Συμπολίτες και συμπολίτισσες.
Βρισκόμαστε δύο μήνες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Δήμου και με διαμορφωμένους πλέον σε μεγάλο βαθμό τους συνδυασμούς που την διεκδικούν. Σε αυτήν τη συγκυρία και με δεδομένη την πολύχρονη αυτοδιοικητική εμπειρία μου, αλλά και τη θέση της παράταξής μας στην τοπική συνείδηση, αισθάνομαι την ανάγκη αλλά και το χρέος που μου αναλογεί, να μοιραστώ σκέψεις και διαπιστώσεις που ενδεχομένως βοηθήσουν τις επιλογές όλων μας.
Το τελευταίο διάστημα έχει κορυφωθεί ποικιλοτρόπως, η προσπάθεια των άλλων συνδυασμών αλλά και ποικίλων μηχανισμών, προκειμένου να αποτραπεί η συμμετοχή της παράταξης ¨ΕΝ ΕΡΓΩ¨ στις επικείμενες εκλογές, διαδίδοντας χαιρέκακα ακόμη και αδυναμία συγκρότησης ψηφοδελτίου, σε μια εποχή που η συγκρότησή του είναι ευκολότερη από κάθε άλλη φορά.
Στον αντίποδα και προσπερνώντας τις ανήθικες πολιτικές προσεγγίσεις και τακτικές, επισημαίνουμε ότι το μεγάλο ζητούμενο , είναι η ποιότητα των συνδυασμών και οι ικανότητες των υποψηφίων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ουσιαστική πρόοδο του τόπου. Η σοβαρότητα, το θάρρος της γνώμης, η αποφασιστικότητα, η δυνατότητα της μεταξύ τους επικοινωνίας και οι αντοχές τους σε πιέσεις και δύσκολες αποφάσεις πρέπει να τους χαρακτηρίζουν, αφού περισσότερο από κάθε άλλη φορά και δεδομένου του συστήματος της απλής αναλογικής, η πλειοψηφία της Διοίκησης του Δήμου θα είναι προϊόν διεργασιών, συνεργασιών, ενδεχόμενων συναλλαγών και σε κάθε περίπτωση εύθραυστη και ευάλωτη σε πιέσεις.
Η ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού δυναμικού του τόπου, που όλοι ευαγγελιζόμαστε και εναποθέτουμε τις ελπίδες μας, έχει αποκτήσει πλέον πρόσωπο, έγινε συγκεκριμένο και ορατό στους συνδυασμούς με τις υποψηφιότητες που ήδη έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους. Αυτή η εικόνα και η διαφαινόμενη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, μας προβληματίζει, όπως επίσης και μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που διαβλέπει το μέλλον δυσοίωνο.
Χωρίς καμιά διάθεση κινδυνολογίας και χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας αλλά και απελευθερωμένος από μικροσκοπιμότητες, καταθέτω διαπιστώσεις , θεωρώντας ότι είναι η ώρα της προσωπικής υπέρβασης του καθενός μας. Το διακύβευμα της ποιότητας της σύνθεσης του Δημοτικού συμβουλίου δεν πρέπει να μας αφήνει απαθείς και εγκλωβισμένους στον αυτιστικό κόσμο της καθημερινότητάς μας. Είναι ανάγκη και υποχρέωσή μας, η καλύτερη δυνατή εκπροσώπησή μας σε αυτό.
Καλώ όλους εσάς, που αναγνωρίζετε τα παραπάνω χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά σας, αλλά επιλέγετε την απόσταση, το βόλεμα στον ¨καναπέ¨ και την εύκολη και ανέξοδη κριτική, να αντιδράσετε. Σας καλώ σε αφύπνιση, σε ενεργοποίηση και εγρήγορση τώρα, πριν να είναι αργά. Αδράξτε την τύχη του Δήμου, εσείς … και μην επιτρέπετε σε καιροσκόπους και κάθε είδους επιτήδειους να σκυλεύουν άλλο την κοινωνία μας. Συμμετάσχετε στους συνδυασμούς που ενδεχομένως σας εμπνέουν και που μπορείτε να συνυπάρξετε, εκεί όπου μπορείτε να συνεργαστείτε και δώστε στον Δήμο μας την ευκαιρία που του αξίζει για σοβαρότητα, για αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία.

Τέλος, όσον αφορά την παράταξή μας, οφείλουμε να σας γνωρίσουμε ότι δεν πιέσαμε καταστάσεις, δεν διαγκωνιστήκαμε σε τακτικισμούς, αφήσαμε χώρο να εκφραστούν φιλοδοξίες, να γίνουν ζυμώσεις, όμως η τελική κατεύθυνση των πραγμάτων μας θλίβει πολύ, μας ανησυχεί.
Συμπολίτες και συμπολίτισσες, αυτήν την αγωνία καταθέτουμε σήμερα και η φωνή μας φιλοδοξούμε να γίνει κραυγή δική σας, ώστε μαζί να προλάβουμε τα χειρότερα. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε λαός είναι υπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ή θα βρεθεί.
Είναι ώρα ευθύνης. Αφήνουμε πίσω μας την παθητική στάση και τη μοιρολατρική αποδοχή και συμμετέχοντας ενώνουμε δυνάμεις, για να αλλάξουμε τη ρώτα των πραγμάτων, κόντρα στη μιζέρια και την απραξία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΝΤΡΑΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΕΝ ΕΡΓΩ»