Κατά την επίσκεψη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα στην Έδεσσα είχα την τύχη και τη χαρά να γνωρίσω μια πολύ ενδιαφέρουσα και δυναμική γυναίκα η οποία με κέρδισε με τις γνώσεις που έχει για την Περιφέρειά μας. Ο λόγος για τη Σοφία Φαρσακίδου, μια χαμογελαστή γυναίκα με Ευγενική ψυχή. Με το επάγγελμα της Μαίας έχει Προσφέρει από Διάφορες θέσεις στον χώρο της Υγείας. Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Τοπική Σύμβουλος στην Τοπική Κοινότητα Γιαννιτσών και φέτος είπε να κάνει το μεγάλο άλμα στην Περιφέρεια αποδεχόμενη την τιμητική Πρόταση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα. Η Σοφία ομιλεί τρεις Ξένες Γλώσσες (Ισπανικά, Ιταλικά, Γερμανικά) ενώ είναι Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας του ΕΑΠ. Παρά το βαρύ της πρόγραμμα έκλεψα κάποιες ώρες από τον χρόνο της με βόλτες σε διάφορα σημεία της πόλης μας. Την ευχαριστώ ιδιαίτερα για την τιμή που μας έκανε και μας παραχώρησε αυτήν τη συνέντευξη στην ιστοσελίδα του edessanews.gr. Ας δούμε όμως τι απάντησε στις ερωτήσεις μας.
Σοφία, ζούμε σε μία εποχή όπου η ενασχόληση με την πολιτική είναι «δαιμονοποιημένη». Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα κλίμα γενικότερης απροθυμίας για συμμετοχή, ειδικά των νέων, στα «κοινά». Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θέλω να σε ρωτήσω το εξής: Προσωπικά, τι σε ώθησε ώστε ν’ ασχοληθείς ενεργά στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θέτοντας υποψηφιότητα ως Περιφερειακή Σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας;
Είθισται να ερμηνεύουμε την ενασχόληση με τα «κοινά ως τη συμμετοχή σε μια εκλογική διαδικασία που σαφώς διακρίνεται για τα χαρακτηριστικά της αναμέτρησης και του συναγωνισμού. Κατά τη γνώμη μου ωστόσο, όλοι οι πολίτες και δη περισσότερο οι νέοι, καθώς το μέλλον ανήκει σε αυτούς, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αποτελέσουν κομμάτι των απαραίτητων αλλαγών που είναι αναγκαίες για τον τόπο μας. Τώρα όσον αφορά την επιλογή μου για κάθοδο στην περιφέρεια, έχει να κάνει κυρίως με την ίδια τη δομή και λειτουργία αυτού του θεσμού. Θεωρώ πως ο θεσμός της Περιφέρειας θα παίξει κρίσιμο και αποφασιστικό ρόλο στα επόμενα χρόνια. Και αυτό γιατί οι μεγαλύτερος όγκος χρηματοδότησης για κομβικά έργα έρχεται πλέον μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα που διαχειρίζεται η κάθε Περιφέρεια. Έτσι η επιτακτική ανάγκη ανασυγκρότησης της χώρας δεν είναι αποκλειστική υπόθεση της κεντρικής κυβέρνησης αλλά προϋποθέτει την ουσιαστική και αποτελεσματική εμπλοκή των αιρετών Περιφερειών. Οι Περιφέρειες, κακά τα ψέματα, συγκροτούν πλέον 13 μικρές Κυβερνήσεις που ασκούν ισχυρή πολιτική και έχουν τεράστιες δυνατότητες παρέμβασης.
Ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας θέλω να μου πεις: Ποια πιστεύεις ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πέλλα και πώς προτίθεσαι να τ’ αντιμετωπίσεις σε περίπτωση εκλογής σου;
Οι κάτοικοι του Ν. Πέλλας σήμερα αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα με όλους τους Έλληνες πολίτες. Ανεργία, μετανάστευση, δημογραφικό, περιορισμό κοινωνικής ασφάλισης, αποπροσανατολισμό του κράτους πρόνοιας από τον πραγματικό του στόχο και μετατροπή αυτού σε μια επίφαση υποστήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού χωρίς ωστόσο ουσιαστικές παρεμβάσεις για την οριστική επίλυση προβλημάτων και φαινομένων που ταλαιπωρούν και ηθικά καταπονούν τους Έλληνες. Μέσα από τον θεσμό της περιφέρειας κατά την γνώμη μου είναι ευκολότερο να υπάρξουν σχεδιασμοί και δράσεις για την επίλυση προβλημάτων καθώς υπάρχει μια ευρύτερη εικόνα των κακώς κειμένων. Ειδικότερα για την Πέλλα, κατά την γνώμη μου, ζητήματα όπως η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί ζήτημα κομβικής σημασίας, καθώς ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της οικονομίας του νομού βασίζεται σε αυτόν τον τομέα. Επίσης, πολύ μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί και στο οδικό δίκτυο του νομού, με πρωταρχικής σημασίας έργο να είναι η σύνδεση με νέο δρόμο της Έδεσσας με την Θεσσαλονίκη και η δημιουργία κάθετου άξονα με την Εγνατία οδό. Και τα δύο αυτά έργα θα συμβάλλουν στην ευκολότερη μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα σε μια πλειάδα δραστηριοτήτων. Επιπρόσθετα όμως, θα πρέπει να γίνουν και ουσιαστικές ενέργειες για τη στήριξη των μονάδων υγείας του νομού μας είτε πρόκειται για τα νοσοκομεία Έδεσσας – Γιαννιτσών είτε πρόκειται για τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία. Μονάδες οι οποίες προσφέρουν στους συμπολίτες μας καθημερινά υπηρεσίες χάρις την αυταπάρνηση του προσωπικού τους, σε ένα δυσμενέστατο περιβάλλον λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της χώρας μας. Τέλος μέσω της περιφέρειας είναι ευκολότερο να σχεδιαστεί και ένα πλάνο για την περαιτέρω αξιοποίηση των τουριστικών προορισμών του νομού μας, όπως το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας, τα Λουτρά Πόζαρ και το αρχαιολογικό μουσείο Πέλλας, μέσα από την συνεργασία των διαφόρων φορέων που μπορεί να συντονίσει η περιφέρεια.
Σοφία, γιατί επέλεξες να εκφραστείς μέσα από το ψηφοδέλτιο “Αλληλεγγύη, Δυναμώνουμε τη Μακεδονία” με επικεφαλής τον νυν Περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα; Ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σου πιστεύεις ότι θα ήταν χρήσιμα όσον αφορά τη διοίκηση της Περιφέρειας;
Ο Περιφερειάρχης με την λέξη ¨Αλληλεγγύη¨ δηλώνει λακωνικά και ξεκάθαρα την βούληση του. Να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων της Κεντρικής Μακεδονίας, θέτοντας εαυτόν στην υπηρεσία των πολλών, μέσα από τις ποικίλες αρμοδιότητες που του δίνει η θέση του Περιφερειάρχη. Επίσης τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη περιφερειακή αρχή έχει προχωρήσει ένα σημαντικό αριθμό έργων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία τα οποία παίζουν καθοριστική σημασία στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.
Σε ότι αφορά τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα μου κ. Δούκλη, θα μου επιτρέψετε να μην κάνω κανένα σχόλιο. Οφείλουμε να αφήνουμε τον κοινωνικό μας περίγυρο να εκφράζει την γνώμη του για εμάς. Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι το εξής: η δουλειά μου, εδώ και 22 χρόνια, με δίδαξε ότι στην καθημερινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς καθώς και την δημιουργία υποστηρικτικού περιβάλλοντος για αυτούς και τις οικογένειες τους, έχουμε καθήκον να κάνουμε σταθερά βήματα λαμβάνοντας αντικειμενικές και τεκμηριωμένες αποφάσεις βασιζόμενοι σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην προσωπική μας κρίση ή επιθυμία.
Και πριν κλείσουμε δύο ακόμα ερωτήματα. α) Ποιο πιστεύεις ότι είναι το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών; β) Με βάση αυτό, τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους πολίτες της Πέλλας και ειδικότερα στους νέους ανθρώπους που “γυρίζουν την πλάτη τους” στην πολιτική;
α)Στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, ένα είναι το διακύβευμα.
Η εκλογή υποψηφίων που διακρίνονται όχι μόνο για την ικανότητα τους στην άσκηση της διοίκησης αλλά κυρίως για την διάθεση τους να συνεργάζονται και να επικροτούν κάθε εποικοδομητική πρόταση, ανεξάρτητα από το ποιος την διατυπώνει. Καθώς ο εκλογικός νόμος αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην λήψη αποφάσεων, είναι κρίσιμο το ζήτημα της ύπαρξης πνεύματος συνεργασίας, έτσι ώστε να προχωρήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα όλα εκείνα τα θέματα που ταλανίζουν το νομό μας και να ευοδωθούν οι προσπάθειες της περιφερειακής αρχής.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας για την πολιτική, τα πράγματα είναι πολύ ευκρινή για εμένα στο ζήτημα αυτό. Πολιτική είναι η συμμετοχή μας σε κάθε συλλογική δραστηριότητα. Υπό αυτήν την έννοια, καθώς όλοι συμμετέχουμε στο κοινωνικό γίγνεσθαι, ουδείς αποστρέφεται την πολιτική, πόσο μάλλον οι νέοι. Θα προέτρεπα απλώς τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν σε μεγαλύτερο βαθμό και να επεκτείνουν την δράση τους σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής δραστηριότητας τους. Λέμε συχνά ότι στις εκλογές μετράς φίλους και εχθρούς. Κανείς δεν ¨εχθρεύεται τον υποψήφιο¨. Συμβαίνει να μην βρίσκει η κοινή γνώμη τρόπο έκφρασης μέσα από τον δημόσιο, πολιτικό λόγο ενός υποψηφίου, συνεπώς ορθά αποφασίζει να μην τον επιλέξει.