Με ειδική ανακοίνωσή της, η UNESCO προκήρυξε την έναρξη της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων για το Διεθνές Βραβείο “Μελίνα Μερκούρη” για την Προστασία και Διαχείριση του Πολιτιστικού Τοπίου με καταληκτική προθεσμία την 30ή/4/2019.

Το βραβείο, το οποίο δημιουργήθηκε το 1995 με κοινή χρηματοδότηση Ελλάδας και UNESCO, είναι το μόνο αμιγώς πολιτιστικό βραβείο του Οργανισμού. Σκοπός του είναι η ανάδειξη της έννοιας του πολιτιστικού τοπίου ως συμπληρώματος των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.
Κατόπιν της αναθεώρησης της στρατηγικής της UNESCO σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις βραβείων, το βραβείο “Μελίνα Μερκούρη” από το 2018 υποστηρίζεται οικονομικά εξ ολοκλήρου από την Ελληνική Κυβέρνηση, ανέρχεται σε 30.000 δολάρια ΗΠΑ και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε δράση ξεχωριστής σημασίας για την προστασία και βελτίωση πολιτιστικών τοπίων που ανήκουν στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.
Οι υποψήφιες δράσεις θα πρέπει παράλληλα να συμβάλλουν στην προώθηση της Αειφόρου Ανάπτυξης όπως ορίζεται μέσα από την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ και τους συγκεκριμένους στόχους που η UNESCO έχει συνδέσει με το βραβείο.
Υποψήφιοι για το βραβείο είναι κυβερνητικοί φορείς, μη-κυβερνητικές οργανώσεις διαπιστευμένες στην UNESCO καθώς και διεθνείς / περιφερειακές / εθνικές επαγγελματικές ή ακαδημαϊκές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτιστικού τοπίου.
H απονομή του βραβείου θα γίνει το φθινόπωρο του 2019, σε συνδυασμό με την 40ή Γενική Συνέλευση της UNESCO.

Περισσότερες πληροφορίες για το βραβείο και τη διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://whc.unesco.org/en/culturallandscapesprize