Το edessanews.gr πραγματοποίησε επίσκεψη στα γραφεία του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Ν. Πέλλας επί της οδού Πυθαγόρα 26 όπου εκεί ο κ. Νάστος Αθανάσιος μας υποδέχτηκε με θέρμη. Αρχικά μας ενημέρωσε για την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος στην καθημερινότητά μας αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να επιφυλάσσει η λανθασμένη χρήση του, τονίζοντας ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι επικίνδυνο, αρκεί να χρησιμοποιηθεί σωστά και υπεύθυνα. Κατόπιν συζητήσαμε και μας έκανε μια ανασκόπηση σχετικά με τον Σύνδεσμο Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Ν. Πέλλας.

Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Ν. Πέλλας από το 2015 είναι ο κ. Νάστος Αθανάσιος

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου είναι επταμελές και Πρόεδρος του από το 2015 είναι ο κ.Νάστος Αθανάσιος ο οποίος από το 2017 διατελεί και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ).
Από πότε λειτουργεί ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Ν. Πέλλας;
Ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Ν. Πέλλας λειτουργεί από το 1963 με έδρα την πόλη της Έδεσσας.

Ποιος είναι ο σκοπός του;
Σκοπός του Συνδέσμου είναι η μελέτη, η προστασία και η προαγωγή των ηθικών, των οικονομικών και των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του. Η παρακολούθηση και η μέριμνα για την εφαρμογή της ηλεκτρολογικής νομοθεσίας για την εκτέλεση των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας ως προς την προστασία του ηλεκτροδοτούμενου Κοινού. Γενικά η πραγματοποίηση εκδηλώσεων και η λήψη μέτρων για την ανύψωση του κλάδου των εγκαταστατών ηλεκτρολόγων στην κοινωνία. Να οργανώνει σεμινάρια επιμορφώσεως και διαλέξεις για την αρτιότερη τεχνική και θεωρητική κατάρτιση των μελών του. Να συμμετέχει και να συνεργάζεται με την κλαδική Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ). Επίσης να καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές κάθε παράβαση της Νομοθεσίας για τον ηλεκτρισμό και τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις από οποιονδήποτε και αν διαπράττεται και να παρέχει κάθε πρόσφορη βοήθεια για τη συστηματική δίωξη αυτών, δηλαδή αυτών που εκτελούν χωρίς να έχουν από το Νόμο δικαίωμα στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Που πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις για επιχειρήσεις και οικίες;

Να απευθύνεστε πάντα σε επαγγελματία ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, κάτοχο σχετικών αδειών για την κατασκευή νέας οικιακής ή επαγγελματικής εγκατάστασης, την τροποποίηση ή επαύξηση της υφιστάμενης εγκατάστασης, τον έλεγχο κάθε ηλεκτρικής εγκατάστασης είτε την επιδιόρθωση κάθε ηλεκτρολογικής βλάβης. Η Ηλεκτρολογική ασφάλεια στο σπίτι ή τον επαγγελματικό χώρο, σημαίνει συστηματικός επανέλεγχος των εγκαταστάσεων και των συσκευών. Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις έχουν ασφάλεια και εγγύηση μόνον όταν είναι κατασκευασμένες από Αδειούχους Επαγγελματίες Ηλεκτρολόγους. Ζητήστε από τον Ηλεκτρολόγο σας, να σας δείξει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή την ταυτότητα μέλους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ) τα οποία πιστοποιούν την επάρκειά του . Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε πρόσωπα που απλά δηλώνουν Ηλεκτρολόγοι χωρίς να κατέχουν τη σχετική άδεια, προσόντα αλλά και εμπειρία.

Θα θέλατε να μας αναφέρεται κάποιους από τους κινδύνους και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από ηλεκτρικές εγκαταστάσεις που δεν έχουν ελεγχθεί;

Βεβαίως, και δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω την αναφορά μου με το σημαντικότερο που είναι η ηλεκτροπληξία σε ανθρώπους αλλά και κατοικίδια. Όπως φυσικά και το ενδεχόμενο πυρκαγιάς, τα εγκαύματα, η βλάβη ή η καταστροφή ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών. Ακόμα, μπορεί να επιφέρει νομικές κυρώσεις για τον ιδιοκτήτη/χρήστη ή τον ηλεκτρολόγο όταν η εγκατάσταση δεν πληροί τις απαιτήσεις της Νομοθεσίας σε περιπτώσεις τρίτων ή καταγγελίας.
Πως θα προστατευθούν οι χρήστες των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων από πιθανή ηλεκτροπληξία;
Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις βάση του Νόμου 4483/65 πρέπει να ελέγχονται για την σωστή λειτουργία τους από επαγγελματία αδειούχο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη κάθε 14 χρόνια οι κατοικίες και κάθε 7 τα καταστήματα. Η νομοθεσία επιβάλει από το 2006 την τοποθέτηση αντιηλεκτροπληξιακού διακόπτη στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα, ο οποίος αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης ή αλλιώς ρελέ ασφαλείας προσφέρει αποτελεσματική προστασία, αφού διακόπτει άμεσα την γενική τροφοδοσία ρεύματος, εφόσον ανιχνεύσει ακόμη και την πιο μικρή διαρροή.

Που κυμαίνεται η κοστολόγηση για την τοποθέτηση ενός ηλεκτροπληξιακού διακόπτη και τον επανέλεγχο μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης;

Το κόστος εξαρτάται από το είδος της εγκατάστασης, π.χ. αν είναι κατοικία ή επαγγελματικός χώρος αν η παροχή του είναι τριφασικό ή μονοφασικό και πολλά άλλα. Ωστόσο αν αναλογιστούμε την προστασία που προσφέρει στις ανθρώπινες ζωές, το κόστος αγοράς και τοποθέτησής του είναι μηδαμινό.

Κύριε Νάστο σαν έμπειρος επαγγελματίας υπάρχει κάτι που θα θέλατε να επισημάνετε στο καταναλωτικό κοινό;

Πολύ καλή η ερώτηση σας κύριε Δούκλη, εμείς εδώ και πολλά χρόνια ως ΣΕΗ Ν.Πέλλας μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ) προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους ιδιοκτήτες/χρήστες για ασφαλείς ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Διότι από το 1999 μέχρι το 2010 υπάρχουν καταγεγραμμένοι κατά μέσο όρο 30 θανάτοι ανά χρόνο ηλικίας από 20 έως 45 χρονών, τους οποίους τα ΜΜΕ δυστυχώς δεν αναφέρουν παρά τον μεγάλο αριθμό. Οι απώλειες αυτές, οφείλονται κυρίως σε φθαρμένα καλώδια συσκευών και εγκαταστάσεις που δεν πληρούν την νομοθεσία ή δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ. Για τον λόγο αυτό παροτρύνουμε τους καταναλωτές να επιλέγουν επαγγελματίες ηλεκτρολόγους και να μην αμελούν τον επανέλεγχο της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Γιατί μόνο με την σωστή ενημέρωση και αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης μας θα καταφέρουμε να μειώσουμε τα ατυχήματα και τους θανάτους.
Τέλος, να ευχηθούμε σε όλο τον κόσμο καλή χρονιά, με υγεία, οικογενειακή ευτυχία και πιο ασφαλείς ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις το 2019.