Σημαντικές δράσεις και εργαλεία για τη διάδοση και την πραγματική στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, παρουσιάστηκαν στη σχετική ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Διασυνοριακό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη και Λειτουργία ενός Εκτελεστικού Μηχανισμού για την Υποστήριξη και την Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Καινοτομίας», με ακρώνυμο “Action Plan for Social Entrepreneurship”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας “INTERREG V-A GREECE – BULGARIA 2014-2020”, όπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος.
Στην εκδήλωση, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στη δομή υποστήριξης κοινωνικής επιχειρηματικότητας που θα λειτουργήσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να υποστηρίξει τις υφιστάμενες αλλά και νέες κοινωνικές επιχειρήσεις. Το εν λόγω κέντρο αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Κεντρική Μακεδονία και στην ανάπτυξη των υφιστάμενων αλλά και νέων κοινωνικών επιχειρήσεων στο πεδίο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Για την καλή πορεία του έργου και την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των εμπλεκομένων μίλησε η κ. Κυριακή Αντωνιάδου, εκπρόσωπος της Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020, η οποία ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την 5η Πρόσκληση του προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα-Βουλγαρία.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, λέκτορας Γεώργιος Γαλανός, έδωσε έμφαση τόσο στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης όσο και στον περιφερειακό σχεδιασμό και τη στρατηγική για την κοινωνική οικονομία, τα οποία παράχθηκαν μέσα από το έργο. Η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Neofit Rilski, ενός εκ των δύο εταίρων από την πλευρά της Βουλγαρίας μίλησε για την κοινωνική επιχειρηματικότητα στη Βουλγαρία και παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου σε φορείς κοινωνικής οικονομίας στη Βουλγαρία.
Ακολούθησαν εισηγήσεις των εκπροσώπων-φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Α.Λ.Ο.) σχετικά με τις δράσεις επιμόρφωσης και συμβουλευτικής που σχεδιάζονται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “Action Plan for Social Entrepreneurship”, τα υφιστάμενα εργαλεία χρηματοδότησης για τους επιλέξιμους φορείς, αλλά και σχετικά με τη δικτύωση και το ρόλο των φορέων στην ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Στην ομιλία της η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Κοιν.Σ.Επ. Κεντρικής Μακεδονίας Ελένη Παπαθεοδοσίου απευθύνθηκε στους εταίρους των Κοιν.Σ.Επ. και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη σύσταση μιας νέας κοινωνικής επιχείρησης, ενώ αναφέρθηκε στο ενεργό ρόλο του ΔΙΚΤΥΟΥ Κοιν.Σ.Επ. σε αυτή την κατεύθυνση.
Οι παρουσιάσεις της ημερίδας είναι διαθέσιμες στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του έργου: http://www.apfse.gr
Για κάθε πληροφορία σχετικά με το έργο και τις δράσεις του, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (κ. Έλλη Πλατσιούρη, τηλ. 2310 403004, e-mail: [email protected]).