8 γυναίκες σε 2 ξεχωριστές εκδηλώσεις στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο και στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Βιωματική συζήτηση στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο
Με τιμώμενο πρόσωπο τη γυναίκα και τους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να υπηρετήσει στη σύγχρονη εποχή, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο οργάνωσε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο downtown campus της Αθήνας με καλεσμένες τρεις σπουδαίες κυρίες από τον χώρο του πολιτισμού των ΜΜΕ και της επιχειρηματικότητας. Η ερμηνεύτρια Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft, Πέγκυ Αντωνάκου μοιράστηκαν με τους φοιτητές του Μητοπολιτικού Κολλεγίου επιτεύγματα, προκλήσεις και ανατροπές με τις οποίες ήρθε η καθεμία αντιμέτωπη χάρη στις οποίες έχτισαν το δικό τους δρόμο προς την κορυφή. Τη βιωματική συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη.
Ένα από τα πρώτα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν το πόσο εύκολο είναι να φτάσει μια γυναίκα στην κορυφή, ειδικά όταν ξεκινάει από το μηδέν. «Για να φτάσω να παρουσιάζω Δελτίο Ειδήσεων σε έναν χώρο ανδροκρατούμενο, εκτός από πολλή δουλειά, χρειαζόταν να έχω και άγνοια κινδύνου», απάντησε η Μαρία Χούκλη τονίζοντας ότι ως γυναίκα, όχι μόνο δεν αισθάνθηκε να τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης, αλλά πολλές φορές έπρεπε να αποδείξει ότι μπορούσε να τα καταφέρει εξίσου καλά με έναν άντρα. «Όντως, μια γυναίκα, μπορεί να χρειαστεί να υιοθετήσει “αντρική συμπεριφορά” για να την πάρουν στα σοβαρά. Τον σεβασμό όμως πρέπει να τον επιβάλλουμε και με τη καθημερινή μας στάση», είπε απευθυνόμενη στο κοινό και συνέχισε ενθαρρύνοντας «Μη φοβάστε να θέτετε υψηλούς στόχους, να διεκδικείτε και να λέτε τη γνώμη σας. Σημασία έχει να μένεις σταθερή στον στόχο και σε όσα πρέπει να κάνεις για να τον φτάσεις. Με αυτόν τον τρόπο σκέψης, είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα πετύχεις».
Γεμάτη προκλήσεις και μαθήματα ζωής είναι όμως και η 43χρονη πορεία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Αναφερόμενη στη δεύτερη μεγάλη αγάπη της, στον πρωταθλητισμό, έθεσε το δικό της motto ζωής «Σιχαίνομαι τη δεύτερη θέση, να στοχεύετε πάντα στην κορυφή!» Ξετυλίγοντας τη δική της ιστορία ανέφερε ότι στο δικό της χώρο αυτό που είχε να ανταγωνιστεί δεν ήταν η ανδροκρατία, αλλά η παγιωμένη νοοτροπία των αντρών απέναντι στις γυναίκες. «Ευτυχώς δεν λύγισα ούτε στιγμή. Η πειθαρχία που μου έχει διδάξει ο πρωταθλητισμός δεν με άφησε να λοξοδρομήσω. Η ζωή είναι σαν ένα δρόμο μετ’ εμποδίων. Δυσκολίες πάντα θα εμφανίζονται μπροστά μας, είναι σημαντικό να μένεις προσηλωμένος στον στόχο».
Η Πέγκυ Αντωνάκου, με τη σειρά της τόνισε ότι ο βασικός παράγοντας που συντέλεσε στην επαγγελματική της επιτυχία ήταν η «αφοβία» όπως χαρακτηριστικά παρομοίασε την άγνοια κινδύνου. Το όνειρό της ήταν να ασχοληθεί με την Ψυχολογία, αλλά οι σπουδές στην Αμερική και η πολυετή της εμπειρία στον χώρο του μάρκετινγκ και των πωλήσεων, την οδήγησαν στην ανάληψη της θέσης της CEO της Microsoft, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επιτελική θέση στην εταιρία. Η κ. Αντωνάκου καυτηρίασε το γεγονός της συμμετοχής γυναικών σε διοικητικά συμβούλια εταιριών με το ποσοστό να μην ξεπερνάει το 10% στην Ελλάδα και το 20% στον υπόλοιπο κόσμο. Επιπλέον, αναφερόμενη στην ταχύτητα με την οποία αλλάζουν τα πράγματα στην τεχνολογία σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επικρατούν στη σύγχρονη αγορά εργασίας δήλωσε ότι το μοντέλο «σπουδάζω, δουλεύω για 50 χρόνια και παίρνω σύνταξη» δεν υφίσταται πια. «Αγράμματοι στο μέλλον δεν θα θεωρούνται αυτοί που δεν γνωρίζουν αλλά αυτοί που δεν θα μπορούν να ξεμάθουν και να ξαναμάθουν». Τέλος, μνημόνευσε ως στάση ζωής τα λόγια της Μελίνας Μερκούρη «Κάντε ό,τι θέλετε, αλλά κάντε το πολύ».
Στην ερώτηση φοιτητή του Μητροπολιτικού Κολλεγίου «να πετύχουμε για να ευτυχήσουμε ή να ευτυχήσουμε για να πετύχουμε;» οι τέσσερις κυρίες συμφώνησαν ότι τελικά ευτυχία είναι να ζούμε την κάθε στιγμή στο μέγιστο!
H ΓΥΝΑΙΚΑ στην πολιτική
«Ύμνος» στην πολυδιάστατη φύση της γυναίκας για τον ρόλο της στην οικογένεια, στον επαγγελματικό στίβο και στο κοινωνικό σύνολο αποτέλεσε η εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στη Θεσσαλονίκη, σε ένα κατάμεστο από σπουδαστές αμφιθέατρο. Καλεσμένες, τρεις ξεχωριστές κυρίες της πολιτικής, η Κατερίνα Νοτοπούλου, Υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, η Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής της ΝΔ, σε μία ζωντανή συζήτηση που συντόνισε η δημοσιογράφος του REAL FM Θεσσαλονίκης, Μαρία Σαμολαδά, παρουσία του Προέδρου του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ, κ. Κωνσταντίνου Ροδόπουλου.
Τον λόγο πήρε η υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία δήλωσε ότι όταν συνεργάζονται οι γυναίκες μπορούν να επιτύχουν πάρα πολλά πράγματα. «Μπορεί στην κοινωνία οι γυναίκες να κατέχουν το 52%, όμως, στην πολιτική είμαστε πολύ λιγότερες. Για να είσαι στην πολιτική πρέπει να έχεις ατσάλινο στομάχι. Εμείς που έχουμε πιο… ζωντανά κύτταρα, περνάμε ακόμα δυσκολότερα. Όμως, αντέχουμε και πεισμώνουμε». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές «Είμαι η μοναδική γυναίκα υποψήφια για τη δημαρχεία της Θεσσαλονίκης και ευελπιστώ να είμαι δήμαρχος την επόμενη περίοδο. Ανεξαρτήτως κόμματος και ιδεολογίας οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουμε, το οφείλουμε στους εαυτούς μας».
Το στίγμα της ημέρας, έδωσε και η βουλευτής της ΝΔ, κ. Έλενα Ράπτη, η οποία σημείωσε ότι σε μεγάλο βαθμό η ελληνική κοινωνία έχει επιτύχει συνθήκες ισότητας των δύο φύλων. Μιλώντας για την προσωπική της εμπειρία στον πολιτικό στίβο περιέγραψε γλαφυρά τις στιγμές εκείνες που καθόρισαν την πορεία της. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Ο χώρος της πολιτικής έχει πολλή δουλειά, στερήσεις και θυσίες, θέλει στοχοπροσήλωση […] Αν και το γεγονός πως είμαι γυναίκα με βοήθησε μπαίνοντας στον χώρο της πολιτικής σε ηλικία 22 ετών, για κάθε δύο βήματα που έκανα το σύστημα με πήγαινε τρία πίσω. Τα χτυπήματα ήταν ανελέητα. Η καθημερινότητά σου στην πολιτική πρέπει να είναι οι άλλοι. Δεν προέρχομαι από πολιτική οικογένεια, όμως τα κατάφερα γιατί πίστεψα ότι μπορώ να πετύχω».
Τον λόγο πήρε τέλος, η γυναίκα που έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά της στην ιστορία του ελληνικού στίβου. Η κ. Πατουλίδου τόνισε πως δεν είναι εύκολη διαδικασία να είσαι γυναίκα, «να θέλεις να συμμετέχεις, να σε ακούνε, να είσαι αποτελεσματική […] Στη ζωή μου δεν απέκτησα τίποτα εύκολα, χωρίς διεκδίκηση. Ο αγώνας δεν είναι ισόρροπος: δύο άντρες – εκατό γυναίκες στη ζυγαριά. Φυσικά και έχουμε διεκδικήσει πολλά πράγματα οι γυναίκες, όμως έχουμε δρόμο ακόμα». Συνέχισε λέγοντας ότι στον δύσκολο χώρο της πολιτικής «έχεις κερδίσει κάτι πολύ σημαντικό, όταν έχεις πείσει ότι οι απαιτήσεις των ανδρών συνεργατών σου αντιμετωπίζονται ακριβοδίκαια».