Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (02/13-1-2019), που ισχύει από το απόγευμα της Δευτέρας 14 Ιανουαρίου 2019 έως και την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019.

Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Δευτέρας (14/1/2019) και από τα βορειοδυτικά μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (16/1/2019), με κύρια χαρακτηριστικά:

Α. Τις κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις

1. Σήμερα Δευτέρα (14-01-2019) από τις απογευματινές ώρες, σε περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα) της Δυτικής και μέχρι το βράδυ της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο στα βόρεια 200 και στα νοτιότερα 400 μέτρα) και της Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα).

2. Την Τρίτη (15-01-2019) σε περιοχές της Ηπείρου, στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία (τις πρωινές ώρες), τη Θεσσαλία και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου μέχρι το μεσημέρι, την Εύβοια, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής κυρίως στα βόρεια, ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα), τη Πελοπόννησο (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα) και την Κρήτη, με εξασθένιση από τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

3. Την Τετάρτη (16-01-2019) μέχρι το απόγευμα στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Β. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν:

1. Αύριο Δευτέρα (14-01-2019) από τις βραδινές ώρες το Ιόνιο και την Πελοπόννησο (κυρίως θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές) και αργά τη νύχτα πρόσκαιρα τα νότια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και της Εύβοιας.

2. Την Τρίτη (15-01-2019) από τις πρώτες πρωινές ώρες τις Κυκλάδες, την Κρήτη, βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, που από αργά το απόγευμα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.

Γ. Τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ από τη Δευτέρα (14-01-2019) στο Ιόνιο, οι οποίοι την Τρίτη (15-01-2019) θα φτάσουν και στα ανατολικά τοπικά τα 9 και πιθανώς στο Αιγαίο τα 10 Μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (16-01-2019).

Δ. Παγετός θα σημειωθεί το βράδυ της Δευτέρας (14-01-2019), καθώς και την Τρίτη και την Τετάρτη τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, καλούνται οι πολίτες:

§ Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

§ Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

§ Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

§ Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

§ Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

§ Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

§ Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, καλούνται οι πολίτες:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

§ Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

§ Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

§ Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

§ Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

§ Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

§ Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

§ Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

§ Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).