Ελένη Καράλη, μία νέα και δυναμική γυναίκα στην Αυτοδιοίκηση. Η Ελένη αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα με το συνδυασμό «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΕΔΕΣΣΑ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ», με επικεφαλής τον νυν Δήμαρχο κ. Δημήτρη Γιάννου. Χαμογελαστή, ειλικρινής και ευδιάθετη μας περίμενε, χθες το απόγευμα, για να μας συστηθεί και να μας ξεδιπλώσει τις σκέψεις και το όραμά της για τον Δήμο μας. Ας δούμε όμως τι απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Πολλές φορές βλέπουμε ότι στα μεγάλα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα έρχεται πολύς κόσμος στην πόλη μας αλλά δεν έχει που να μείνει. Ποιες είναι οι προτάσεις σου στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού;

Καταρχάς, θα ήθελα να τονίσω την αύξηση των αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια, που σημαίνει και την αύξηση της επισκεψιμότητάς της. Πίσω από πολλές τέτοιες οργανώσεις υπάρχουν απλοί συνδημότες μας που αγαπούν αυτό που κάνουν και το κάνουν ανιδιοτελώς και με πολύ κόπο για την Έδεσσα μας, φυσικά με την αμέριστη στήριξη του Δήμου μας. Όσο πιο μεγάλη είναι αυτή η οργάνωση, τόσο πιο ελκυστικός προορισμός γίνεται η πόλη μας, πολλαπλασιάζοντας και το πλήθος του κόσμου που θέλει να την επισκεφτεί. Γεγονός πολύ ευχάριστο, φυσικά, που όμως, δυστυχώς, ακολουθείται από το γεγονός ότι δεν έχουμε τον ανάλογο αριθμό κλινών ώστε να τους φιλοξενήσουμε, με αποτέλεσμα είτε να φεύγουν, είτε να διανυκτερεύουν εκτός της περιοχής μας.
Οι τρεις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα αυτό, δυστυχώς, δεν ανήκουν στο Δήμο. Για το λόγο αυτό δεν μπορεί ο Δήμος να επενέβη ώστε να προχωρήσουν τα έργα. Το ΞΕΝΙΑ από το 2015 έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και δεν έχει γίνει ακόμα δημοπρασία. Η Εστία, ένα μεγαλόπνοο έργο, έχει δοθεί, από την προηγούμενη δημοτική αρχή, για 25 χρόνια σε ιδιώτη και δε γνωρίζω του λόγους που έχει παγώσει. Τέλος, όσον αφορά το ξενοδοχείο «Καταρράκτες» ανήκει και αυτό σε ιδιώτη και μάλιστα έχει κατασχεθεί. Στην παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι, βέβαια, γίνονται κάποιες προσπάθειες και ήδη λειτουργούν πανέμορφα μικρά ξενοδοχεία. Ευχής έργο είναι και άλλοι συνδημότες μας ν’ ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα και μέσα από ευρωπαϊκά, πιθανώς, προγράμματα αλλά και με τη βοήθεια και την υποστήριξη του Δήμου μας να κάνουν επενδύσεις στον τομέα αυτό.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που μπορεί να δώσει λύση ώστε να μπορέσουμε ν’ ανταπεξέλθουμε στον όγκο των επισκεπτών. Οι ήδη υπάρχοντες επιχειρηματίες προσπαθούν ν’ ανταπεξέλθουν αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο τουρισμός είναι επένδυση σε όλους τους τομείς και ως τέτοια πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί απ’ όλους μας. Όσον αφορά στις προτάσεις μου, αρχικά, θα ζητούσα να γίνουμε όλοι μας, έστω και για μια μέρα, τουρίστες στην πόλη μας για να τη δούμε μέσα από άλλα μάτια. Ν’ απολαύσουμε την ομορφιά της και να θαυμάσουμε του χώρους που δέχονται καθημερινά τους επισκέπτες μας (Μύλος γεύσης, ερπετάριο, Μύλος νερού, έκθεση ορυκτού, λίμνη Βεγορίτιδα, Παλιός και νέος Άγιος Αθανάσιος κ.α) με την ξεγνοιασιά του επισκέπτη. Η συνένωση τής παλιάς πόλης με το εμπορικό κέντρο είναι ένα μεγάλο έργο που θα δώσει ιδιαίτερο χρώμα και ζωή σε όλη την περιοχή. Στα έργα τα οποία είναι ήδη δρομολογημένα, τα οποία είναι πολλά και ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, θεωρώ ότι οι γνώσεις μου θα δώσουν μια νέα, φρέσκια ματιά κατά τη διάρκεια της υλοποίησής τους. Ο τουρισμός δε βρίσκεται μόνο στους Καταρράκτες και στο Βαρόσι. Βρίσκεται στην Άρνισσα, στην Παναγίτσα, στα Λουτρά, στη Βέροια, στη Νάουσα, στο Λόγγο, στη Βεργίνα, στην ύπαιθρό μας και στόχος μου είναι να γίνει η Έδεσσα επίκεντρο όλων αυτών. Πολλά τα είδη του εναλλακτικού/θεματικού τουρισμού και ξέρω ότι μπορούμε να τα στηρίξουμε. Προτάσεις βάσει της εμπειρίας μου; Πολλές, αλλά τα λόγια είναι αέρας και μου αρέσει να μιλάω με πράξεις. Ο τουρισμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός, οι ανάγκες, οι απαιτήσεις και οι προτεραιότητες αλλάζουν συνεχώς, ανάλογα με τις συνθήκες. Γι’ αυτό χρειάζεται συνεχής αγώνας, φρέσκες ιδέες και μεθοδικότητα αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται αγάπη για τον τόπο μας και ενεργή συνεργασία και ενημέρωση/εκπαίδευση των επιχειρηματιών της περιοχής μας. Ο τουρισμός, μαζί με τη γεωργία, μπορεί να γίνει βασικός επαγγελματικός προσανατολισμός για τους νεότερους ώστε να μην καταφεύγουν στη λύση της φυγής. Μπορούμε να το πετύχουμε και προσωπικά θα το παλέψω
.

Πώς οραματίζεσαι την Έδεσσα σε 4 χρόνια;

Πώς οραματίζομαι την Έδεσσα μετά από 4 χρόνια..; Ως την πόλη των 4 εποχών! Πρωτοποριακή, καινοτόμα, οργανωμένη, καθαρή, γεμάτη ζωή να δέχεται επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο που θα φεύγουν μαγεμένοι, με την ψυχή τους γεμάτη από αρώματα, γεύσεις και εικόνες από τη περιοχή μας, με νέες ιστορικές και πολιτιστικές γνώσεις αλλά και με τα υπέροχα φιλικά πρόσωπα των συνδημοτών μας στη μνήμη τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Δήμος μας μπορεί να έχει τουριστική δύναμη 12 μήνες το χρόνο, γιατί ο τουρισμός σε συσχέτιση με τη φύση και τα προϊόντα μας μπορεί να γίνει πηγή εισοδήματος για όλους μας.

Είναι η πρώτη φορά που ασχολείσαι με την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί επέλεξες να είσαι υποψήφια με το συνδυασμό του νυν Δημάρχου κ. Δημήτρη Γιάννου;

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ήταν στα σχέδια μου η αυτοδιοίκηση παρόλο που πάντα συμμετείχα ενεργά στα «κοινά». Είναι μεγάλη μου τιμή η πρόταση που μου έγινε και δε σου κρύβω ότι η απάντησή μου να βρίσκομαι στο πλευρό του κ. Γιάννου (Τάκη πάντα για μένα) ήταν θετική από την πρώτη στιγμή, διότι ξέρω ποιος είναι και τον εμπιστεύομαι αλλά και διότι βλέπω εξέλιξη, αγάπη και καινοτομίες απ’ αυτόν το συνδυασμό. Με τον Δήμαρχο είμαστε συνεργάτες από πολύ παλιά και γνωρίζω το ήθος του και την αγάπη του για την περιοχή μας. Με την πρόταση αυτή είδα την ευκαιρία να προσφέρω τις, από 25 χρόνια εμπειρίας, γνώσεις μου στο κομμάτι του τουρισμού, έχοντας όμως ως κοινό μας στόχο να πάμε την πόλη μας πολύ μπροστά σε όλους τους τομείς.

Τέλος, τι μήνυμα θα ήθελες να μεταφέρεις στους συνδημότες σου;

Στις δύσκολες αυτές εποχές που ζούμε όλοι μας, με καταστάσεις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές που ούτε φανταζόμασταν, έχουμε στην κορυφή του Δήμου μας έναν άνθρωπο που αγαπάει, πονάει και νοιάζεται τον τόπο του. Με ήθος, αγάπη, αφοσίωση, εξέλιξη και καινοτομίες. ΣυνεχίΖΟΥΜΕ όλοι μαζί για μία Έδεσσα πρωτοποριακή, για μία Έδεσσα των 4 εποχών, ένα διαμάντι που στο χέρι μας είναι να λάμψει. Με πολλή δουλειά, πολλή οργάνωση, πολλή υπομονή και επιμονή αλλά και με περίσσια όρεξη και αγάπη. ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Βιογραφικό
Γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Δεκεμβρίου του 1971, μετακόμισε στην Έδεσσα σε ηλικία μόλις 2,5 χρονών οπότε νιώθει το ίδιο Εδεσσαία με το να είχε γεννηθεί στην πόλη μας. Είναι το δεύτερο και μικρότερο παιδί του Μόσχου Καράλη (Θερμαστή στο εργοστάσιο ΚΟΜΦΡΟΥΤ, ιδιοκτήτη του καταστήματος παιχνιδιών ΑΝΕΛ στο κέντρο της πόλης και πολλά χρόνια εκκλησιαστικό επίτροπο στη Ι.Ν Αγίας Σκέπης) και της Ζωής Καράλη (υπάλληλος γραφείου στο εργοστάσιο ΚΟΜΦΡΟΥΤ και μέχρι τη σύνταξη της ως υπάλληλος γραφείου στο εργοστάσιο SALIGAR S.A). Έχει μια μεγαλύτερη αδερφή την Άννα, η οποία ζει και εργάζεται στην Περαία Θεσσαλονίκης ως νηπιαγωγός.
Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τους παραδοσιακούς χορούς και τον αθλητισμό και συμμετείχε σε σχολικούς αγώνες. Στο λύκειο ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, ως εξωσχολική δραστηριότητα, και ταυτόχρονα βοηθούσε στην οικογενειακή επιχείρηση όσο και όποτε χρειαζόταν. Τελειώνοντας το σχολείο (Ε.Π.Λ. Έδεσσας, τάξη του 1989) εργάστηκε στο κατάστημα της οικογένειάς της, το οποίο τελείως συμπωματικά στεγαζόταν στο σημερινό εκλογικό κέντρο του συνδυασμού που στηρίζει την υποψηφιότητά της ως δημοτικού συμβούλου. Ένα χρόνο μετά, και θέλοντας να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά, ξεκίνησε να δουλεύει στο τουριστικό γραφείο ZIRPIADIS TRAVEL SERVICES.
Για 25 συναπτά έτη ανάπτυξε μια πετυχημένη καριέρα, συνεργαζόμενη με τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία πανελλαδικά, σε πολλά εκ των οποίων ήταν υπεύθυνη των καταστημάτων τους. Η μακροχρόνια αυτή διαδρομή την όπλισε με γνώσεις και εμπειρίες στο χώρο του τουρισμού, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Είναι μέλος της HATTA, της ΠΑΣΕΝΤ, του Συνδέσμου Πρακτόρων Μακεδονίας – Θράκης και της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης. Το 1996 ήρθε στη ζωή της το θέατρο συμμετέχοντας σε παραστάσεις του ΕΔΕΣΣΑΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ. Παράλληλα σπούδαζε για το ΙΑΤΑ (International Air Transport Association diploma), στη Θεσσαλονίκη, και εργαζόταν στη Σκύδρα. Το 1998 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και το 2000 παντρεύτηκε τον επίσης Εδεσσαίο Ιωάννη Γκόγλη και από το γάμο απέκτησε δύο παιδιά, τον Στέργιο και τον Κωνσταντίνο. Κατά τη διαμονή της στη Θεσσαλονίκη ήταν ενεργό μέλος του ΔΣ Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου των παιδιών της, με πολλές πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις. Μετά την επιστροφή της εργάστηκε στο PELLA TOURS για ένα χρόνο ως υπεύθυνη του Γραφείου Γενικού Τουρισμού του ΚΤΕΛ ΕΔΕΣΣΑΣ και έχει μέχρι τώρα διδάξει τρία εξάμηνα στο ΔΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ στα τουριστικά τμήματα, μεταφέροντας τις γνώσεις της σε νέους με λαχτάρα και αγάπη για το τουρισμό.
Στα 5 αυτά χρόνια που έχει πλέον εγκατασταθεί μόνιμα στην Έδεσσα συμμετέχει ενεργά στο ΔΣ Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων των παιδιών της, προσφέροντας τις οργανωτικές, εκτελεστικές και τουριστικές της γνώσεις για την υλοποίηση διαφόρων αποφάσεων και εκδηλώσεων. Ο εθελοντισμός είναι πάντα μεγάλο κομμάτι της προσωπικότητάς της και έτσι η παρουσία της σε δράσεις της πόλης είναι συνεχής (Αντάμωμα, Ανθεστήρια, Εδεσσαϊκό Καρναβάλι, Μαραθώνιος κ.α). Από το 2017 επιστρέφει πλέον και ενεργά στο ΕΔΕΣΣΑΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ συμμετέχοντας σε σειρά παραστάσεων αλλά και εθελοντικών δράσεων του συλλόγου.
Εργαζόμενη αυτήν τη στιγμή στο νέο κατάστημα GEORGIA’S BOUTIQUE, ως πωλήτρια, επιστρέφει στην αγορά της πόλης μας. Έχει βαθιά την πεποίθηση ότι ζούμε σε μια μαγική πόλη όλων των εποχών, που ο Θεός έχει ευλογήσει με μεγάλα δώρα, τα οποία πρέπει να αναδείξουμε σ’ όλο τον κόσμο και να τ’ αναπτύξουμε μέσα από οργανωμένες κινήσεις, γνώσεις και συλλογική εργασία. Μία πόλη που λαχταρά για πολιτισμό, δράσεις και προβολή όπως της αξίζει.