Στο πλαίσιο του σχεδιασμού σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων από την Ειδική Γραμματεία ΕΠ ΕΤΠΑ & ΤΣ/Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑνΕΚ και τον ΕΦΕΠΑΕ, η ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, Εταίρος-Περιφερειακή Μονάδα του Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε. με χωρική και επιχειρησιακή ευθύνη στις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Πέλλας και την ΕΤΑΕΠ, διοργάνωσαν ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση των δράσεων του ΕΠΑνΕΚ , ΕΣΠΑ 2014-2020

1. «ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» και
2. «ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ : ΕΜΠΟΡΙΟ – ΕΣΤΙΑΣΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 και ώρα 18:30 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας στα Γιαννιτσά.

Την εκδήλωση προλόγισε, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Νομού Πέλλας αλλά και γενικότερα της περιφέρειας ώστε να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την επανεκίνηση της οικονομίας.
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας κ. Ιορδάνης Τσώτσος και τόνισε τη δυναμική που μπορούν να δώσουν οι επενδύσεις μέσα από τα προγράμματα του ΕΠΑνΕΚ και τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προκήρυξης των Δράσεων «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» και «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας : Εμπόριο-Εστίαση-Εκπαίδευση» του ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020. Ειδικότερα :
α) Η Δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» αφορά στην ενίσχυση των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων για την αναβάθμιση της παραγωγικής και της οργανωτικής τους λειτουργίας.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις (3) διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας και να έχουν δύο (2) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης σύμφωνα με τους όρους της Αναλυτικής Πρόσκλησης.
Η Δράση έχει προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 400 εκ. ευρώ στο σύνολο των Περιφερειών της Χώρας. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 20.000€ έως και 200.000€. Το ποσοστό της επιχορήγησης κυμαίνεται από 50-65% και καθορίζεται από τις εξαγωγικές επιδόσεις της κάθε επιχείρησης.
Οι επιχορηγούμενες δαπάνες αφορούν : Μηχανήματα – Εξοπλισμός, Πιστοποίηση Προϊόντων – Υπηρεσιών – Διαδικασιών, Δαπάνες Συσκευασίας και Branding, Ψηφιακή Προβολή, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες-Τεχνικές Μελέτες, Μεταφορικά Μέσα και Μισθοδοσία πρόσληψης Νέου προσωπικού.
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης που είναι 19/12/2018. H έναρξη ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων είναι στις 20/2/2019. Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή για υποβολή αιτήσεων μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού των 400 εκ. ευρώ και το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση 18 μηνών από την αρχική δημοσίευσή της (19/12/2018).
Β) Η Δράση «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας : Εμπόριο-Εστίαση-Εκπαίδευση» έχει στόχο την ενίσχυση υφιστάμενων Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Λιανικού Εμπορίου, Εστίασης και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης-Κοινωνικής Μέριμνας προκειμένου να αναβαθμίσουν την οργανωτική και την επιχειρησιακή τους λειτουργία.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις (3) διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας και να έχουν σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης :
◦1 ετήσια μονάδα εργασίας (ΕΜΕ) για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου,
◦2 ΕΜΕ για τον κλάδο της εστίασης και
◦3 ΕΜΕ για τον κλάδο της εκπαίδευσης-κοινωνικής μέριμνας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δημόσιας Δαπάνης της Δράσης στο σύνολο των Περιφερειών της Χώρας ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης που είναι 50%.
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 10.000,00€ έως και 150.000,00€.
Οι επιχορηγούμενες δαπάνες αφορούν : Κτιριακά, Λογισμικό, Μεταφορικά μέσα, Ψηφιακή Προβολή, Μελέτες, Πρόσληψη προσωπικού, αμοιβές συμβούλων.
Η ημερομηνία έναρξης των ηλεκτρονικών υποβολών των αιτήσεων ξεκινά στις 27/2/2019 και η ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικών υποβολών αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 9/5/2019.
Η Δημόσια Δαπάνη και των δύο Δράσεων συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Την παρουσίαση και των δύο Δράσεων έκανε ο κος Κρικέλης Κωνσταντίνος, στέλεχος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν δυνητικοί επενδυτές που έσπευσαν να ενημερωθούν. Το παρόν έδωσαν μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Πέλλας, του Εμπορικού Συλλόγου Γιαννιτσών και επιχειρηματίες. Στην εκδήλωση οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν σε βάθος για τις δράσεις, απεύθυναν ερωτήσεις προς τους ομιλητές και απέκτησαν μια ολοκληρωμένη εικόνα που θα τους βοηθήσει να υποβάλουν πλήρεις αιτήσεις.