Από προχθές (σ.σ. από τις 26 Μαρτίου) μπήκαμε αισίως στην προεκλογική περίοδο. Καθημερινά βγαίνοντας στην πιάτσα συνομιλώ με φίλους, γνωστούς και δη με υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί όλοι οι συνδυασμοί με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Οι συνδυασμοί πρέπει να κατατεθούν στο εκάστοτε Πρωτοδικείο 20 ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών. Ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών με δυνατότητα προσαύξησης κατά 50%. Όλοι αναρωτιούνται και συζητάνε ποιο είναι το καλύτερο δυνατόν για τον τόπο μας. Πολλές φορές βλέπουμε τις διαφορετικές απόψεις μέσα στους ίδιους μας τους συμπολίτες. Αυτό είναι καλό μιας και έχουμε πολλά προβλήματα ως πόλη και δήμος τα οποία πρέπει να λυθούν είτε μονομερώς είτε συνολικά που είναι και το πιο ορθόν. Όλοι ζούμε στον ίδιο Δήμο, όλοι έχουμε καταλάβει τα προβλήματα που έχουμε και μερικοί βλέπουν τα προβλήματα που θα έλθουν και αυτά θα είναι πολλά στο εγγύς μέλλον. Αν παράδειγμα κάνουμε μια βόλτα στα Δημοτικά σχολεία μας θα δούμε ότι υπάρχουν πολλά παιδάκια που πηγαίνουν σχολείο από την πρώτη Δημοτικού μέχρι την έκτη. Ζούμε σε έναν ευλογημένο και πανέμορφο τόπο και δόξα σοι ο Θεός δεν έχουμε πρόβλημα υπογεννητικότητας. Γεννάμε, δημιουργούμε οικογένεια και ανατρέφουμε τα παιδιά μας όσο το δυνατόν καλύτερα. Όλα αυτά τα παιδιά όταν μεγαλώσουν θα δουν μπροστά τους ότι στην πόλη μας δεν μπορούν να ζήσουν όλοι για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα υπάρχουν εργασίες ή δεν θα υπάρχουν εργασίες με προοπτική. Πρέπει να δούμε μπροστά και να λυθούν ή να προσπαθήσουν να λυθούν κάποια προβλήματα τα οποία δεν μπορούμε να κρύψουμε κάτω από το χαλάκι. Αγροτιά, τουρισμός, κυκλοφοριακό, μια καλύτερη ζωή για τα αδέσποτα και άλλα τόσα προβλήματα που χρειάζονται μελέτη, επενδύσεις και έστω μερικώς ως λύση. Τα χωριά του Δήμου μας χρειάζονται βοήθεια, δεν είναι δυνατόν να τα θυμόμαστε κάθε φορά λίγο πριν τις εκλογές. Έγιναν κάποιες εργασίες στις παιδικές χαρές, σε λίγους δρόμους, κάποιες αναπλάσεις, δεν πρέπει να είναι αρκετά. Αναβάθμιση οδικού δικτύου, όχι με μεσοβέζικες λύσεις.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στα του Δήμου μας. Θα ήθελα να γράψω κάποια πράγματα για τους υποψήφιους επικεφαλής των συνδυασμών. Ο Δήμος μας δεν είναι τόσο μεγάλος και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας όλα αυτά τα χρόνια. Το να γράφεις ή να μιλάς άσχημα για τον άλλον αν είσαι ένας δημότης που έχεις κατασταλάξει που ανήκεις και ξέρεις που θα δώσεις την ψήφο σου ως ένα σημείο είναι κατανοητό. Το να έχεις σπουδάσει δημοσιογραφία και να κάνεις επίθεση σε κάποιον που θέλει να διεκδικήσει τον Δήμο ως ένα βαθμό είναι κι αυτό κατανοητό. Τα κριτήρια της ψήφου μας είναι ο γιος μας, ο φίλος μας, η ξαδέλφη, η κουμπάρα, ο γνωστός μας. Άρα λοιπόν μετά 5-6 μήνες από τις εκλογές πάλι όλοι μαζί θα είμαστε και θα πίνουμε τον καφέ μας σαν μην τρέχει τίποτε ξεχνώντας πολλές φορές τι είπαμε και πως δράσαμε. Αν το παρακάνουμε όμως θα μείνουν μερικά πράγματα ανεξίτηλα χαραγμένα στην καρδιά μας. Οπότε μην βγάζουμε προς τα έξω κάποια υπερβολική αντιπάθεια επειδή σώνει και καλά κατεβαίνει ο τάδε ή η δείνα με τον έναν ή τον άλλον συνδυασμό. Πιστεύω ότι όλοι θέλουν να προσφέρουν για το κοινό καλό του τόπου μας από όποια θέση κι αν βρίσκονται. Ένας Δημοτικός Σύμβουλος είναι ένας εκλεγμένος από τους συμπολίτες μας συνδημότης που ανάλογα με το προεκλογικό πρόγραμμα του συνδυασμού του προσπαθεί με τον άλφα ή βήτα τρόπο να κάνει καλό στον τόπο του. Τα προγράμματα και οι θέσεις του κάθε συνδυασμού ακόμη δεν έχουν βγει και εμείς είμαστε εδώ με κάθε ενδιαφέρον να τα καταγράψουμε και να τα μνημονεύσουμε.

Πέραν του κύριου Τσιτσάγκα (Λαϊκή Συσπείρωση) τον οποίο δεν γνωρίζω προσωπικά αλλά μεθαύριο θα έχω μια επαφή μαζί του για να τον γνωρίσω και να συζητήσουμε παραχωρώντας μου με τη μορφή συνέντευξης θέσεις και υποψηφίους δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη ούτε να γράψω κάτι αυτήν τη στιγμή που γράφω αυτά. Μπορώ όμως να γράψω κάποια λόγια για όλους τους άλλους επικεφαλής και ιδίως τις εντυπώσεις μου από την μικρή ή την μακρά γνωριμία μας.

Δημήτρης Γιάννου : Τον Δημήτρη τον γνώρισα όταν ακόμη ήταν Δημοτικός Σύμβουλος. Ήταν πάντα ένας άνθρωπος της προσφοράς με αισιοδοξία και πολύ κοινωνικός αλλά και αγαπητός σε όλον τον Δήμο μας. Θα τον έβλεπες στην πιάτσα και θα σου άνοιγε την καρδιά του και πολύ ευχάριστα συνομιλείς μαζί του πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, θα σε πειράξει και θα τον πειράξεις με έναν απίστευτο απλό και όμορφο τρόπο. Δεν θα ξεχάσω την πολύ όμορφη κίνησή του ως πατέρας να με βρει έπειτα από μια συνέντευξη με τον γιό του Αλέξανδρο να με κεράσει έναν καφέ ευχαριστώντας με όπως θα έκανε ο κάθε γονέας για το παιδί του. Πολύ σπουδαίο γεγονός ότι εξυγίανε τον Δήμο από τα οικονομικά και μας έβγαλε από την κρίση σε μια πολύ δύσκολη καμπή του Δήμου μας και της ιστορίας μας. Η σπίθα που έχει στην καρδιά του αλλά και το όραμά του δείχνει ότι θέλει να τελειώσει το έργο που άρχισε τελειοποιώντας το για το ευρύ καλό του Δήμου μας.

Γιάννης Σόντρας : Ένας άνθρωπος που γνωρίζει να χρησιμοποιεί τον ωραίο πολιτικό λόγο στα δάχτυλα και μάλιστα με πλούσια επιχειρηματολογία και αποδείξεις κι όχι με υπεκφυγές. Ως δήμαρχος κάθονταν μέχρι αργά στο δημαρχείο και επίλυε θέματα της πόλης καθώς ήταν πάντα ανοιχτή η πόρτα σε όλους τους δημότες είτε συμφωνούσαν είτε διαφωνούσαν μαζί του. Έχοντας πολύ καλές αναμνήσεις στις συζητήσεις που είχαμε, σε άκουγε υπομονετικά και σου απαντούσε άμεσα και συναισθηματικά ανάλογα με αυτά που του έλεγες. Πολύ ευγενικός στις κοινωνικές συναναστροφές του πήγαινε σε κάθε εκδήλωση και παρακολουθούσε όσο τον έπαιρνε ο χρόνος ακόμη κι αν είχε δύο ή τρεις εκδηλώσεις την ίδια ώρα. Βοήθησε την Έδεσσα να αναπτυχθεί και ήδη είχε χτίσει τις βάσεις για πολλά μετέπειτα έργα που έγιναν!

Αντώνης Ρυσάφης : Τον Αντώνη Ρυσάφη όταν τον γνώρισα με την πρώτη συνομιλία μας με κέρδισε η τιμιότητά του, η δυναμική του, ο ευθύς λόγος του αλλά και οι νέες ιδέες που έχει συνολικά για τον Δήμο μας. Ως γνήσιος τοπικιστής θα ξοδέψει χρήματα στηρίζοντας την τοπική οικονομία μας. Έχει βάλει πλάτες σε πολύ κόσμο χωρίς να θέλει να φαίνονται οι καλές πράξεις του και έμπρακτα έχει βοηθήσει στον πολιτισμό και δη στον αθλητισμό. Ακούραστος, συμπονετικός και με νέες ιδέες θέλει να προσφέρει στην Έδεσσα και τη Βεγορίτιδα τόσο με τις επιστημονικές γνώσεις του όσο και με το αίσθημα της προσφοράς που τον διακατέχει εσωτερικά. Πολύ σημαντική η παρουσία του στα Δημοτικά Συμβούλια με τις ομιλίες του, τις παρατηρήσεις του και με τη συνδρομή του συνολικά θεωρώ ότι βοήθησε τον Δήμο μας σε πολύ μεγάλο βαθμό!

Γιάννης Τσεπκεντσής : Ο Γιάννης Τσεπκεντσής είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ένας άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά τη γλώσσα της αγοράς. Ισχυρό του όπλο, αποτελεί το ότι μπορεί να εμπνεύσει και να αφυπνίσει άλλους συνανθρώπους του. Είναι προσηνής και κοινωνικός με οξεία αντίληψη και οργανωτικός που όμως δεν φοβάται τις αλλαγές. Σπούδασε Νομική αλλά επέλεξε τις επιχειρήσεις μιας και οι λέξεις πολυπράγμων και οξυδερκής τον χαρακτηρίζουν. Η επιτυχία του στις επιχειρήσεις ξεκάθαρη καθώς μέσα στην κρίση δεν απολύθηκε κανένας υπάλληλός του. Ακούραστος και με πάθος σε ό,τι και αν καταπιαστεί με την ποιότητα που τον χαρακτηρίζει φαίνεται πως έχει αντιληφθεί τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία. Οι οργανωτικές ικανότητες που διαθέτει τον καθιστούν ικανό για διοίκηση ενώ παράλληλα ο ανθρώπινος χαρακτήρας του και το χαμόγελό του τον κάνουν προσιτό σε κάθε πολίτη.

Χρήστος Δημητριάδης : Με τον Χρήστο συμπορευτήκαμε μαζί πριν πολλά χρόνια όταν μετά τις σπουδές μας στη δημοσιογραφία μου πρότεινε να συνεργαστούμε δημιουργώντας την Τυποεκδοτική Α.Ε. και με την ιστορική εφημερίδα Άποψη η οποία γνώρισε τεράστια επιτυχία. Με όνειρα και αισιοδοξία ορκιστήκαμε μαζί ότι θα υπηρετήσουμε τον τόπο μας με γνώμονα την καλυτέρευσή του. Δίκαιος, Δημοκρατικός και γνώστης όλων των προβλημάτων του Δήμου Έδεσσας-Βεγορίτιδας θέλει και μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στα δημοτικά δρώμενα.