Σε έναν υπέροχο και καλαίσθητο χώρο στην Τοπική Κοινότητα Παναγίτσας Δήμου Έδεσσας συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, μετά από πρωτοβουλία της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά.

Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση συζητήθηκαν σημαντικά θέματα και για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Ειδικότερα, εγκρίθηκαν πρώτον, ο τρόπος δημοπράτησης έργων και παρεμβάσεων της Π.Ε. Πέλλας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να “τρέξουν” οι απαιτούμενες διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων αυτών. Δεύτερον, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Πέλλας που θα δώσει πνοή στην υλοποίηση προγραμμάτων τοπικού χαρακτήρα για φορείς και ιδιώτες στην περιοχή μας.

Παρών στη συνεδρίαση και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ξεναγήθηκε από τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου “Leventis Art Suites”, Θωμά, Νίκο και Κώστα Λεβέντη στον μοναδικό χώρο που έχουν δημιουργήσει στην Παναγίτσα, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μουσείο φωτογραφιών των Βαλκανίων.

Στο χαιρετισμό της η κα. Αηδονά αναφέρθηκε επιγραμματικά και συνοπτικά σε κάποια έργα και πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στην Π.Ε. Πέλλας, ευχαριστώντας όλους τους παρευρισκόμενους αιρετούς συναδέλφους, στελέχη και συνεργάτες.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ειδικά της Μείζονος και Ελάσσονος Αντιπολίτευσης ευχαρίστησαν την κα. Αηδονά για την εξαιρετική φιλοξενία και εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για το έργο της και την προσωπικότητα της.

Ακολουθεί απόσπασμα του χαιρετισμού της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά:

“…καταφέραμε και βγάλαμε από το τέλμα έργα, τα οποία ήταν δρομολογημένα μεν, είχαν μείνει στάσιμα προς την υλοποίηση τους, δε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

το έργο αποχέτευσης της εθνικής οδού στην είσοδο των Γιαννιτσών (‘Καπέλλη’) όπου με την πρώτη νεροποντή υπήρχε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων και το έργο της σύνδεσης της γέφυρας Αγίου Γεωργίου, της νέας γέφυρας, με την Εθνική Οδό.

Επιτρέψτε μου να τονίσω, ότι δεν είναι υπερβολή που τα αναφέρω ως δύο από τα έργα που προχώρησαν πολύ γρήγορα, αποπερατώθηκαν και παραδόθηκαν στους πολίτες, διότι είναι δύο παρεμβάσεις – πάγια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου αρμοδιότητας μας, τα οποία ανταποκρίθηκαν αμέσως στα προβλήματα που έπρεπε να λύσουν.

Δουλέψαμε με μία άλλη λογική στην καθημερινή επαφή με φορείς και πολίτες, η πόρτα μας
ήταν πάντα ανοιχτή, για όλους.

Ξεκινήσαμε το 2017 και υλοποιήσαμε με πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία της Π.Ε.
Πέλλας δεκάδες εκδηλώσεις και δράσεις, κάτι που συνεχίστηκε και μέσα στο 2018,
επενδύοντας αρκετά χρήματα στο κομμάτι του πολιτισμού που αποτελεί ακρογωνιαίος λίθος
του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού.

Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μας προγραμματισμού που, καταφέραμε σε συνεργασία με
τους τέσσερις Δήμους να συνεισφέρουμε σε τομείς αρμοδιότητάς τους, όπως η αγροτική
οδοποιία και οι αναπλάσεις υλοποιώντας σημαντικές παρεμβάσεις.

Πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκε τμήμα του δρόμου Πενταπλάτανος – ΧΥΤΑ Δ. Πέλλας προϋπολογισμού 90 χιλ. €

Υλοποιήσαμε και παραλάβαμε ίσως, το μεγαλύτερο έργο στην Πέλλα και στην Π.Κ.Μ. τα τελευταία χρόνια, με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση της Πέλλας γενικότερα, Π/Υ περίπου 11 εκατ. € και αναφέρομαι φυσικά, στο έργο διευθέτησης ρεμάτων – χειμάρρων Δήμου Αλμωπίας.

Επίσης στον τομέα πολιτικής προστασίας εντάξαμε σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δύο (2) ακόμη αντιπλημμυρικά έργα, στους Δήμους Έδεσσας και Αλμωπίας αντίστοιχα, με συνολικό Π/Ύ 4,2 εκατ. € για τα οποία έχουμε αναδόχους και θα ξεκινήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες εργασίες.

Τα έργα της συντήρησης οδικού δικτύου, ηλεκτροφωτισμού, πινακίδων, διαγραμμίσεων
κ.λπ συνεχίστηκαν και συνεχίζονται, με ιεράρχηση των αναγκών και, με δεδομένο το
πολυδαίδαλο νομοθετικό πλαίσιο και τη γραφειοκρατία, που πολλές φορές εμποδίζει τη
γρήγορη ροή των απαιτούμενων διαδικασιών.

Με προσωπικές ενέργειες του κ. Περιφερειάρχη, εξασφαλίστηκαν 10 εκατ. € για τις
απαλλοτριώσεις των παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας.

Ένα έργο που, ο ίδιος ο Περιφερειάρχης έχει αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητα για την Π.Κ.Μ.

Ακόμη, εξασφαλίστηκαν πάλι με πολιτική πίεση από τον Περιφερειάρχη μας, κονδύλια για
τη συντήρηση – βελτίωση οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας, από τα οποία 2,5
εκατ. € διατίθενται ήδη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για παρεμβάσεις που ήδη
υλοποιούνται.

Στηρίξαμε προνοιακά ιδρύματα και επιχορηγήσαμε φορείς που για πρώτη φορά επιδοτήθηκαν για να διατηρήσουν την εύρυθμη λειτουργία τους.

Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, όπως πρόσφατα παρουσιάσαμε στους πολίτες, με πάνω από 8000 ωφελούμενους στην Πέλλα για το διάστημα 2018 – 2019

Στο ΕΣΠΑ της Π.Κ.Μ., κάτι που έχει τονίσει και ο κ. Περιφερειάρχης εντάχθηκαν πολλές
προτάσεις των Δήμων της Πέλλας, στον τομέα της έξυπνης εξειδίκευσης, της καινοτομίας,
του τουρισμού, του πολιτισμού, της καθημερινότητας.

Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αναβάθμισε το ρόλο και, κυρίως, την εικόνα της στα περιφερειακά συλλογικά όργανα μέσα από δράσεις, πρωτοβουλίες, ενέργειες, ισχυρά τεκμηριωμένες προτάσεις προς όφελος των πολιτών, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Ως ένα επίπεδο, τα καταφέραμε.

Θα ήθελα για το λόγο αυτό να ευχαριστήσω δημόσια τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου για τη γενικότερη συνεργασία και για την τιμή που μου έκανε να με συμπεριλάβει, εκ νέου, στο ψηφοδέλτιο της μεγάλης, περιφερειακής παράταξης «Αλληλεγγύη» για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου”.

Η κα. Αηδονά κατέληξε στην ομιλία της ευχαριστώντας, επίσης, όλους τους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, Δήμους, Επιμελητήριο, Μητρόπολη, Στρατιωτικές, Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Αρχές, Δ/νσεις Εκπαίδευσης, συλλόγους και σωματεία για την αγαστή συνεργασία όλο αυτό το διάστημα.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ακόμη ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Π. Αγίου Αθανασίου Ανδρέας Πολίτης και εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης.