλήρη γνώση του ισχύοντος κώδικα δεοντολογίας και επιχειρηματικής συμπεριφοράς της εργοδότριας εταιρείας, όπως έχει εγκριθεί με αποφάσεις του Δ.Σ. αυτής¨ , χωρίς να γνωρίζει καν ο εργαζόμενος τι είναι αυτό.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχει ήδη ζητήσει από την υπουργό άμεση συνάντηση για αυτή την εξέλιξη.

Μόνος εγγυητής για την καλυτέρευση των όρων με τους οποίους δουλεύουμε είναι ο συλλογικός αγώνας μέσα από το κλαδικό μας Σωματείο, η οργάνωση και η συμμετοχή μας σε αυτό, η σύγκρουση με τις επιδιώξεις της εργοδοσίας μέσα στους χώρους δουλειάς. Αυτός ο δρόμος είναι και εγγυητής για να αποτραπούν τα μέτρα και οι αποφάσεις που παίρνονται εις βάρος μας.

Διεκδικούμε υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.