Πολλές φορές ακούμε από τους μεγαλύτερους ότι αυτός είναι νέος και άπειρος, τι θέλει και αναμειγνύεται με την πολιτική; Η νεολαία μας όμως είναι το μέλλον και ίσως το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας και μάλιστα για κάθε πόλη, για κάθε κωμόπολη και χωριό. Η ενεργοποίηση της νεολαίας μας είναι μονόδρομος γιατί μέσα από την εμπειρία της ενασχόλησής του με τα κοινά η πόλη μας θα αποκτήσει λάμψη αλλά και δημιουργική διέξοδο στα τοπικά δρώμενα πηγαίνοντας μπροστά…

Ένας από τους νέους που είχα την τιμή να γνωρίσω σήμερα είναι και ο Σωτήρης Νατσώλης, γεννημένος στην Έδεσσα στις 14 Νοεμβρίου 1997! Είναι μάλιστα τελειόφοιτος Πολιτικών Επιστημών του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην πόλη της Κομοτηνής. Πολύ εντυπωσιακή είναι η ενασχόλησή του με τη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική αλλά και η αντίστοιχη παρουσία του στον χώρο του αναλογίου. Ο Σωτήρης Νατσώλης αποφάσισε να τρέξει στον πολιτικό στίβο για το Τοπικό του Δήμου μας στο πλευρό του υποψήφιου δημάρχου Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου.

Πρώτη φορά έρχεσαι σε επαφή με την πολιτική, ποια είναι η αίσθησή σου, τι έχεις αποκομίσει μέχρι τώρα;

Πράγματι πρώτη φορά έρχομαι σε επαφή ενεργά με την πολιτική. Από μικρός όμως είχα το ζιζάνιο. Παρακολουθούσα τις ανάλογες εκπομπές και εξελίξεις στην εγχώρια, αλλά και μεγαλώνοντας στην διεθνή πολιτική σκηνή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το πρώτο στάδιο των σπουδών μου είναι οι Πολιτικές Επιστήμες. Η κάθοδος στις εκλογές αποτελεί για εμένα την πλήρη και ουσιαστική ενηλικίωσή μου και την αρχή της πραγμάτωσης των πολιτικών μου οραμάτων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μάλιστα μου δίνει τη δυνατότητα να προσφέρω, στους συνδημότες μου και στο τόπο που μεγάλωσα εγώ και η οικογένειά μου.
Ζούμε βέβαια σε μία εποχή που η ενασχόληση με την πολιτική είναι παρεξηγημένη και παρεξηγήσιμη. Τις τελευταίες δεκαετίες, υπήρξαν πολλοί που δεν όριζαν την πολιτική ως την ενάρετη ενασχόληση με τα κοινά, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη. Η πολιτική σκηνή γέμισε από τυχοδιώκτες, κακοδιαχειριστές και συμφεροντολόγους και ο Έλληνας απογοητευμένος απομακρύνεται δυστυχώς από αυτήν. Θεώρησα υποχρέωσή μου να μην κρυφτώ, αλλά να συνάψω σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μου. Η αίσθησή μου επομένως είναι ανάλογη. Είναι πολλοί οι μουδιασμένοι, αλλά ακόμη περισσότεροι εκείνοι που με ευχάριστη έκπληξη διαπιστώνουν ότι εκτός από νέος ηλικιακά, κομίζω και νέες ιδέες.

Ως νέος άνθρωπος βλέπεις τα πράγματα υπό διαφορετικό πρίσμα. Τι μπορείς να προσφέρεις περισσότερο σε σχέση με πρόσωπα που βρίσκονται στην πολιτική εδώ και χρόνια;

Οι παλαιότεροι πλεονεκτούν στον τομέα της εμπειρίας. Γνωρίζουν τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο και έχουν διαχειριστεί κάποια από αυτά, περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένα. Άλλωστε λάθη δεν κάνουν, μόνο όσοι δεν κάνουν τίποτα. Σε εμάς τους νεότερους είναι χρήσιμη η εμπειρία τους. Ως νέος όμως δεν φέρω τη φθορά εκείνων. Μπορώ να κοιτώ τους συμπολίτες μου στα μάτια και να συντελέσω σε εκείνες τις πολιτικές ζυμώσεις που θα ωφελήσουν την πόλη μας. “ Είμαι άνθρωπος χωρίς κανέναν απολύτως πολιτικό δεσμό” και κατά συνέπεια, όπως πρώτος δήλωσε ο Σεφέρης, μπορώ να μιλάω χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Με το νέο εκλογικό νόμο θα κληθούν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι να συνεργάζονται μεταξύ τους περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. Ως νέος έχω πολύ όρεξη για εργασία και είμαι έτοιμος να υπηρετήσω όπου και αν κληθώ. Και για να αντιστρέψω την ερώτηση : θεωρείτε ότι ο Δήμαρχος τυχαία έχει επιλέξει τόσα νέα πρόσωπα στο συνδυασμό του;

Τι μπορεί να κάνει ο Δήμος για τους νέους της πόλης;


Ως νέος δεν έχω μάθει να λέω ευχάριστα ψέματα. Η αλήθεια είναι πως η ζωή συχνά τρέχει με ρυθμούς που δεν περιμένουμε. Αν και ο πολιτικός άνδρας οφείλει να προβλέπει, εκ των πραγμάτων, συνήθως, καλείται να αντιμετωπίσει απροσδόκητες εξελίξεις. Τόσο η κρίση, όσο και η πρόοδος των επιστημών και της τεχνολογίας, αποτελούν τους βασικούς λόγους της φυγής των νέων στις μεγαλουπόλεις και το εξωτερικό. Αν ένα χρέος έχει κανείς απέναντι στους νέους και απέναντι σε μία πόλη που συνεχώς γερνάει, είναι το να προσφέρει στους νέους κίνητρα παραμονής στην πανέμορφη κατά τα άλλα πόλη μας. Και η αλήθεια είναι πως πρόκειται για δύσκολο έργο για το οποίο όμως θέλω να προσπαθήσω.
Στα πλαίσια της όποιας προσπάθειας, ζητούμενο δεν είναι μόνο τι μπορεί να κάνει ο Δήμος για τους νέους, αλλά τι ζητούν οι ίδιοι οι νέοι από τον Δήμο τους. Και εγώ είμαι εδώ για ακριβώς αυτό το λόγο : να αφουγκράζομαι τις αγωνίες και τις επιθυμίες της γενιάς μου. Οι νέοι ζητούν θέσεις εργασίας, πολυχώρους ψυχαγωγίας και άλλων δραστηριοτήτων, ποδηλατόδρομο, πολιτιστική και τουριστική αναβάθμιση και εξασφάλιση των μεγάλων πλεονεκτημάτων της πόλης μας, δηλαδή τα νερά και το πράσινο. Διότι σε τελευταία ανάλυση οι σημερινοί νέοι είναι οι αυριανοί οικογενειάρχες, που θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε μια πόλη ασφαλή και όμορφη.

Σε λίγα χρόνια θα δημιουργηθεί νέο γήπεδο στη σημερινή τοποθεσία “Πασά Τσαιρ”. Πως ονειρεύεσαι τη σύζευξη της συνοικίας Βαροσίου με το εμπορικό κέντρο;

Αν παρίστανα τον ιδιαίτερα ενδιαφερόμενο για το γήπεδο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, θα ήταν υποκρισία καθώς δε θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως αθλητικό τύπο. Ποτέ δεν ασχολήθηκα συστηματικά με τη γυμναστική και τον αθλητισμό, κάτι όμως που με παρακινούν οι φίλοι μου έντονα να κάνω. Ακόμη και εγώ όμως, καταλαβαίνω ότι πρόκειται για έργο ουσίας, ζητούμενο για την πόλη μας επί μακρόν. Οι σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις θα έρθουν να θεραπεύσουν πάγιες ανάγκες των αθλητών της πόλης μας, που συνεχώς διαπρέπουν σε πολλά μάλιστα, τόσο ατομικά, όσο και ομαδικά, αθλήματα.
Συμφωνώ στις προβλέψεις περί τόνωσης της τοπικής αγοράς και της τουριστικής κίνησης. Η μεταφορά του γηπέδου αποτελεί όμως μεγάλη πρόκληση για τους Εδεσσαίους που έμαθαν να ζουν με αυτό μέσα στα πόδια τους. Καλούμαστε τώρα να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να συνδέσουμε την παραδοσιακή συνοικία “Βαρόσι” με το εμπορικό κέντρο της πόλης. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε αναδεικνύοντας την ιστορική της συνέχεια, αποφεύγοντας παράλληλα τη μουσειοποίηση της παλιάς πόλης. Ένα τέτοιο έργο θα δώσει ζωντάνια στην πόλη μας και θα συμβάλλει παράλληλα στην αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.


Γιατί ο Σωτήρης διάλεξε να κατέβει με τη “Δημοτική Πρωτοβουλία” του Δημήτρη Γιάννου και όχι με κάποια άλλη παράταξη;



Και ποια άλλη να επέλεγα; Δεν διέκρινα σε κάποια άλλη παράταξη ξεκάθαρη θέση στο φλέγον ζήτημα του τελευταίου έτους, που αφορά όλους τους Έλληνες και μάλιστα όλους εμάς τους ντόπιους Μακεδόνες. Αναγνωρίζω στον Δήμαρχο, ότι είχε ξεκάθαρη και ρητή τοποθέτηση ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, τοποθέτηση που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο . Πιστεύω ότι η Ιστορία θα τον δικαιώσει.
Τη συνεργασία με τον άνθρωπο Τάκη Γιάννου θα την επέλεγα και σε άλλη πολιτική συγκυρία, γιατί ο κύριος Γιάννου, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει, είναι ξεκάθαρος, συνεργάσιμος, δραστήριος, απλός, άμεσος και ανθρώπινος. Τα τελευταία μάλιστα χαρακτηριστικά έχω μάθει να τα εκτιμώ ιδιαίτερα. Προσδοκώ και ευελπιστώ σε μια πολύ καλή συνεργασία μαζί του.

Σωτήρη σου εύχομαι ό,τι καλύτερο στις επικείμενες εκλογές αλλά και κάθε προσωπική επιτυχία στη ζωή σου!

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου μέσα από την ηλεκτρονική εφημερίδα σας edessanews.gr