Το ιστορικό των εθίμων της Σαρακοστής και του Πάσχα, που γίνονται σε περιοχές της χώρας μας κατά το τοπικό έθιμο, παρουσίασε η Κοινωνική Λειτουργός κ. Σωτηρία Φιλούκατζη στην πρωινή συνάντηση της Δευτέρας 1ης Απριλίου με τα μέλη του ΚΑΠΗ.

Πώς προέκυψαν και πώς καθιερώθηκαν κάποια απ’ αυτά καθώς και το βαθύτερο νόημα τους, όπως η Αναστάσιμη λαμπάδα, τα βαγιόκλαδα, τα «λαζαράκια», «κούνιες» κ.α.
Προβλήθηκε βίντεο με τη περιφορά Επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, που παρουσιάζει τη μοναδικότητα του εθίμου σε όλη την Ορθοδοξία, να εξέρχεται επιτάφιος από το ναό το πρωί του Μ. Σαββάτου και όχι την Μ. Παρασκευή το βράδυ. Ο άγιος Σπυρίδωνας έχει θέση χοροστατούντος επιτρόπου πίσω από τον επιτάφιο με την πιο επιβληθείσα λιτανεία που καθιερώθηκε στο νησί από το 1574, όταν οι Βενετοί για λόγους ασφαλείας απαγόρευσαν στους Ορθοδόξους την περιφορά Επιταφίων τη Μ. Παρασκευή και επέτρεψαν μόνο τη λιτανεία του Αγίου το Μ. Σάββατο.
Την ομιλία παρακολούθησε ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ του «ΕΥ ΖΗΝ» κ. Δημήτριος Γιώγας ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προσέλευση των μελών και το ενδιαφέρον που δείχνουν σε δρώμενα του λαού που αναβιώνουν έως και σήμερα.