“Φίλες και φίλοι συμπολίτες της Έδεσσας, καλώς ήρθατε στην σημερινή μας εκδήλωση.
Διακρίνω και παριστάμενους από άλλες πόλεις. Η πόλη έχει πολλούς λάτρεις φαίνεται. Οι δημότες της Έδεσσας ενδιαφέρονται πραγματικά όμως? Γνωρίζουν τα προβλήματα της?
Στην προηγουμένη εκδήλωση μας, ανέφερα στην εισαγωγή μου, μεταφορικά βεβαίως, ότι η ομάδα Έδεσσα Πόλις Πρότυπο, φιλοδοξεί να πετάξει πέτρες στην ατάραχη επιφάνεια της λίμνης, της πόλης μας. Με το σημερινό μας θέμα θα ρίξουμε ολόκληρο ασβεστολιθικό βράχο ταράσσοντας την αέναη ηρεμία της. Θα καταλάβετε στην συνέχεια γιατί χρησιμοποιείται ο Όρος ασβεστολιθικός.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ξεδιαλύνουμε κάποιες παρεξηγήσεις-ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν με την παρουσία μας στα κοινά της πόλης.
Η ομάδα μας δεν έχει κάποιους άγνωστους πίσω της, δεν έχει κρυφή ατζέντα, δεν καίγεται για καρέκλες και δημοσιότητα. Έχουμε δομή, οργάνωση, έρευνα τεκμηρίωση και Συντονιστή. Απαρτίζεται από αφανείς εργάτες που αγαπούν την πόλη. Σε κάθε μας εκδήλωση θα παρουσιάζεται ο Συντονιστής μας και ο εισηγητής.
Ειδικοί Επιστήμονες ή απλοί επαγγελματίες στοχεύουν μόνο στην αφύπνιση των δυνάμεων του τόπου για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ανάπτυξης της Έδεσσάς μας.
Να σταματήσουμε την φυγή των νέων μας και την γήρανση της πόλης. Να διαμορφώσουμε το περιβάλλον επιστροφής των παιδιών μας.
Να μετατραπούμε σε γκέτο οικονομικής ανάπτυξης και προόδου. Και όλα αυτά με σχεδιασμό 10 ετίας και όχι στην τύχη με αποσπασματικές ενέργειες. Δεν μας απασχολούν τα λάθη και οι παραλήψεις όσων ηγήθηκαν της πόλης.
Δεν φιλοδοξούμε να παραστήσουμε τους κριτές και τους κατήγορους. Όλοι προσπάθησαν, άλλος λίγο άλλος πολύ, άλλος περισσότερο. Ότι έγινε έγινε και όσα δεν έγιναν δεν έγιναν. Εκ του αποτελέσματος όμως φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά όσα έγιναν. Η κρίση που διανύουμε εμφανίζει την ανεπάρκεια μας.
ΑΛΛΑ αυτή η ανεπάρκεια, ή αδιαφορία ή ο ωχαδερφισμός κάποτε πρέπει να τελειώσουν. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Να ταράξουμε επιτέλους τα νερά.
Όλοι μαζί θα δώσουμε όραμα και ελπίδα στα παιδιά μας. Χωρίς πολιτικά χρώματα και διαμάχες. Όλοι μας θέλουμε το καλό της πόλης και την επιστροφή των νέων μας. Όλοι μας γνωρίζουμε γιατί φεύγουν τα παιδιά μας. Δεν αναφέρομαι σε μας αλλά στα παιδιά μας. Είμαστε υπεύθυνοι για τις συνθήκες που θα μεγαλώσουν και θα δημιουργήσουν. Μας είπαν και ιδιοτελείς. Πράγματι αυτή είναι η ιδιοτέλεια μας.
Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, ότι δεν είμαστε κλειστή ομάδα. Καλούμε όλους σας να βοηθήσετε ανάλογα με τις γνώσεις και τις ικανότητες σας. Χθες ήμασταν 10, αύριο 20, μεθαύριο 50-100. Οι εξαίρετοι σημερινοί εισηγητές μας είναι παράδειγμα για όλους μας. Πρόσφατα προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. Μελέτησαν ένα θέμα καυτό για την πόλη. Θα μας το περιγράψουν και θα προτείνουν λύσεις και προτάσεις που θα αλλάξουν την μορφή της πόλης μας αν υιοθετηθούν.
Εγώ ως Συντονιστής θα επιχειρώ όποτε χρειάζεται να απλοποιώ τους όρους που θα ακούτε. Η διάλεξη θα είναι αμφίδρομη. Θέλουμε την συμμετοχή σας με ερωτήσεις ή σύντομες τοποθετήσεις. Υπάρχει διαθέσιμο φορητό μικρόφωνο. Ο λόγος στους εισηγητές μας.”
Η διάλεξη είχε δυο μέρη
• το πρώτο μέρος αφορούσε
• το πολύτιμο αρχείο του γεωλόγου-μηχανικού Σίφη Παπαδόπουλου και τα δεδομένα για την Βεγορίτιδα που είναι ο τροφοδότης του Εδεσσαίου ποταμού.
Το νομικό υπόβαθρο της διαχείρισης των υδάτων
• Την διαπίστωση ότι οι ασάφειες, οι προχειρότητες, ή τα λάθη του κρατικού οργανισμού αντιμετωπίζονται με οργανωμένες και τεκμηριωμένες αντιδράσεις.
• Στο δεύτερο μέρος με την εισήγηση του γεωλόγου-γεωφυσικού Παντελή Παπάζη
• Διαπιστώσαμε το υπόβαθρο και την γεωλογική ιστορία της πόλης.
• Έγινε γνωστή η παγκόσμια μοναδικότητα του πλατώματος και του βράχου της Έδεσσας.
• Συγκρίνοντας τα επιτεύγματα στην αξιοποίηση των υδάτων που πέτυχαν άλλες πόλεις ( με ελάχιστη ροή νερών σε σχέση με την δική μας) προτάθηκαν τρόποι εκμετάλλευσης αυτού του δυναμικού πλεονεκτήματος της Έδεσσας.
• Συμπεράσματα
• Σεβασμός στην Φύση που απλόχερα μας έδωσε ένα μοναδικό παγκοσμίως περιβάλλον για να ζούμε
• Ανάδειξη των εξαιρετικών φυσικών ιδιοτήτων του ΄΄ζωντανού΄΄ βράχου της Έδεσσας και προπαντός εξονυχιστικές τεκμηριωμένες μελέτες για οποιαδήποτε παρέμβαση μας σε αυτό το κληροδότημα –δώρο της Φύση