Η Εργατική Πρωτομαγιά 2019 έρχεται να προστεθεί στους διαχρονικούς, οικουμενικούς, ανθρωπιστικούς αγώνες για την προαγωγή και την εμβάθυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα είναι η προστασία της εργασίας, η συνδικαλιστική ελευθερία, η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου κ.α., όπως αυτά αποτυπώνονται και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμά μας.
Η Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει την κοινωνία και τη χώρα μας ν΄αγωνίζονται για ν΄αποτινάξουν και για ν΄απαλλαγούν από τα δεινά και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Οι μεταμνημονιακές αξιολογήσεις και οι εξετάσεις που δίνει η πατρίδα μας ενώπιον της ιεράς εξέτασης των «θεσμών» φανερώνουν ότι η ελληνική οικονομία και κατ΄επέκταση η χώρα μας βρίσκονται υπό την κηδεμονία και την επιτροπεία των δανειστών ποδηγετώντας και οριοθετώντας τις ευρωπαϊκές και διεθνείς μας σχέσεις και πολιτικές.
Δυστυχώς η χώρα μας έχει αναλάβει ή μάλλον έχει υποχρεωθεί σε δεσμεύσεις που την καθιστούν όμηρο των διαθέσεων και των ορέξεων των ξένων δυνάμεων.
Τα πράγματα στο διεθνές σκηνικό είναι δυσκολότερα από ό,τι φαίνονται και από ό,τι νομίζουμε κι αυτό πρέπει να μας προβληματίζει, ώστε να μην εφησυχάζουμε, αλλά να παραμένουμε ενωμένοι και δυνατοί.
Η πατρίδα μας, βεβαίως, παρά τη δυσμενή οικονομική της θέση, που αγωνίζεται σκληρά για να επανέλθει και να ανακάμψει, εξακολουθεί ν΄αποτελεί για τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη βασικό παράγοντα και πυλώνα σταθερότητας, δημοκρατίας, ειρήνης, αλληλεγγύης, αμοιβαιότητας, συνεργασίας και γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Ωστόσο, δομικοί και εξωγενείς παράγοντες διαχρονικά δεν επιτρέπουν την κοινωνία μας να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο προόδου και ευημερίας για το σύνολο των πολιτών, για το σύνολο των εργαζομένων.
Η βελτίωση και η καλυτέρευση των συνθηκών απασχόλησης και ζωής των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι κάθε φορά απλά το
πρωτομαγιάτικο σύνθημα, αλλά το κυρίαρχο, αυτονόητο, δημοκρατικό, όχι αίτημα, αλλά δικαίωμα των εργαζομένων.
Σ΄αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συντονιστούμε και ν΄αγωνιστούμε καθημερινά ως σύνολο, ως αρραγές, ενιαίο μέτωπο, ως συμμαχία πολιτών απέναντι στα αλλότρια συμφέροντα και στην εξουσία των Βρυξελλών.
Θα πρέπει ν΄αντιταχθούμε μαζικά και συντονισμένα ενάντια σ΄ένα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που το χαρακτηρίζουν δυστυχώς ακόμη και σήμερα, παρά τα βήματα προόδου που γίνονται: το ακριβό κόστος ζωής, το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία, οι απολύσεις, η υποαπασχόληση, οι διακρίσεις σε βάρος των νέων, των γυναικών, των αδύναμων – ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μας, μη εξαιρουμένων και των ξένων, επίσης, η ανασφάλιστη, η επικίνδυνη, η ανθυγιεινή, η απλήρωτη εργασία, η καταστρατήγηση του ωραρίου, των αργιών, των αδειών των εργαζομένων, η μείωση των κοινωνικών παροχών, η φοροδιαφυγή κ.α.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα αρνητικό περιβάλλον για τους εργαζόμενους, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Οφείλουμε, λοιπόν, να διεκδικήσουμε ένα κοινωνικό κράτος, με σεβασμό στον πολίτη, με αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αμοιβής, με προστασία της εργασίας, με βιώσιμο και υγιές ασφαλιστικό σύστημα, με αξιοπρεπείς συντάξεις και παροχές, με μόνιμες, σταθερές κι όχι περιστασιακές ή ολιγόχρονες θέσεις εργασίας.
Ως Δήμος Σκύδρας και γενικότερα ως τοπική αυτοδιοίκηση διεκδικούμε μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας για να καλύψουμε τα κενά, τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο πλαίσιο των πολλών και σύνθετων αρμοδιοτήτων που μας έχει μεταβιβάσει το κράτος, χωρίς όμως ταυτόχρονα να μας έχει ενισχύσει αντίστοιχα με το ανάλογο προσωπικό και την ανάλογη χρηματοδότηση ώστε να μπορούμε ν΄ασκήσουμε και ν΄ανταποκριθούμε άμεσα και ορθολογικά στις πολυποίκιλες και δίκαιες απαιτήσεις κι ανάγκες των συμπολιτών μας.
Διεκδικούμε ένα παραγωγικό σύστημα, στηριγμένο στην αποκέντρωση, στο δημοκρατικό προγραμματισμό, στο σεβασμό των αξιών και των σύγχρονων αναγκών των συνανθρώπων μας, στις φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον επενδύσεις, στην υγιή επιχειρηματικότητα, στις άμεσες δημόσιες παρεμβάσεις όταν εμφανίζονται φαινόμενα κοινωνικής αδικίας, απορρύθμισης, καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, στην ανάπτυξη με δίκαιο και ανθρώπινο πρόσωπο με όλους και για όλους τους πολίτες.
Πέρα από το κυβερνητικό επιτελείο οι πολίτες είναι αυτοί κυρίως που σήκωσαν στις πλάτες τους το μεγάλο βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης.
Όσα οι πολίτες κατέβαλλαν από τις οικονομίες και το υστέρημά τους μέσω της άδικης υπερφορολόγησης και των διάφορων εισπρακτικών μέσων πρέπει να τους επιστραφούν στο ακέραιο.
Το όποιο δημοσιονομικό πλεόνασμα έχει προκύψει ή προκύπτει που είτε ονομάζεται δημοσιονομικός χώρος ή περιθώριο θα πρέπει να επιστραφεί σ΄αυτούς και μόνον σ΄αυτούς κι όχι σε επίδοξους καιροσκόπους και ωφελιμιστές.
Σ΄αυτούς που ήταν και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους που πολλές φορές τους επιβλήθηκαν με άδικο τρόπο και υπολογισμό, σ΄αυτούς που αγωνίστηκαν, που προσπάθησαν, που στάθηκαν με αξιοπρέπεια, πλην όμως, καταστάσεις ανώτερες των δυνάμεών τους, τους έφεραν σε σημείο να μην έχουν δουλειά, να μην μπορούν να ζήσουν την οικογένειά τους, να χάνουν τις περιουσίες τους.
΄Αμεσα, λοιπόν, κατά το δυνατόν μέτρα για ν΄αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα, να βελτιωθεί η ψυχολογία των πολιτών, να οικοδομηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης πολιτείας – πολιτών, να μειωθούν ή ν΄αποτραπούν οι εντάσεις, οι διακρίσεις οι ανισορροπίες, οι αδικίες, οι συγκρούσεις, διότι πάνω απ΄όλα αυτό απαιτεί μια δίκαιη, δημοκρατική, κυρίαρχη, αλτρουιστική κοινωνία και πατρίδα στην οποία πιστεύουμε και οφείλουμε ν΄αγωνιζόμαστε καθημερινά μέσα σε πνεύμα και πράξεις συλλογικότητας, ομοψυχίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Κατερίνα Ιγνατιάδου
Δήμαρχος Σκύδρας